Ett glas äppeljuice om dagen är nyttigt för mer än bara magen

Ett glas äppeljuiceEn klassisk gammal huskur mot diarré och andra magproblem är ett par glas äppeljuice. Forskning visar även en lång rad andra hälsofördelar med att äta äpplen eller förtära den som färsk juice.

6 nyttiga anledningar till att dricka äppeljuice

  • Juice gjord av äpplen innehåller (var noggrann med att inte köpa juice med tillsatt socker) lite kalorier och det är viktigt att, för att uppnå en säker och optimal viktminskning, man får i sig tillräckligt med näring. Äppeljuice är ett mycket bra komplement till rent vatten när man vill gå ner i vikt.
  • Osötad äppeljuice innehåller under 50 kalorier per deciliter och är fullproppad med vitaminer, A, C, E, B1, B2, B6, kalium, fosfor och en mindre uppsjö nyttiga antioxidanter.
  • Särskilt färskpressad äppeljuice hjälper till att rensa bort giftiga ämnen från levern och njurarna. Det kan med andra ord vara en synnerligen god idé att dricka äppeljuice när man är bakfull.
  • Forskning har visat att äppeljuice motverkar kolesterol och detta tros också vara den främsta anledningen till att äpple skyddar oss från hjärtsjukdomar.
  • Äpple innehåller vitamin A vilket stärker vår synförmåga och vår allmänna ögonhälsa.
  • Vissa studier har också visat att äppeljuice minskar riken för att drabbas av hjärnsjukdomar som demens. Läs: ”ett äpple om dagen är bra för hjärnan.”

Brittiska forskare har också konstaterat att äppelcider innehåller en mycket hög mängd potenta antioxidanter (även äppelcider som innehåller alkohol). I princip alla äppelprodukter är mycket nyttiga. Tumregeln är att ju mer naturliga de är ju nyttigare blir det. Undvik dock som sagt produkter som innehåller tillsatt socker, och köp färskpressad äppeljuice utan tillsatta kemikalier. Den är dyr, men mycket godare – och mycket nyttigare.

Visste du förresten att äpplet har en rik historia som medicinalväxt? I Babylon finns det skrifter som är nästan 3000 år gamla som prisar äpplets hälsoegenskaper. Främst har äpplet använts, på olika platser och i olika kulturer, som en kur mot olika typer av magsjuka. Det är inte för inte som vi i Sverige säger att ett ”äpple om dagen är bra för magen”.

 

%d bloggare gillar detta: