Närhet – så viktig är icke sexuell beröring i olika sammanhang

Beröring har positiva psykologiska aspekter

Det är egentligen förbluffande hur lite det forskats genom tiderna om det så grundläggande behovet mänsklig beröring och närhet. Till exempel så lät man i många fall för tidigt födda barn ligga oberörda i sin kuvös ända fram till 70-talet. Nu vet vi, från studier på gamla tiders barnhemsbarn, att barn som inte får någon fysisk beröring överhuvudtaget till och med kan dö som en brist av detta. Senare års forskning har även visat att människor i alla åldrar mår bra av närhet och beröring eftersom det produceras lyckofrämjande och läkande substanser i kroppen vid beröring.

Denna artikel tittar dock lite närmare på andra positiva psykologiska effekter av beröring.

Visste du till exempel att en undersökning från 1977 (Kleinke) visade att människor som blev lätt berörda på armen var mer benägna att plocka upp saker som forskarna ”tappat”.  Faktum är att sannolikheten för att man skulle få hjälp av främlingen att plocka upp det tappade föremålet steg från 63 till 90 procent!

I en annan studie (Field, 1996) upptäckte man att studenter som fick massage två gånger i veckan i fem veckor gjorde bättre ifrån sig på matteproven.

Under 1973 observerade Henley människor i en storstad och upptäckte ett tydligt mönster: människor som på ena eller andra sättet regelbundet tar i andra människor har ofta högre status i samhället. Nästa gång du tittar på (i synnerhet då skickliga amerikanska politiker) på ett inslag av en politiker på valturné observera hur de använder sig av kroppspråket och hur påfallande fysiska de är i sitt bemötande av andra människor.


Vaidis och Halimi-Falkowicz upptäckte för några år sedan att när de stannade folk på gatan och försökte få dem att svara på några frågor i ett formulär så ökade chanserna att de skulle ställa upp om man rörde vid personerna två gånger jämfört med en. Denna effekt var särskilt tydlig när kvinnliga forskare rörde vid män (lätt beröring på armen).

I Frankrike, som är en ”kontaktkultur”, konstaterade de franska forskarna Erceau och Gueguen (2007) att det kan vara en bra idé för säljare av begagnade bilar att vidröra kunderna lätt på armen i en sekund. Det visade sig nämligen att de säljare som rört på kunderna efteråt upplevdes som ”ärligare, vänligare, sympatisk och snäll”.

 

%d bloggare gillar detta: