Viktminskningsprogram som är en stor succé i Frankrike – Dukan-dieten

Under de senaste åren har ett viktminskningsprogram som sägs ha en långvarig effekt tagit Frankrike med storm – Dukan. På typiskt franskt manér är dieten ett viktminskningsprogram för livsnjutare. Den fokuserar på god mat och få livsmedel är förbjudna att äta enligt dieten.

Dukandieten – ett viktminskningsprogram i tiden

Pierre Dukan har utvecklat sin diet under 35 år

I Frankrike kallas Pierre Dukans diet för det optimala viktminskningsprogrammet och över 1,5 miljoner franska kvinnor och ett flertal internationella kändisar som Jennifer Lopez följer dieten. Det är bara en tidsfråga innan Dukan blir ett hushållsnamn hemma i Sverige också då den präglas av ett sunt tänkande, och står på en grund av vetenskaplig forskning vad det gäller viktnedgång och hälsa.

Grundtänket bakom denna diet är att man ska unna sig med måtta, och att man inte ska överdriva åt något håll. Doktor Dukan säger sig till exempel ha stor respekt för Atkins samtidigt som han hävdar att den dieten är alldeles för fokuserad på fett som energikälla.

Variation är nyckelordet enligt fransmännen. Dessutom är vissa ätardagar i veckan obligatoriska enligt doktor Dukan som står bakom dieten. Man ska njuta av god mat som choklad, smör, bröd, och alkohol två måltider i veckan (när man väl nått sin målvikt). Det är enligt Dukan viktigt att man firar livet och maten och verkligen unnar sig mat man älskar.


Tips på bok om Dukandieten, ”The Dukan Diet.” som är den mest sålda dietboken någonsin i Frankrike .Boken har sålts i över en miljon exemplar bara i hemlandet. OBS, Dukans diet finns nu även på svenska och kan beställas på bokus

Det finns dock en ”hake” med Dukan kost. Om du vill ansluta dig till detta varaktiga och till synes ganska smärtfria sätt för permanent viktnedgång måste du strikt följa en regel som säger att du en dag i veckan (när du väl nått din idealvikt) för resten av livet ska ha en ”proteindag” – då du inte äter någonting annat än protein. Doktor Dukan föreslår torsdagar, men valet är ditt. Det går inte att följa denna diet och INTE följa denna regel. Då är det en annan diet.

Innan man börjar programmet ska man sätta upp tydliga mål, man ska bestämma sig för en målvikt och sedan väga sig så gott som dagligen tills man nått sitt viktmål. Poängen är att det konstanta vägandet fungerar som en påminnelse som behåller fokus på att gå ner i vikt.

Dukans diet består i princip av fyra faser:

  • Attack (bara protein)
  • Viktnedgång (dagar med grönsaker plus protein varvas med dagar med enbart protein)
  • Stabiliseringsfas (proteindagar varvas med dagar med protein plus grönsaker och dagar då du äter vad du vill)
  • Cruising (glida fram, behålla vikten utan åthävor då du får äta vad du vill så länge du gör det med måtta och äter enbart protein en gång i veckan)

Pasta

Den första ”attackfasen” inleds med att man äter enbart proteinrika måltider med så lite fett som möjligt: fisk, ägg, nötstek, skaldjur, viltkött, mejeriprodukter med så lite fett som möjligt, etc. Under denna period då man enbart äter protein kan det hända att man går ner flera kilo under väldigt kort tid. Fasen ska vara mellan en till högst tio dagar. Det stora intaget av protein leder till minskad aptit samtidigt som muskelmassan bevaras. Dessutom rensar det kroppen från överflödigt vatten. Det är för övrigt viktigt enligt Dukan att man dricker extra mycket vatten under proteindagarna.

 

Den andra fasen i Dukans diet handlar om mer stadig viktnedgång. Nu börjar man införa grönsaker i kosten, som till exempel tomater, gurka, broccoli, spenat, kål, sparris, svamp, paprika och morötter. Du alternerar dock med dagar då du äter enbart protein även i denna fas. Dukan rekommenderar att en cykel varar i fem dagar.

När du väl nått din målvikt genom att alternera de två ovanstående faserna med dagar med protein plus grönsaker (med få kolhydrater) och protein (med så lite fett som möjligt) är det dags att stabilisera vikten gradvis. Nu kan du börja återinföra livsmedel som ost, stärkelserik mat som pasta, ris och potatis, frukt och bröd i din meny.

Dessutom är det viktigt att du unnar dig mat som kanske är kaloririk och rentav onyttig två måltider i veckan för att behålla motivationen till att hålla vikten. Men glöm inte bort regeln som säger att du minst en dag i veckan för resten av livet måste ha dagar du enbart äter protein. Detta anser dock fransmännen vara ett litet pris att betala för att de ska kunna njuta av god mat och ändå behålla sin slanka midja.

Har du prövat Dukandieten eller liknande viktminskningsprogram och vill dela med dig av dina erfarenheter? Du kanske rentav har bra recept som är typiska för Dukan kost? Lämna då gärna en kommentar nedan.

77 svar på ”Viktminskningsprogram som är en stor succé i Frankrike – Dukan-dieten”

Tack för en bra genomgång av Dukandieten. Hade faktiskt inte hört talas om den innan, men det låter som ett bra alternativ till alla hollywooddieter och annat trams därute.

Jag har använt mig av Pierre Dukans diet i tre månader och minskat i vikt med drygt elva kilo. Det fungerar, det kan jag intyga.

Härligt! Berätta gärna mer om dieten och hur du upplever den! Tror många är nyfikna.

Hej!
Min mamma (56år) gick ner 25 kg på 4,5 månad…. utan motion. Den fungerar.

Dieten är uppbyggd av fyra sekvenser som startar med en diet bestående mestadels av proteiner. Man går ner snabbt under den fasen som kan vara mellan två och tio dagar. I fas två varvar man enbart proteinbaserad föda varannan dag med protein- och kolhydratföda under en längre period. Fas tre är mer normal då man äter som fas två men med ost och bröd några gånger i veckan. fas fyra är den diet man skall fortsätta med resten av livet. Äter som vanligt utom en dag i veckan då man bara äter proteiner som i fas ett.
Dieten fungerar jättebra. Man mår bra och är inte hungrig. Bra att dricka mycket vatten, upp till 1½ liter om dan. Kilona rasar. Jag råder till läkarundersökning under dietens inledningsskede. Fick själv sluta med blodtrycksmedicinen då jag hade lågt blodtryck p.g.a. medicineringen jag hade mot högt blodtryck. Diabetiker typ 2 bör också kolla upp sin medicinering för att undvika övermedicinering.

Mycket imponerande av din mamma!

Kan intyga att denna dieten fungerar, har gått ner 6 kg på ca 6 veckor, är nu i fas 3 då jag får äta mer varierat. Jag bor i England och har köpt böckerna på engelska och även gått med i http://www.dukandiet.co.uk vilket är en interaktiv klubb. Rekommenderar denna diet starkt!

Bra jobbat!

Hejsan

Läste en artikel om denna diet igår med aftonbladet nu är min fråga kan man hitta en bok om denna diet på svenska som recept mm …!!

Vill gärna prova dena diet och hoppas att den skall fungera också.

Mvh Ida Andersson

Hej! La in ett tips på en bok om Dukandieten ovan.

Hejsan !!

Tack så mycket … :o)
Skall gå in och kolla på detta … !!

Hej
Läste om dukandieten i aftonbladet, funderar på hur det funkar tillsammans med Waran.

Var kan man få reda på mer ?
Hur äter man? Vad äter man?
osv
Jag har ätit lchf men tror denna känns mer ok för min del.
Måste/vill prova!

Låter spännande! Fanns det någon bok på svenska om Dukan dieten?

Nej, men den är garanterat på väg! Det finns ju ett riktigt stort intresse kring dieten.

Hej,

Utan att låta som en j*kla reklampratare så kan jag säga att Dieten e helt fantastisk! Jag började med att beställa hem boken från Amazon (endast på engelska). Läste igenom från boken pärm till pärm (man måste vara motiverad & förstå vad det är man ger sig in på INNAN man börjar).

Efter 8 veckor hade jag gått ner 14 kilo (från 72 till 58) och har sedan dess hålt min målvikt (det har gått 6 månader nu). Jag kan garanter att det fungerar MEN man måste göra sin läxa och läsa igenom precis vad som är tillåtet och följa ALLA instruktioner. Förberedelse är a och o! Men det e lätt! 8 veckors hårt jobb – sen en vikt som du kan hålla resten av livet! Tro mig – när jag fick på mig ett par byxor som jag inte kommit i sedan jag var 18 år gammal då kände jag att jag hade lyckats :)!

Hej!
Denna diet verkar väldigt intressant. Det jag inte riktigt kan utläsa av det jag läst om den är hur stora portionerna ska vara i de olika faserna. Någon som vet? K.

Gammal skåpmat. Det viktiga är att utesluta alla raffinerade spannmål (pasta, potatis, bröd, etc). Om man gör det så går alla ned i vikt. Atkins gör också det och man går ned i vikt. GI-kost gör också det i viss grad men utesluter inte t.ex. mörkt bröd och därför får man bara lite effekt med GI. Montignac, D’Adamo, Stenålderskost, etc – alla dieter utesluter spannmål. Då GÅR man ned i vikt.

Det viktiga är inte att man äter protein endast en dag eller nåt sånt. Det viktiga är att man utesluter spannmålen. Jag har skrivit utförligare om detta här:
http://marianova.com/users/kebabbert/blog/om-socker-och-fett

Jag läste också om Dukandieten den i Aftonbladet. Jag har beställt boken, men kunde inte hålla mig tills den kom. Jag började i lördags, efter 6 dagar har jag gått ner 4 kg! Helt underbart! Jag är inte hungrig, man får ju äta så mycket protein man vill. De första 2 dagarna kände jag mig orkeslös, men det har gått över nu. Jag tänker absolut fortsätta tills jag når min målvikt 🙂

Jag läste också om Dukandieten i Aftonbladet. Jag har beställt boken, men kunde inte hålla mig tills den kom. Jag började i lördags, efter 6 dagar har jag gått ner 4 kg! Helt underbart! Jag är inte hungrig, man får ju äta så mycket protein man vill. De första 2 dagarna kände jag mig orkeslös, men det har gått över nu. Jag tänker absolut fortsätta tills jag når min målvikt 🙂

Har påbörjat dieten idag. Funderar på om det är ok med en proteindrink emellanåt till mellanmål?

Men hur fungerar detta om man tränar samtidigt?
Jag gymmar 2-3 ggr i veckan och spelar golf eller promenerar ytterligare en dag (även på vintern).
Då behöver jag ju kolhydrater.

Är det okej att trycka i sig en banan innan och en Gerimax efter för återhämtningen?
Jag är ju ofta så slut så att jag mår illa och skakar, behöver ju fylla på efter.

(Min fetma är kostrelaterad, om någon undrar. Själv har jag aldrig undret.

Gå in på:
http://www.dukandiet.co.uk/

och räkna ut din riktiga vikt. Då får du även ett ”schema” för hur långa de olika faserna ska vara beroende på din individuella situation.

Får man dricka kaffe under den första fasen? Om inte, får man det senare?

Hej
låter väldigt spännande 🙂 finns det någon som skulle kunna skriva hur en dag ser ut matmässigt :).

Hej hej…
Har läst igenom alla era kommentarer nu och känner mig super taggad!! Idag är min DAG 1 och jag hoppas verkligen få samma resultat som många andra här verkar ha fått…

Skulle behöva lite tips och inspiration på måltider så om någon läser detta och har lust att slänga in ett par ideér skulle jag bli jätte tacksam!!
Nu ska ”babykilona” bort =)

Kan inte tänka mig att kaffe påverkar åt vare sig det ena eller det andra hållet.

Låter jättespännande! Jag har ca 15 kg och svårt att få till tiden med motionen. Det tuffa blir att inte äta grönsaker varje dag :-/
Hittade en väldigt bra blogg med uppslag; http://proteindieten.blogg.se/ Ser mycket fram emot boken på svenska, om någon hittar en hör gärna av er här då! Lycka till allihopa 🙂

En proteindag kan se ut så här: Fettfri yoghurt med havrekli till frukost. Kycklingfilé tillagad i ugn utan fett till lunch. Laxfilé i ugn till middag. Man kan ju också göra en omelett till något mål istället. Jag har tyvärr inte hittat någon fettfri keso, annars är ju det gott att ha till, blir inte så tort då… Lightvarianten på 1,5% är inte ok enligt Dukan.

När det är en grönsaksdag är ju basen den samma men man lägger till en sallad eller grönsaker i ugn utan fett.

Det är lätt att hitta vad man ska äta men var kan man läsa om hur mycket man ska äta?

Jag har hört att keso (mini-varianten) visst är ok. Stämmer inte det?

Maude, man får äta hur mycket man vill fördelat på frukost, lunch, middag + två mellanmål.

Jenny, enligt boken ”The Dukan Diet” är det bara fettfria, ”non fat” mjölkprodukter som är tillåtna.

Vet någon om boken är påväg att översättas till svenska? intresset är ju stort och jag som har dyslexi kommer nog inte ta mig igenom engelska vertionen i första taget.. kankse en svensk site me..?

Hej,
En liten detalj bara. Varför skriver du att det är 1,5 miljoner franska kvinnor som följt dieten? Jag bor i Frankrike och vet att det är ganska jämnt fördelat mellan könen. Ingen stor grej kanske men det låter lite konstigt när du skriver kvinnor istället för människor (eller fransmän).

Siffran baserades på den engelska artikeln jag baserade den på. Men tack för din input! Detta är förstås en diet för alla.

Oavsett vad man tar bort, kolhydrater, fett eller protein, så går man ner i vikt. Människan kan inte må bra på enbart två av de essentiella byggstenarna, så självklart går man ner om man inte får det kroppen behöver. Alla såna här dieter skadar kroppen i långa loppet, så gå inte på skiten, utan tänk att det som gäller är energi in kontra energi ut, tar man in mer än man ger ut blir man fet. Den enda diet som alltså funkar är att röra mer på sig (och givetvis sluta äta kemikalier och underligheter som chips, snask, läsk osv som är helt onödigt). Alkohol är också en skrämmande substans som i alla former leder till ökad fetma. Så istället för att köpa dyra kurer eller böcker, ät allsidigt och sunt, styrketräna, konditionsträna och slopa alla onödiga dumheter du stoppar i dig, då går du ner i vikt och bibehåller hälsan.

Tar man bara bort potatis, ris, pasta, bröd osv så kan man gott äta proteiner och bra fett. Ägg innehåller fett, fisk innehåller fett och kött innehåller fett. LCHF låter det som enligt mig. Sen förstår jag inte varför man jämnt ska lägga till kolhydrater när man nått sin målvikt, ät mer av det som fått dig att gå ner istället. Det är SUNT

Hej. I den engelska boken som beskriver dieten talas det om att man ska dricka 1½ liter vatten/dag. Helst ska man dricka vatten på flaska, särskilt under attackfasen. Det varnas det för vissa vatten som innehåller för mycket natrium (tror jag att det var). Men det finns ingen gräns angiven för vad som är för mycket. Vad är för mycket? Loka innehåller följand mg/liter: Natrium 150, Kalium 90, Magnesium 10, Kalcium 30, Sulfat 20, Klorid 20, Flourid 0,1. Är detta bra eller dåligt?

Jag har hållt med på dieten i ca 2 månader och har gått ner
drygt 7 kg.
Super nöjd med dieten verkligen.

jag har hållt på med dieten i 7 veckor.och har gått ner 10 kg många nästan fetfria produkter finns på Lidl tex.keso 0,4 kvarg 0.3 eller olika smak fromage

usch jag verkligen HATAR att man ska bli tjock av precis allt som är gott… absolut tror jag på denna diet, men som ”gagga” skrev så kan de skada kroppen i långa loppet och allt handlar om kalori intag och hur mycket man gör av med.. många vet inte det men, om du väger mellan 55-80 kg, av att bara sitta ner och prata med någon i 10 minuter, förbränner kroppen ca 15 kcal, laga mat 30 kcal, bädda sängen 30 kcal, titta på tv 10 kcal, tillochmed när du sover! en oavbruten sömn förbränner ca 60 kcal i timmen.. du sover ca 6-8 timmar, de är 360 – 480 kcal.. av att sova!!! de är en hel lunch! och väger du mellan 81 – 110 ökar förbränningen med 33 % och väger du över 111 kg så förbränner du ca 720 kcal av att sova 6 timmar.. räkna ist ut exakt vad du gör av med på ett dygn och försök att inte äta mer än så. lycka till =)

Detta kommer bli min bästa resa hittills 🙂 Jag är peppad till tusen!

Härligt, Karolina! Lycka till!

Dum fråga kanske..
men vill så gärna bli av med min övervikt..

Kan man börja med denna diet när man ammar?

Det är ju LCHF…fast utan fett…………..

Hej, Pernilla. Det är säkert ingen fara, men det generella rådet brukar väl vara att man inte ska mixtra med sin kost så länge man ammar?

Hej
Själv har börjat Dukan dieten efter att har läst inf. om den…… provat alla möjliga diet och ständigt var hungrrrrig…. nu njuter jag av mätnad och går ner i vikt. =)

HEJ!
Till er alla som undrar hur en dag med Dukan dieten ser ut:
frukost
– äggröra med skinka(du väljer själv mängden)
Lunch
Stekt kyckling bröst(inget fett i pannan), med fetaost och basilika
Middag
– tunfisk röra, (fisk bara i egen sås gäller, vatten) rödlök, ättikgurkan, rödlök och cremé freche max 5% fett

Allt protein man äter max 3-5% fett / 100 gram.
Till mellanmåll kan man välja 2dl keso med vitpeppar, j.gott, joghurt osv.
Sist men inte minst läsa genom boken om Dukan dieten!!!
Lycka till!

Jag tycker det här låter intressant också, så jag ska nog testa! Någon frågade om kaffe var ok, som jag förstår så är det viktigt att dricka mycket vatten och eftersom att kaffe är vätskedrivande så kanske man måste dricka ännu mer vatten då?

Jag undrar också om det funkar att träna samtidigt som man kör dieten?

Vd säger Dukan dieten om avocado, nötter och fetaost? Tre favoriter som också är rätt nyttiga med bra fetter!

Stängt för kommentering.