Populära dieter från historien – den ena galnare än den andra

Vilka dieter som är mest populära för tillfället hänger ofta samman med den rådande tidsandan i övrigt. Just nu är appar och andra teknologiska hjälpmedel mycket populära. Detta har lett till att varje enskild bantare har förvandlats till en vetenskapsman som mäter, räknar och utvärderar sin viktnedgång med en nästintill labbliknande precision. Samtidigt, som en stark kontrast till det högteknologiska, så är det mycket fokus på att återvända till en naturlig och miljövänlig kost.

Vi kan tycka vad vi vill om våra dagars dieter och hjälpmedel inom viktnedgång. En sak är dock säker, det var värre förr.

De galnaste och mest udda dieterna genom historien

Det finns vissa, som till exempel vissa LCHF-förespråkare (en diet som för övrigt förmodligen kommer ta plats på denna lista i framtiden) som hävdar att man blir fet av bananer. Detta är ett galet påstående förstås, men minst lika galen var banandieten som var populär i Sverige under 70-talet. En variant av den var att man skulle äta fem bananer om dagen och dricka en liter mjölk. Banandieten var med andra ord en väldigt ensidig svältdiet.

Det sägs att den första kända personen som någonsin ändrade sin diet i syfte att tappa några kilon var Vilhelm Erövaren som på 1080-talet började med en ”flytande diet” efter att han blivit för fet för att sitta på sin stackars häst. Den flytande dieten bestod av alkohol. Vilhelm dog för övrigt vid 60 års ålder efter att ha trillat av sin häst. Om han var berusad eller inte framgår tyvärr inte av de historiska källorna… Men tydligen lyckades han med sin spritdiet till den grad att han kunde ta sig upp på hästryggen igen i alla fall.

The drinking mans diet blev sedan mycket populär på 1960-talet och Lady Gagas förre (?) pojkvän lanserade ytterligare en variant av denna galna alkohol-diet för bara några år sedan. Engelsmannen William Banting som gett upphov till själva ordet bantning spottade heller inte i glaset.

Tuggdieten uppfanns av Horace Fletcher (1849-1919). Han gick ner över 20 kilo med sin metod som gick ut på att han tuggade all mat 32 gånger, cirka 100 gånger i minuten utan att svälja… Tanken var att det ordentliga tuggandet gjorde att man fick i sig tillräckligt med näring utan att överäta. Tuggdieten blev mycket populär och flera framstående och kända människor under denna tid tuggade sig till en smalare midja. När Fletcher dog blev för övrigt den nästa stora grejen inom dieter att man skulle räkna kalorier för att gå ner i vikt. Detta var ett riktigt genombrott som är en bra grund än i dag. Men detta med att räkna kalorier har också tagit rent bisarra former emellanåt, som till exempel med Scarsdale-dieten på 70-talet som gick ut på att man bara skulle få i sig 700 kalorier per dag.

När cigarett-tillverkarna var som mest aggressiva i sin marknadsföring, någon gång kring 1950-talet, så hävdade de bland annat att cigaretter var ett mycket bra verktyg i kampen mot överflödiga kilon. Nikotindieten var förstås katastrofalt onyttig och idag är det, i de flesta länder, förbjudet att marknadsföra cigaretter på detta vis.

Parasitdieten från början av 1900-talet är den kanske mest bisarra dieten av dem alla. Binnikemaskar såldes i pillerform. Under denna period var det populärt hos bland annat jockeys att gå ner i vikt med binnikemaskar.

På 1940-talet lanserades ”The master cleanse” som gick ut på att man skulle avgifta kroppen med att leva enbart på en blandning av kajennpeppar, citronjuice, vatten och lönnsirap. Den bisarra detox-dieten, eller olika varianter av den, lever kvar än i dag.

Törnrosa-dietenTörnrosa-dieten var en mycket populär diet när det begav sig, och bland annat Elvis Presley sägs ha testat den. Törnrosa-dieten fanns i två varianter: 1. Att man sover så mycket som möjligt (när man sover kan man nämligen inte äta… ).2. Den andra, rentav livsfarliga, varianten var att man skulle droga sig till sömns under stora delar av dagen. Nuförtiden vet man förvisso att det finns klara samband mellan för lite sömn och ett högt BMI. Men att droga sig till sömns ger så mycket biverkningar att det inte är värt det. När Törnrosa-dieten var populär var dessutom sömntabletterna riktigt farliga och påverkade bland annat andningen. Nuförtiden är moderna sömnmedel som Stilnoct och Zopiklon något mindre farliga, men det ironiska är att en vanlig bieffekt är att man går upp i vikt av dem…

”Sista chansen dieten” lanserades på 1970-talet och skapades av Doktor Roger Linn. Han föreslog att man skulle undvika att äta något överhuvudtaget, bortsett från hans flytande protein-dryck som var gjord av olika delar från kor… Över 100 personer dog av svält efter att ha försökt sig på denna sjuka diet.


Under årens lopp har det också lanserats mer eller mindre galna prylar för att hjälpa folk att uppnå viktnedgång. Vem kan väl glömma minigafflarna, vibreringsmaskinen och plastfilm (som man skulle vira in kroppen i för att svettas ut fettet)?

Vilka dieter, produkter och metoder som vi använder oss av idag för att bli av med fettet som man i framtiden kommer att arkivera under ”galet” vågar vi knappt spekulera i, och det är hur som helst något som framtiden får utvisa. Men då, som nu, och som det alltid varit, är det enklaste att helt enkelt äta bra mat (i lite mindre portioner än när man bara vill behålla vikten) med mycket grönsaker samtidigt som man gärna rör lite extra på sig. Denna effektiva metod kommer aldrig att kallas galen eller extrem.

%d bloggare gillar detta: