Ett äpple om dagen är bra för… hjärnan

Grönt äpple

Ett äpple om dagen är bra för magen har vi ju länge hört. Äpple har sedan urminnes tider varit känt för att främja vår hälsa och äpple hamnar alltid högt upp på listan, ibland högst, när man pratar om ”de nyttigaste frukterna”. Visste du förresten att i de engelsktalande länderna har man ett liknande ordspråk? Man säger ”An apple a day keeps the doctor away” (ett äpple om dagen håller doktorn borta). Detta ordspråk är faktiskt en variant på ett ännu äldre ordspråk: ”To eat an apple before bed will make the doctor beg for his bread” (att äta ett äpple innan sänggående får doktorn att tigga för sitt bröd”).

Äpplen är anmärkningsvärt nyttiga

Enligt de senaste vetenskapliga undersökningarna om äpplets effekter på hälsan har det visat sig att färska äpplen kan förbättra vår minnesförmåga och bevara vår allmänna hjärnhälsa. I en undersökning vid universitetet i Massachusetts kom man fram till att äppeljuice var lika effektivt som Alzheimers mediciner vad det gäller produktionen av kemikalier i hjärnan som styr minnet. Ytterligare studier vid samma universitet har visat att en regelbunden konsumtion av äpplen kan motverka skador på neuroner vid åldrande, och dessutom motverka och rentav förbättra vissa symptom vid Alzheimers.

Äpplen blir alltmer associerade med hjärnhälsa då undersökning efter undersökning visar att antioxidanterna och flavonoiderna i äpplen reducerar inflammationen i hjärncellerna och oxidationen som uppstår som en följd av fria radikaler. Man rekommenderar att man för hjärnans skull ska äta två äpplen om dagen, eller cirka 30 centiliter (riktig äppeljuice, inte den gjord på koncentrat) äppeljuice.

Äpplen har alltså visat sig vara bra för våra kognitiva funktioner. Man har också längre rekommenderat diabetiker och hjärtsjuka att regelbundet äta äpplen. Dessutom är de utmärkta att äta för de som lider av högt kolesterol och förstoppning. Äpplen innehåller mycket mättande fibrer, mycket näring och lite kalorier. Detta gör dem mer eller mindre till ett måste när man vill uppnå effektiv viktminskning.

Fakta äpplen:

  • Man är osäker på var äpplen egentligen kommer från, eller ens när vi började äta dem. Bevis för att vi ätit äpplen kan dock dateras flera tusen år tillbaka i tiden.
  • De äldsta spåren av äpplen man hittat i Sverige är äldre än 4000 år.
  • Man räknar med att det finns cirka 7000 olika äppelsorter.
  • Äpplen innehåller bland annat kalium, C-vitamin och olika antioxidanter.
  • De tidigaste dokumenten man hittat som beskriver äpplens medicinska egenskaper är över 2000 år gamla och härstammar från Babylon.
  • Vilket äpple som är nyttigast går inte att svara på, särskilt inte genom att ställa frågan ”röda eller gröna äpplen?”. Det är många faktorer som spelar in, som till exempel hur färskt det är, hur det har odlats och huruvida det är ekologiskt eller har besprutats med olika bekämpningsmedel.
  • Ett äpple med skal innehåller 56 kalorier per 100 gram. De mesta av dessa kalorier kommer från kolhydrater.
  • Ett medelstort äpple väger cirka 125 gram.
  • Äpplen förekommer i flera olika religiösa inriktningar som symbol för en ”förbjuden frukt”. Som motkraft till denna symbolik har många sekulära konstnärer använt äpple som en symbol för sex och kärlek. En vanlig avbildning är kärlekens gudinna Venus hållandes i ett äpple.
  • Det står för övrigt inte i bibeln att Adam och Eva åt ett äpple från kunskapens träd. Gud förbjöd dem att äta frukterna från kunskapens träd, men det framgår aldrig vilken frukt det rör sig om. Med största sannolikhet är frukten rakt igenom symbolisk och har inget med äpple att göra överhuvudtaget.

Har du fler intressanta fakta om äpplen? Skriv gärna en kommentar nedan.

Källor: Natural News, Wikipedia

%d bloggare gillar detta: