Är det bättre att träna innan frukosten – och vad ska man äta till frukost?

Många hävdar att om man tränar före frukost bränner man mer fett, medan andra hävdar att kroppen inte förbränner mer fett innan frukosten utan snarare mer muskler då energidepåerna är låga. De hävdar också att man lägger på sig mindre muskelmassa när man tränar styrketräning tidigt på dagen. Vilka har rätt?

Saken är den att det finns få undersökningar gjorda i ämnet, förmodligen för att det är svårt att mäta effekten. De flesta undersökningar har konstaterat att det helt enkelt inte har så stor betydelse när på dygnet du tränar, och när du äter och så vidare. Det som har betydelse är hur mycket du förbränt, hur många kalorier du fått i dig under en 24-timmars period (eller längre, kroppen är ingen tidszon). Detsamma gäller styrketräning för att lägga på sig muskler.

Sunrise Paddling on the North Canadian River
Ska man träna innan frukost?

Fördelar med att starta dagen med till exempel löpning eller en powerwalk på morgonen, innan frukost, kan vara att man blir piggare och mer ”klartänkt” under dagen. Många har dessutom lättare att göra träningen till en vana om de stiger upp lite tidigare och startar dagen med ett träningspass. Nackdelarna är främst att man har en lägre kroppstemperatur på morgonen vilket betyder lägre energinivåer för de flesta, och att man är stelare i muskler och leder efter en natts sömn.

Men, det är alltså helt upp till dig. Att hänga upp sig på sådana här små detaljer är egentligen inte mödan värd. Känner du dig pigg och full av energi precis när du gått upp innan du ätit frukost kan du med fördel träna i gymmet, löpa eller ta en promenad. Om du däremot känner dig matt och inte har någon energi över till en powerwalk, eller du kanske märker att du inte orkar lyfta lika tungt ska du förstås undvika att träna innan frukost.

Bra och nyttig frukost innan eller efter träningen

oatmeal brulee 3
Gröt är nyttigt till frukostEn intressant undersökning tyder på att ett intag av en fiberrik frukost med ett lågt GI-värde och ett efterföljande träningspass i ganska lågt tempo i en timme (till exempel en promenad) leder till en högre fettförbränning än en frukost med snabba kolhydrater och lite fiber (vita flingor till exempel). I övrigt var sammansättningen av deltagarnas frukost den samma vad det gäller fördelningen av fett, kolhydrater och protein.

Se därför gärna till att äta grovt bröd, havregrynsgröt, rågbröd och olika fullkornsprodukter gärna med olika typer av fröer, som linfrön, till frukost. Ägg är för övrigt ett mycket nyttigt pålägg med massor av ämnen som din kropp behöver för maximal förbränning och muskeltillväxt.

Källa: Journal of Nutrition, majutgåvan 2009.

%d bloggare gillar detta: