Så har våra husdjur främjat vår hälsa genom historien

Katt i solglasögon
Vanliga husdjur har, via Facebook och Youtube, gått och blivit superstjärnor! Bilder på söta hundar och katter har blivit någon form av masshysteri. Det kan då vara på sin plats att titta lite närmare på vilken egentlig funktion husdjuren har i våra liv, för de fyller en mycket viktigare funktion än att ragga ”likes” på Facebook, Instagram eller Youtube. Men, om ni tycker att till exempel katter får för mycket uppmärksamhet i olika sociala medier i nuläget och upphöjts till ”rockstjärnor” så är det inget mot hur de betraktades i till exempel det antika Egypten. Faktum är att den egyptiska kulturen betraktade katter som halvgudar och att de därför tillhörde den heliga faraon (och skulle behandlas därefter). Om ett hus började brinna så räddade man katterna först, innan man började rädda människor ur lågorna.

Historikerna vet inte exakt när människan började göra djuren tama och bjuda in dem till sina hem. Man vet dock att hunden var bland de första djuren som vi domesticerade, och detta skedde för cirka 10, 000 år sedan, en tid då vi fortfarande bodde i grottor.

Hundarna fick snabbt en stark ställning i familjestrukturen och sedermera samhällsstrukturen. Enligt antika egyptiska lagar så var straffet för att ta livet av en vinthund detsamma som för att ta livet en människa. Apropå egyptierna så finns det dokumenterat, så långt tillbaka som 3500 före Kristus, att de började tämja vildkatter från Afrika.

Det finns också bevis på att romarna hade katter, hundar, fåglar och hästar i eller i närheten av hemmet. Buddisterna i det antika Kina höll sig till guldfiskar som de födde upp i dammar på 600-talet. Redan på 1300-talet började man förvara guldfiskarna i skålar i Kina.

Under medeltiden i Europa var det endast överklassen som hade råd att mätta husdjur (mat var en bristvara för vanliga familjer). Under medeltiden började man dessutom förknippa katter med häxkraft och många som anklagades för att vara häxor avrättades tillsammans med sina katter. Det var under denna period som hunden blev mer vanlig som husdjur i Europa. Det sägs dessutom att drottning Elisabeth som levde under 1500-talet hade ett marsvin som husdjur. Sannolikt medförde detta att även ”vanliga dödliga” hade tama marsvin hemma.

Under 1800-talet växte en medelklass fram och alltfler människor började få råd att ha husdjur. Fåglar, till exempel, blev mycket populära att ha i hemmet eftersom de kunde sjunga och bjuda på lite underhållning. Det blev så vanligt att ha fåglar hemma att man började marknadsföra speciell fågelmat för tama fåglar (långt innan man lanserade ”hundmat” eller ”kattmat”).

På 1920-talet började man också upptäcka att det fungerar alldeles ypperligt att ha reptiler som husdjur också. Innan man uppfann centralvärme för våra bostäder så var inte detta möjligt eftersom reptiler behöver mycket värme för att överleva.


Men varför började vi egentligen bjuda in djur att bo med oss? Det finns olika anledningar till det. Romarna uppskattade hur katterna rensade bort skadedjur och hundar var utmärkta som vakter upptäckte man tidigt. Vissa hundraser ”tjänstgjorde” till och med som soldater i vissa kulturer.

Dessutom har husdjur kunnat bidra med värme under kalla nätter, men först och främst har vi alltid älskat husdjur eftersom de ger oss trofast sällskap och botar den totala ensamheten.

Så lindrar och förebygger våra husdjur depression

Husdjur

Studier (på människor som är på väg att genomgå operationer hos tandläkaren) visar att vårt blodtryck sjunker bara genom att vi tittar på fisk. Det är förmodligen ingen slump med andra ord att, som vi tidigare nämnt, stresshanteringens världsmästare buddister var först med att ha fiskar i hemmen. Andra undersökningar har visat att människor som äger husdjur har mycket lägre blodtryck och puls i samband med att de utför mentalt stressiga handlingar. De som drabbats av hjärtattack som har husdjur återhämtar sig fortare och lever längre jämfört med de som inte har husdjur. Husdjur har helt enkelt en lugnande effekt på oss.

Många som lever ensamma har svårt att få in rutiner i vardagen och då hjälper husdjuren till att styra upp tillvaron. Särskilt om man är lätt deprimerad, arbetslös och ensam kan det vara enormt svårt att ta sig upp ur sängen på morgonen. Men, man kan till exempel inte ligga och sova halva dagen om man har en hungrig eller törstig katt som stryker omkring i lägenheten. Bara vetskapen om att man har ansvaret för en annan levande varelse i hushållet gör att man lättare motiveras till att styra upp rutinerna. Dessutom, om man har en hund, så tvingas man ge sig ut i friska luften med jämna mellanrum, samtidigt som man får nödvändig motion och dagsljus. Husdjur motiverar oss till att bli bättre människor helt enkelt.

Vi har tidigare skrivit om hur viktigt det är med beröring för vårt välbefinnande. Att ha ett husdjur att klappa på frigör ämnet oxytocin som motverkar stresshormoner. Det är först på senare år som vetenskapen börjat förstå exakt hur viktigt det är med regelbunden beröring, och det verkar som om det är minst lika välgörande att kramas med ett husdjur som med en annan människa.

Källor: Psychcentral, the pet Wiki.

%d bloggare gillar detta: