Nya upptäckter vad det gäller brunt fett kan leda till ett nytt bantingspiller

Länge trodde man att brunt fett endast återfinns hos spädbarn och djur. Nu har dock forskare i Boston upptäckt att vuxna människor har mer brunt fett än vad man tidigare trott.

Brun fettvävnad innehåller fler mitokondrier och blodkärl och bränner, i motsats till vitt fett som lagrar, energi. Efter att ha analyserat närmare 2000 patienter kom man alltså fram till att vuxna individer har brun fettvävnad och att det finns ett klart samband mellan BMI och brunt fett. Därför tror forskarna att brunt fett skyddar mot fetma och att det påverkar ämnesomsättningen.

Dessa upptäckter kommer troligen leda till nya behandlingsmetoder och strategier mot såväl fetma som insulinresistens.

Ett nytt bantingspiller kan vara på väg

Ett brunt fett bantningspiller kan vara på väg att utvecklas inom en snar framtidRedan nu håller man på att fokusera på olika proteiner som hjälper till vid benväxt (skelettet kommunicerar regelbundet med fett). Ett av dessa proteiner, BMP-7, har visat sig stimulera produktionen av brun fettvävnad hos möss, vilket skyddar dem mot fetma. En BMP-7 medicin har redan blivit godkänd i samband med ryggmärgsoperationer. Man kommer att studera patienter som har fått denna medicin för att avgöra om den resulterat i mer brun fettvävnad.Om så blir fallet kommer man ha ”gjort ett stort hopp flera år framåt i forskningen”. Ett ”brunt-fett-bantingspiller” skulle kunna innebära en revolutionär metod för gravt överviktiga patienter. Forskarna är dock noggranna att påpeka att ett sådant bantingspiller inte kommer innebära en snabb och enkel lösning på problemet. Men man tror att det skulle kunna hjälpa individen att förbränna ytterligare cirka 500 kalorier per dag.

Innan ett sådant bantingspiller blir tillgängligt så finns det andra metoder man kan ta till för att öka sin produktion av brunt fett. Bland annat stimuleras tillväxten av kyla och studier har visat att människor som jobbar utomhus har mer brun fettvävnad. Man uppmanar därför överviktiga att spendera mycket tid utomhus, även under kalla dagar.

Källa: Popularmechanics.com

%d bloggare gillar detta: