Myter om mat – om banan, många måltiders välsignelse och annat nys

Happy Fruit Grass
Du blir inte fet av bananer

Det florerar massor av myter kring mat, om hur man tillagar den och om det har någon betydelse när man intar den, och annat som sägs påverka kroppens fettförbränning. Orsakerna är att det är svårt att mäta kalorier och näringsvärde i ett livsmedel. Detta uppmanar till att såväl kreti som pleti kan utmåla sig som profeter. Ofta är det så att en utbildad dietist inte kan säga dig mer om hur du ska leva hälsosamt än vad en teolog kan säga dig om jordens skapelse.

5 myter om mat som verkligen inte borde spridas vidare

Du blir fet av bananer

Detta är verkligen inte sant såvida du inte äter extrema mängder banan. För det första innehåller en banan bara cirka 100 kalorier. Dessutom innehåller banan bland annat magnesium och fibrer som hjälper dig att hålla bukfettet borta. Banan är ett utmärkt mellanmål såväl före som efter träning.


Att tillaga grönsaker gör att alla vitaminer försvinner

Nej, det är inte sant. Visserligen försvinner en del näring om man kokar dem för länge, eller steker grönsakerna för hårt. Men de är fortfarande nyttiga!

Ska du tillaga grönsakerna i mikron så se till att ha i så lite vatten som möjligt, och stek eller grilla dem inte för länge.

Det är bättre att äta många små måltider än några stora under dagen

Det finns inga vetenskapliga belägg för att de som äter flera små portioner istället för till exempel frukost, lunch och middag skulle ha lättare att hålla vikten. Det är hur mycket du sätter i dig under dygnet som helhet som har betydelse.

Margarin är bättre än smör

Under många år nu har man tutat i oss att margariner är nyttigare än vanligt hederligt smör. Hela detta antagande saknar vetenskaplig grund att stå på. Du kan med gott samvete ha riktigt smör på smörgåsen, eller använda det till att steka maten i. Men som vanligt, gå inte till överdrift!

Kokosfett är dåligt eftersom det innehåller mättat fett

Av någon outgrundlig anledning fanns det en tid då man ansåg att all mättat fett är onyttigt. Så är inte fallet. Oraffinerat kokosfett är ett ypperligt fett som bland annat är inflammationsdämpande.

Ett svar på ”Myter om mat – om banan, många måltiders välsignelse och annat nys”

Mycket intressanta o läsvärda artiklar.
Men hur många hittar hit?
Kanske det bara är jag som inte visste att dom här viktiga sidorna finns?
Laila

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: