Äter du mycket choklad plötsligt? Kan vara tecken på utbrändhet eller depression

chocolatey goodness
Börjar man plötsligt äta mer choklad än vanligt kan det vara en varningssignal

Många som känner sig lite deppade äter mer choklad. Jag har inga siffror på chokladförsäljningen sett över hela året, men nog med anekdotiska bevis säger mig att svenskarna äter mycket mer choklad under hösten och vintern. Flera säger sig också ”trösta sig själva med choklad” när de känner sig nere.

Koppling mellan överdrivet chokladätande och utbrändhet och depression?

Universitetet i San Diego publicerade nyligen resultatet av en stor undersökning man utfört på 1, 018 män och kvinnor. De individer som ingick i undersökningen som bedömdes eventuellt kunna lida av depression visade sig äta 238 gram choklad i genomsnitt i månaden. De som det ansågs mindre troligt att de var deprimerade åt endast 154 gram choklad i månaden.


De män och kvinnor som man, baserat på olika faktorer, bedömde sannolikt lida av depression åt hela 335 gram choklad i månaden. Forskarna konstaterar att ”Dessa resultat verkar inte kunna förklaras av ett ökat intag av fett, kolhydrater eller kaloriintag”.

Det finns inget som tyder på att choklad skulle kunna bidra till depression. Däremot verkar det rimligt att anta att vi är mer benägna att äta mer choklad när vi inte mår så bra rent psykiskt. En förklaring kan också vara att chokladen gör att vi mår lite bättre för stunden men sedan mår lite sämre under en längre period efteråt.

En läkare jag pratade med om detta sa att det enligt honom är väldigt vanligt att patienter i ett begynnande stadium av utbrändhet börjar äta mer choklad (och annat godis).

Det finns mycket att undersöka vad det gäller kopplingen mellan ett ökat chokladsug och milda depressioner, utbrändhet, etc.

3 svar på ”Äter du mycket choklad plötsligt? Kan vara tecken på utbrändhet eller depression”

Jag tror att detta stämmer, jag mår inte bra och lider av klinisk depression och jag äter mellan 200- 400gram choklad om dagen varje dag inte för att jag mår särskilt varkenbättre eller sämre av det men jag kan inte motstå suget. Så det blir ca 2 st 200grams marabou om dagen och nästan aldrig mat, ibland kan jag ta någon macka.

Det stämmer nog , jag äter också ca 200 gram om dagen från att nästan adrig ätit choklad innan, då åt jag bara ca 100 gram i månaden! mår inte så bra av det, blir att jag inte vill äta något annat än choklad då för jag känner att jag fått i mig för många kalorier…

Hej, Sanna. Det är ingen bra idé att leva enbart på choklad. Du behöver äta mer mångsidigt än så.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: