Vad ska man äta före, under och efter träning?

Många undrar vad man egentligen ska äta före och efter träning, och hur lång tid före och efter träningen måltiden ska intas. Det finns många studier gjorda i näringstajming, som nått fram till väldigt olika svar på frågan. Mycket tyder dock på att det är en myt att man kan äta vad som helst efter träning. Kroppen förbränner helt enkelt inte så mycket som man tidigare trott efter träningspasset.

Ytterligare studier pekar på att fettförbränningseffekten blir i det närmaste noll om man sätter i sig en massa snabba kolhydrater i form av till exempel socker (många träningsdrycker är till exempel fulla av socker) efter träning. Dock är det många som tycker att de återhämtar sig bättre och inte behöver så mycket vila inför nästa träningspass om de fått i sig mycket kolhydrater efter träningen (honung har för övrigt i vissa undersökningar visat sig vara mycket effektivt för återhämtningen). Det bör dock noteras att detta gäller för de som tränar mycket hårt och ofta. De allra flesta ligger på normal motionsnivå oavsett hur hårt de tror sig träna.

Portrait of an articulated skeleton on a bentwood chair
Träna inte på tom mage

Är det bättre att äta före eller efter träning?

Detta är mycket individuellt. För de flesta räcker det dock att man ätit precis som vanligt 2-3 timmar innan träning. Pröva också att testa ett äpple, eller en handfull nötter en halvtimme eller så innan träning. Vissa får en energikick av kolhydrater andra av fett/protein. Det är som sagt mycket individuellt vad som fungerar för just dig. Använd ditt sunda förnuft.

Om du en kort tid innan träningen ätit så mycket så att du mår illa och får kramp i musklerna under träningspasset är det läge att justera vanorna. Och nästan ännu värre är det att ha så lite näring i magen när man drar igång att träna att blodsockret sjunker och man känner sig svagare, lite yr, och orkar mindre. Att träna med för lite näring i kroppen ökar för övrigt skaderisken markant.

 

Ska man äta under träning?

Återigen, alla är olika. En del får mer energi av att äta något lättare under tiden de tränar, medans andra blir sega av att äta under tiden de tränar. Om du däremot utför någon form av uthållighetsträning som pågår en lång period behöver du sannolikt fylla på kroppen med kolhydrater. Under Vasaloppet äter många till exempel blåbärssoppa (snabba kolhydrater) för att fylla på energidepåerna. Det finns dock de som hävdar att det går precis lika bra med fett eller protein även under uthållighetsträning.

Den näring du behöver före, under och efter träning för att du ska orka så mycket som möjligt och återhämta dig maximalt beror på många faktorer.


Det är beroende på hur just din kropp fungerar, vad du ätit till frukost, vad du tränar, hur vältränad du är och så vidare. Prova dig fram helt enkelt. Vad det gäller forskningen inom näringstajming så är resultatet minst sagt motsägelsefulla. Många hävdar till exempel att det är viktigt att äta mycket protein så fort som möjligt efter träning, andra hävdar att man behöver protein i kombination med kolhydrater direkt efter träning för att nå bästa resultat.

Och så finns det de som kommit fram till att näringstajming inte har någon större betydelse utan det är intaget av kalorier under dygnet som helhet som spelar roll.

Summa summarum är att du behöver testa dig fram och känna efter vad som fungerar optimalt för dig.

Ett svar på ”Vad ska man äta före, under och efter träning?”

Är det bra/dåligt att dricka blåbärssoppa under tränings perioden.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: