Olivolja är en viktig del av medelhavsdieten – motverkar bland annat inflammation

Olivolja är mycket nyttigt

När det gäller olivoljans effekter på hälsan så är det helt klart så att man ska satsa på kvalitet. De antiinflammatoriska effekterna av Extra Virgin olivolja (EEVOO) är markant mycket starkare än den sort som bara har benämningen virgin oil. Olivolja av ännu sämre kvalitet används till att tillverka produkter som tvål.

Medelhavsdieten som länge ansetts vara effektiv för såväl viktnedgång som för att förbättra den allmänna hälsan består av mycket olivolja, fisk, frukt, grönsaker och måttligt med rött kött och mejeriprodukter. Forskare i Spanien har bland annat kommit fram till att olivolja dämpar inflammatoriska processer i kroppen på ett mycket effektivt vis genom att hålla gener som kan orsaka inflammation i schack.

Omättade fetter som olivolja och rapsolja är enligt forskarna tveklöst nyttigare än mättade fetter som till exempel smör, flott och späck. Medelhavskost minskar dessutom med största sannolikhet risken för att drabbas av Alzheimers, hjärtsjukdomar, depression och diabetessjukdomar. Dessutom är olivolja i olika former, om du applicerar den utvärtes, bra för ditt hår och din hud.

Under flera decennier var forskare oeniga om huruvida olivolja verkligen kunde motverka cancer eller inte. Sedan 2012 är man inte längre oeniga. Då lät nämligen forskare i Milano analysera de flesta studier som gjorts i ämnet. De kunde sedan fastslå att olivolja minskar risken för att man ska drabbas av cancer i bland annat brösten, luftvägarna och magen. De cancermotverkande effekterna av olivolja framträdde som allra tydligast när man jämförde människor som regelbundet använder olivolja i sin diet med individer som sällan eller aldrig intar olivolja och istället konsumerar livsmedel med mycket mättat fett, i synnerhet smör.

Det bedrivs ständigt, runt hela världen, undersökningar på olivoljans hälsoeffekter. Den senaste upptäckten som skapade stora globala rubriker var resultatet av forskning utförd på universitetet i Granada. Forskarna på det spanska universitetet undersökte hur olika tillagningsmetoder påverkar grönsakers innehåll av antioxidanter. Det visade sig att steka grönsaker i olivolja (EVOO) förstärker grönsakernas näringsprofil. Att steka grönsaker i olivolja är till och med en nyttigare tillagningsmetod än att koka dem. Grönsaker som ingick i studien: potatis, squash, tomat och aubergine. Källa: http://phys.org/news/2016-01

Vilken är den godaste olivoljan?

Vilken är godast av spansk, grekisk eller italiensk olivolja? Detta är lika subjektivt som musik, och lika hett debatterat (i berörda länder) som politik. Själv tycker jag att olivolja från Aceite (Andalusien) är den godaste. Dessutom är den otroligt billig då den tillverkas i enorma volymer. Visste du förresten att Spanien är den överlägset största producenten av olivolja och att många av de olivoljor som i Sverige marknadsförs som italienska egentligen har sitt ursprung i Spanien? Det trista är att man verkar lägga på ett markant högre pris i Sverige för att betala för ”exklusiva” ”italienska” livsmedel, när man i Spanien kan köpa finare oljor i vilken livsmedelsbutik som helst för småpengar.

Världens mest exklusiva (dyraste om inte annat) olivolja anses vara Lambda, som tillverkas av Speiron Co. i Grekland. Den är tillverkad på Koronoeiki-oliver. Den olivolja som brukar få mest priser är Venta del Baron, tillverkad i Andalusien, Spanien.

Olivolja och vikten

Tänk dock på att även om olivolja är nyttigt så innehåller den ändå mycket kalorier. Okunskapen bland vuxna svenskar är emellanåt förbluffande hög. Många tror att de kan använda hur mycket olivolja som helst i maten eftersom de hört att ”den är nyttig”. Visst är den nyttig, men även nyttiga livsmedel kan innehålla mycket kalorier. Nyttigt är inte synonymt med ”lite kalorier”.

Du bör alltså inte överdriva intaget om du vill behålla vikten. En matsked olja blir ungefär 15 gram fett och ger ungefär 130 kalorier. En tesked olivolja (5 gram) blir ungefär 44 kalorier. Olivolja innehåller nästan 900 kalorier per 100 gram. Visserligen behöver du fett (bra fett dessutom) för att förbränna fett, men om du går på en diet rekommenderar vi alltså att du använder dig av en sprayflaska.

I mars 2013 publicerade tyska forskare resultatet av en undersökning som pekar på att olivolja dämpar aptiten något och kan underlätta vid viktnedgång. Mer forskning krävs dock innan man kan säga någonting slutgiltigt om detta.

Olivoljans historia och annan fakta

  • OlivoljaOliver är en av de äldsta (vi började äta dem för 6000-7000 år sedan) kända livsmedlen och man tror att de härstammar från Kreta eller Syrien. Sedan antiken har olivträdet producerat mat, bränsle, virke, och mediciner för flertalet civilisationer. Dessutom har olivkvisten länge betraktats som en symbol för fred och vishet. Själva oljan har man konsumerat sedan ungefär 5000 år tillbaka.
  • Olivoljan kom till Sverige på bred front först på 1970-talet. I genomsnitt konsumerar svensken bara cirka en halvliter om året vilket kan jämföras med greken som konsumerar 20 liter om året. Många svenskar har felaktigt fått för sig att det inte går att steka i olivolja. Det går alldeles utmärkt att steka med den, som till exempel kött, ägg, grönsaker etc.
  • Olivolja är känslig för ljus och värme så förvara den i skafferiet, och köp mörka flaskor. Den är dessutom godare och nyttigare ju färskare den är så köp mindre flaskor, och lagra inte flaskor i skafferiet i onödan. En studie visade att vissa nyttiga ämnen i oljan började försvinna efter att den förvarats längre än ett år (i dåliga förhållanden härsknar den fortare).

3 svar på ”Olivolja är en viktig del av medelhavsdieten – motverkar bland annat inflammation”

Hej,
Så här står det: ” Forskare i Spanien har bland annat kommit fram till att olivolja dämpar inflammatoriska processer i kroppen på ett mycket effektivt vis genom att hålla gener som kan orsaka inflammation i schack.”
men ingen länk till någon forskningsrapport. Varför? Hela Internet är fullt av påståenden om hur vetenskapsmän visat hur nyttig olivolja är men inga länkar till vetenskapliga rapporter! Är det bara munväder?

Jag tror inte på nyttan av olivolja, broiler kyckling, kött, gurka, melon, pasta, vitt bröd,, getost, grekisk fet youghurt, cous cous, bläckfisk, fläsk, croissanter , dricka vin, och resten av medelhavsmatsmyten.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: