Trender träningskläder och skor 2024 – samt bästa hälsoprylen!

Många känner sig mer motiverade att träna om de tränar i snygga träningskläder. Just orden snygga och träningskläder hör dock sällan ihop. Men det börjar arta sig och utbudet blir bättre för varje år, det gäller bara att sålla lite. I denna artikel tittar vi närmare på de snyggaste träningskläderna 2024, allt från träningsbyxor till löpskor.

Dessutom tittar vi på årets tekniska prylar (och accessoar) inom hälsa 2024. Det kommer en hel del spännande nyheter inom wearable technology och annan utrustning som förbättrar och förhöjer träningen. De senaste åren har vi sett flera spännande hälsoprylar. Vad sägs till exempel om en Smart cykelpedal? Eller en smart yoga-matta som ger dig feedback i realtid? Det segment som väckt mest uppmärksamhet är dock så kallade smarta klockor. Flertalet tillverkare släpper under året en eller flera uppdaterade modeller som mäter allt från sömn och kaloriförbränning till stegräkning och puls etc. Mer om dessa och mycket mer nedan.

Det är mycket snack om hemmagym och roddmaskiner med skärmar som simulerar en ”riktig rodd-upplevlese” etc. etc. Aktierna för företag som tillverkar hemmagym, Peloton-cyklar etc. rusar på börsen. Vi tror dock att folk överlag kommer vilja gå tillbaka till så mycket old school som möjligt när pandemin är över. Man kommer vilja vara ute i naturen, i sjön med roddbåten, på promenad med vänner i grupp i skogen. Teknik i all ära. Men träning är mer än bara rörelsen i sig.

Sportmassage Flowpillow
Flowpillow

Bästa prylen tycker vi dock att en massagekudde är. Denna trend är här för att stanna. Nutidens massagemaskiner är perfekta för den som vill återhämta sig snabbare och som inte har tid eller råd att besöka en massör flera gånger i veckan. En del har också infraröd ljus-teknologi, utöver massage-funktionen, som påverkar cellernas återhämtning. Flera av alternativen är utvecklade i samarbete med sjukgymnaster för att efterlikna effekterna av professionell sportmassage. Finns att köpa som billigast på CDON (där hittas även massagepistoler som är perfekta för den som vill återhämta sig fortare efter träning. Till exempel uppgav Mike Tyson efter sin comeback 2021 att massagepistolen var ett av hans bästa vapen i kampen mot sämre återhämtning för hans åldrade kropp).

Läs om trender inom viktminskning och hälsa överlag 2024.

Träningsmode

Träningskläder med mönster

Trenderna inom ”vanliga” modet i år (vårmode och sommarmode) är mycket rockigt och glammigt. Framförallt är det emellertid ”sporty chic” som gäller. Numera ska träningskläderna fungera lika bra på jobbet eller after work, som de gör i gymmet. En mer elegant och exklusiv klädstil i gymmet är också mycket populärt för närvarande.

Moderna tights dam
Snyggt träningsmode

Fitnesskläder – sofistikerat retro parallelt med futuristiskt

Hunger Games-serien avslutades med den fjärde och sista delen för några år sedan. Filmerna utspelar sig i en dystopisk framtid där fattiga tvingas att slåss till döden för sin överlevnad (som underhållning för de privilegierade). Modet i filmerna har bland annat designats av den kände designern Alexander McQueen. Sedan dess kommer det flera träningskollektioner som låtit sig inspireras av kläderna som karaktärerna använder i filmerna. Denna trend sammanflätas också med alla nya, högteknologiska material som kommit ut på marknaden, med material som ”andas optimalt”, och är allmänt funktionella (sockor som inte luktar svett, etc.). Futuristiskt och funktionalitet är två nyckelord i årets trender vad det gäller träning och kläder.

Modet inom träningskläder och träningsskor följer dessa trender till viss del. Framförallt är det dock retro, sofistikerat och snyggt med starka färger på såväl träningsplagg som träningsskor som är populärt. Grönt och marinblått är de mest populära färgerna inom träningsmodet. Lästips: trender inom mode herr och dam – 2024.

Vi tror dock att enkla träningskläder kan bli en stor trend 2024 då många väljer att träna hemmavid på grund av inflationen, att priser på gymkort etc. gått upp.

Årets prylar inom hälsa 2024

Jawbone Up armband

Det måste sägas att trenden med prylar som samlar in data om användarens hälsa och beteende, så kallat ”qunatified self” är en ganska spännande nyhet (den har funnits ett tag, men väntas slå igenom på bred front först de kommande åren. Ännu har man inte så stor användning av datan vad det gäller den personliga hälsan, men räkna med att dessa prylar kommer integreras i den allmänna vården inom kort.

En bra pryl 2024, så här i början på året är samma hälso-armband som blev årets julklapp för sju år sedan och är lika mycket en smart klocka som träningsarmband. Den kan mäta hur mycket sömn du får, hur många steg du tar per dag, etc. Den kan även känna av vilken tidpunkt på morgonen som det är lämpligast att väcka dig. Armbandet vibrerar även när det känner av att du suttit stilla för länge och ljuder då ett ”inaktivitetslarm”. Den kan till och med räkna ut när du bäst bör ta en tupplur baserat på hur mycket sömn du fick föregående natt! Armbandet är riktigt snyggt också, vilket inte kan sägas om de flesta konkurrenters liknande armband. En stark konkurrent är Jawbone, och en annan Y6, och ytterligare en Garmin. Du hittar alla dessa märken och fler på CDON.

Den bästa prylen inom hälsa är tveklöst Flowpillow,som vi redan nämnt, en trådlös massagemaskin med infraröd ljusterapi (som forskning visar är gynnsamma för muskler ända ner på cellnivå). Denna nya svenska uppfinning gjorde bland annat succé under demonstrationer på årets O-Ringen. Även undertecknad har nu ägt en Flowpillow i över en månad, och detta är den första massagemaskin jag ägt som faktiskt fungerar (främst för ben, mage och fötter, samt nackpartiet). Den är utformad i samarbete med ett team sjukgymnaster för att så effektivt som möjligt efterlikna riktig sportmassage. Du köper den som billigast och tryggast på CDON. Rekommenderas skarpt!

Trådlösa Hörlurar är mycket bra för såväl den som vill lyssna på böcker/musik i löpspåret, eller för den som vill ha hjälp med att sova. Bäst ljud och smidigast att använda till dessa ändamål är Apple Earpods. Finns att köpa på Netonnet. 

Fler nyheter inom prylar och accessoarer 

 • Virtual Reality-tekniken har äntligen äntligen efter flera års hype. Det är dock osäkert om träningsbranschen (likt den gjorde för Nintendo Wii) kommer kapitalisera på den nya tekniken direkt eller om det tar ytterligare något år att lista ut hur den bäst ska användas. Hittills har det inte kommit ut något som vält marknaden, men det lär komma under året, och inte minst efter att Sony släppt sin uppdaterade VR-teknik till PS5.
 • Istället är den stora trenden ”Virtual boxing” (som inte använder virtual Reality-teknik, utan snarare vanliga spel-fils-klipp via appar etc.)
 • Lumo Run är byxorna med inbyggd tracker.
 • Misfit Ray är en teknik som mäter sömn och aktivitet. Den är dessutom snygg och behöver inte bäras kring handleden, utan kan även användas som ett halsband (se bild nedan).
Misfit Ray
 • Årets onödigaste pryl: Gyenno Cup är vattenflaskan som vibrerar när det är dags att dricka (det går faktiskt att förlita sig till sin törst). Flaskan visar också väder, tid, och vattentemperaturen i flaskan. Till exempel varnar den dig om vattnet är för varmt…

Nya prylar inom hälsa 2024

Dessa kommer för,modligen starkt under året:

 1. Bärbara EKG-enheter Flera företag utvecklar bärbara EKG-enheter som kan kontinuerligt övervaka din hjärts elektriska aktivitet under hela dagen. Dessa enheter skulle kunna hjälpa till att upptäcka tidiga tecken på hjärtsjukdomar, såsom förmaksflimmer.
 2. Smarta glasögon för spårning av ögonhälsa Smarta glasögon som kan spåra din ögonhälsa är också under utveckling. Dessa glasögon skulle kunna hjälpa till att upptäcka tidiga tecken på tillstånd som glaukom och katarakt.
 3. Biosensorplåster är små, klibbiga plåster som kan bäras på huden för att mäta olika hälsomått, såsom blodtryck, blodsocker och blodsyrenivåer. Dessa plåster skulle kunna användas för att ge kontinuerlig övervakning av vissa hälsotillstånd.

Andra relativt nya (eller under utveckling) prylar:

 • Inbody band kan utöver att mäta antal steg, puls etc. även analysera din kroppskomposition (muskler vs fettprocent). Dessa typer av produkter brukar lova mer än vad de kan hålla men Inbody band vann prestigefyllda ”CES innovation”-priset! Kom i USA i mars och kostade då runt 175 dollar. Oklart när den kommer till Sverige.
 • SmartMat Yogamatta synkar med en app som håller koll på ditt utförande, samt ger feedback (röst) i real-tid. Spännande pryl för dig som tar din Yoga på allvar. Kommer dock kosta bortåt 5000. Kommer någon gång under sommaen.
 • Cykelpedalen ”Connected Cycle Smart Pedal” har väckt uppmärksamhet bland cykel-entusiaster. Pedalen har en inbyggd GPS och kan således spåra cykeln vid händelse av att den blir stulen. Dessutom registrerar den data som hastighet, rutt, lutning, samt antal förbrända kalorier. Inget exakt releasedatum är ännu fastställt.
 • S+ Sleep Tracker är såväl den mest avancerade som enkla sömnutrustning som uppfunnits så här långt (vann också pris på elektronik-mässan CES). Placera den helt enkelt på nattduksbordet och den mäter ditt andningsmönster, bröströrelser, huruvida luft och temperatur i din omgivning är bra för sömn, etc. Kommer kosta runt 2000 SEK när den väl kommer ut på marknaden under året.
 • Andnings-apparaten ”Breath Monitor” fungerar som så att du stoppar manicken i munnen en kort stund och den ger dig sedan data på fuktigheten i munhålan, bakterienivåer, karies och eventuella sjukdomar i tandköttet. Kommer kosta runt tusenlappen.
 • Det var bara en tidsfråga innan ”fitness-sockor” skulle anlända. Dessa heter Sensoria Fitness Socks och de är utrustade med trycksensorer som håller koll på hur din fot landar, hur du springer, hastighet, distans och mycket mera.
 • Den mest efterlängtade hälsoprylen av dem alla under året blev ”Apple Watch 9.” Den släpptes under hösten, och den är väl integrerad med Apples nya Hälso-app (som finns inkluderad i alla de senaste versionerna av IOS). Apple Watch finns att köpa online på Netonnet. Fler smarta klockor som lär intressera hälsofantaster inkluderar Fitbit , Garmin, Lenovo Vibe band, Sony Smartwatch och Withings Activité Pop som är en högteknologisk smart watch som ser ut som en klassisk och riktigt snygg armbandsklocka. Bild nedan.
Populär träningspryl 2015

 

Läs också våra tips på de bästa butikerna på nätet med träningsredskap för hemmet. En av årets stora träningstrender är för övrigt kroppsträning, som går lika bra att utföra hemifrån. Armhävningar, situps och knäböj, utfall med mera går utmärkt att utföra utan hjälpmedel alls. Dock är en chin up-bar ett ovärderligt redskap för den som vill uppnå riktigt bra resultat med sin hemmaträning,

Färgglada träningsskor 2024 –samt ett par formbara löpskor

Den stora trenden i år är barfota löparskor. Detta är väl en suns trend, men de flestas fötter är inte vana vid att släppas fria och är således mycket otränade. Räkan med fotvärk till att börja med!

Barfota löparskor

Under 2024 präglas skomodet återigen av en explosion i färger och möster och detaljer! Framförallt vad det gäller vårmodet så är flera kollektioner inspirerade av klara färger. Nu ska det man ha på fötterna synas på ett helt annat sätt. Helst neon, eller en kombination av färger, eller olika färgkontraster på sulan och tyget. Skorna kommer dessutom med massor av sinnrika mönster och/eller detaljer som får dem att sticka ut lite mer.

Till och med skosnörena kommer i neon…

Skosnören grön neon
Reeboks formbara löpskor

Reebok släppte för ett tag sedan ett par nyskapande träningsskor, Reebok RealFlex U-FORM. Dessa skor kan du forma efter dina fötter med hjälp av en enkel hårtork. När du värmer skorna så tänds det en röd markering som sitter på hälen, och då är det bara att sätta skorna på fötterna och forma dem. Det tar bara två minuter för materialet att kylas ned och stabilisera sig. Reebok RealFlex U-FORM är perfekt för dig som vill ha perfekt passform och som lätt får skavsår. De kostar cirka 1000 kronor i butik. Räkna med att fler tillverkare kommer med liknande modeller under 2024.

%d bloggare gillar detta: