Google tar upp kampen mot åldrandet och dess sjukdomar med Calico

För någon månad sedan meddelade Google att man startat ett nytt medicinskt företag vid namn Calico, vars uttalade mål är att ta upp kampen mot åldrande och dess sjukdomar.

Döden och Max Von Sydow

Google är ett välmående företag som är mycket mer än bara en sökmotor. Utöver avancerade mobiler och surfplattor utvecklar man högteknologiska glasögon, datorer, förarlösa bilar, och gigantiska ballonger (!) som man skickar ut i rymden. Att sökjätten nu, med sin ungdomliga, vibrerande profil, och stora armada av intelligenta och välutbildade anställda, startar ett företag vars syfte är att bekämpa åldringsprocessens sjukdomar är fullt logiskt.

Calico står för the California Life Company, och företaget kommer till att börja med bedriva forskning på sjukdomar som Alzheimers, cancer och hjärtsjukdomar.

Googles evigt unga träd Larry Page meddelade på en presskonferens att ”Sjukdomar och effekterna av åldrande påverkar alla våra familjer. Genom att tänka i ett längre perspektiv, med ´en sikta på månen inställning´vad det gäller hälsovård tror jag att vi kan förbättra miljontal människors liv”.


Mycket mer än så har Google ännu inte offentliggjort, men branschbedömare tror att Calico främst kommer att sikta på en ”big data” metodik. Det vill säga att man samlar in en enorm mängd patientdata som man sedan behandlar i sina avancerade datasystem och på så sätt accelererar processen i jakten på de stora upptäckterna inom hälsa. Andra spekulerar i att Google kommer ägna sig åt att informera allmänheten om vikten av preventiva insatser för att bekämpa åldersrelaterade sjukdomar (som att sluta röka, gå ner i vikt, äta rätt, träna, etc). Det var för övrigt inte alls länge sedan som Google började visa mer utförlig näringsinformation i samband med vissa undersökningar. Företaget har länge varit känt för att vara en ovanligt hälsosam arbetsplats. Bland annat uppmuntrar man sina anställda att ta tupplurar under sin arbetstid då forskning visat att detta leder till bättre skärpa och hälsa.

När många hörde nyheten om Calico tänkte de automatiskt att Google specifikt kommer att fördela stora resurser för att en gång för alla knäcka cancer-gåtan. João Pedro de Magalhães, en portugisisk biolog vid universitetet i Liverpool har dock följande att säga om Googles nya satsning: ”Från vad jag har läst tror jag inte att företaget främst kommer att fokusera på cancer. I Time magazine-intervjun uttalade sig Larry Page tydligt att lösa cancer inte skulle innebära ´ett så stort genombrott som man kan tro.´ Detta påminner om vad experter inom åldrandet har sagt länge, att för att verkligen göra en insats för människors hälsa och livslängd måste du tackla åldrandprocessen snarare än enskilda åldersrelaterade sjukdomar. ”

Myndigheter har länge haft svårt med att få fram tillräckligt med resurser och personal för att kunna forska på djupet vad det gäller olika typer av åldersrelaterade sjukdomar. Det ska därför bli oerhört intressant att se vad det San Francisco baserade multimiljard företaget kan åstadkomma. Företagets kända motto är ”don´t be evil” men i framtiden kan det förhoppningsvis bli ”don´t be ill…”.

[Uppdatering 17/1, 2014: Google offentliggjorde just att man utvecklar smarta kontaktlinser som kommer att kunna mäta nivåerna av glukos i bärarens tårvätska. Denna uppfinning kommer vara till stor hjälp för diabetespatienter]

Har du läst mer om Googles företag Calico? Lämna gärna en kommentar med länk.

%d bloggare gillar detta: