Gå upp i vikt snabbt – tips för dig som lider av undervikt

Att gå upp i vikt kan vara minst lika svårt för många som det är för andra att gå ner i vikt. Problemet med att vara underviktig är att det ofta förbises. Det vimlar av tips och råd för dem som är överviktiga, men för dem som vill lägga på sig några kilon finns det inte lika många artiklar och kosttillskott, etc. för.

Riskerna med att vara underviktig

Underviktig är man enligt WHO om man ligger på ett BMI-värde under 18. 5 . Räkna ut BMI genom att helt enkelt dividera din vikt i kilo med längden i meter gånger längden i meter.  Till exempel: 1, 80 x 1,80= 3, 24. och 70 (kilo) delat med 3, 24= 21, 6.

BMI är dock sällan ett bra mått eftersom så många olika faktorer spelar in. Som till exempel muskler och benstomme. Bara för att du ligger under det rekommenderade BMI-värdet behöver inte betyda att du är underviktig.

Det finns många möjliga orsaker till undervikt. Det kan röra sig om bland annat genetiska orsaker, att man har låg ämnesomsättning, att man har dålig aptit, eller att man har matvanor som gör att man får i sig för lite kalorier (ofta i kombination med att man tränar mycket eller gör av med mycket energi på annat sätt). Om du gått ned mycket i vikt på kort tid bör du genast uppsöka läkare för att utesluta att det inte är ett symptom på någon underliggande sjukdom, eller att du är på väg att utveckla en ätstörning. Stress är för övrigt ofta boven i dramat när det rör sig om snabba och kraftiga viktminskningar.

Kvinnor som väger för lite riskerar att mensen uteblir och hon får svårt att bli gravid. Andra risker associerade med undervikt är ständig trötthet, dåligt med energi och har till exempel svårare att tillfriskna vid sjukdom.

Innan artikeln fortsätter vill vi tipsa om en produkt som heter gainer. Du kan köpa en kvalitetsprodukt till bra pris på Bodystore. Detta pulver som finns i olika smaker är väldigt effektivt för att lägga på sig extra kilon. Till exempel använder sig många framgångsrika idrottare av gainers. Det är dock viktigt att produkten håller hög kvalitet.

Hur lägger jag på mig mer fett eller ökar muskelmassan då?

  • Ät mycket, och ät ofta. Se dessutom till att få i dig nyttig mat med mycket näring. Du kan också under en kortare period se till att berika maten med mycket extra socker och feta produkter, som grädde, smör och oljor. Det är dock inte att rekommendera att du sätter det i system att alltid äta mycket grädde och socker eftersom du annars eventuellt riskerar kärl- och hjärtsjukdomar och andra sjukdomar av mättat fett och socker.
  • Faktum är att en kost med mycket proteiner rekommenderas för såväl dem som vill behålla vikten som för dem vill gå upp i vikt. Proteiner är kroppens byggstenar och behövs för återhämtning och cellreparering. Muskelbyggare är kända för att äta en diet med massor av proteiner för att de lättare ska lägga på sig mer muskler.
  • Det finns också berikningspulver som innehåller mycket energi att köpa på apoteket som hjälper dig att gå upp i vikt lite snabbare och på ett hälsosamt vis.
  • Ett bra tips är också att dricka ett par glas vin till maten (1 glas om du är kvinna, 2 om du är man) eftersom detta stimulerar aptiten.
  • Du blir också ofta hungrigare av att titta på läckra matprogram när du äter.
  • En del blir också våldsamt hungriga av att röra på sig lite innan maten. En promenad kan helt klart vara att rekommendera före middagen.
  • Ät på regelbundna tider så du får lite rutin i det hela och undvika att man slarvar med maten.
  • Ät bara mat som du tycker om! Det är lönlöst att försöka lägga på sig om man inte äter mat som man verkligen gillar.


Och om jag vill lägga på mig lite mer muskler?

Det är en alldeles utmärkt idé att lägga på sig mer muskler. Men det är en långsam och mycket slitsam process att öka på sin muskelmassa. Många hävdar att det är lite extra svårt för dem med hög ämnesomsättning att lägga på sig muskler. Men träna ska du definitivt göra, oavsett om du är överviktig eller underviktig. Styrketräningsövningar med fri stång eller hantlar, det vill säga knäböj, marklyft, bänkpress etc. är mycket effektivt. Eller, om du inte gillar att gå till gymmet, kör armhävningar hemma och komplettera med träningsutrustning för hemmabruk.

Gå upp i vikt snabbt Hollywood-style

Matt Damon innan viktuppgången

Att lägga på sig ganska många kilon snabbt för att gå upp i vikt brukar vara det yttersta beviset i Hollywood på att man är en ”method actor”, det vill säga att man lägger ner hela sin själ (och vikt) i rollen.

Sylvester Stallone som man annars förknippar med lite kroppsfett och en imponerande muskelmassa gick fort upp 20 kilo i fett inför sin roll i polisdramat Copland genom en diet på stora pannkakor! Pannkakor stekta i mycket smör serverade med sylt med mycket socker innehåller mycket kalorier och är lätta att äta, snabba att göra, och ingredienserna är billiga.

Russel Crowe la snabbt på sig ännu mer fett inför sin roll i Body of Lies genom att äta muffins och ostburgare till frukost.

Matt Damon la på sig cirka 15 kilo inför The Informant bland annat genom att frossa på, i sammanhanget utmärkta restaurangen, McDonald´s MELLAN måltiderna, och så sköljde han ner allt med mörkt öl. Att dricka mycket vätskor överlag, särskilt söta sådana, är ett enkelt sätt att få i sig mycket kalorier. Coca-Cola och annan läskedryck, milkshake, juicer med tillsatt socker, etc. innehåller många kalorier. Men som nämnt ovan, riskera inte hälsan långsiktigt genom att gå upp i vikt med hjälp av dessa drycker.

57 svar på ”Gå upp i vikt snabbt – tips för dig som lider av undervikt”

”Underviktig är man enligt BMI om man ligger på ett värde under 18. 5” .. så står det högst upp i artikeln, men detta är en fullständing felskrivning. Det är WHO ”World Health Organization” som har konstaterat den siffran, inte BMI som bara är ett mått i sig! Skärpning!

Åtgärdat. Tack!

hej! tack så mycket för denna information. har letat efter detta i år och har bara hittat ”gå ner i vikt”. ska nog testa pannkakorna ! en annan sak är ju att jag inte tål mjölk! jag får inte ont i magen eller må dåligt, utan jag får utslag! men det löses!! tackar ännu igen!

Lycka till!

Hej jag är en tjej som snart ska fylla 15 och jag kan inte gå upp i vikt.
jag vet inte rikigt vad jag väger just nu..men typ 50 kg kanske,,
jag äter lika mycket som mina andra kompisar men dom har en normal figur..
min pappa och min farbror är också smala,,
jag vet inte var det är för ngt,,om det är att det jag äter bräns bort utan att jag gör ngt..för inget lägger sig på mig!
och jag äter endå mkt mat och fet mat med.

Hej! Detta är väldigt normalt, och jag tycker inte du ska oroa dig över din vikt. Tids nog när du blivit lite äldre kommer du få lättare att gå upp i vikt. Det kan dessutom vara ohälsosamt att försöka tvinga sin kropp till en vikt den egentligen inte är inställd på oavsett om man tycker själv att man väger för mycket eller för lite.

Hej, jag är en kille på 16 år och väger bara 64 kg och är 1,89 cm lång.
Det går liksom inte att gå upp i vikt. Ibland står min vikt på 66kg, blir skitglad att jag gått upp lite. Sedan några dagar senare har man gått ner till 64, och kanske till och med 63kg ibland. Detta är sjukt jobbigt då folk som sagt kommenterar saker om det. Tex att folk kallar en jävla stolpe osv. (de säger värre saker än det där också, tro mig.)

Jag har läst en JÄVLA massa om hur man kan gå upp i vikt, träna och blabla. I de flesta artiklar jag läst (engelska) har det stått en massa saker hur jobbigt det var för honom och hur det är att vara spinkig, sen när man läst en MASSA rader kommer man längst ner där man tydligen ska betala för att få en guide, hur roligt är det liksom? Så jag tar för vana nu att scrolla längst ner och kolla först.

Nåja ontopic. Jag tränar på gym 2-5 ggr i veckan. Jag har hört att vi ”spinkiga” inte ska springa så mycket men vill ändå få upp konditionen och så.. Sen är det även så att jag drabbats av att blivit fet samtidigt som jag är spinkig, dvs har inte mkt magmuskler så det har blivit en kulmage.. Kul. Och för att få magmuskler och få bort det där extra fettet ska man tydligen springa VÄLDIGT mycket. Härligt? Liksom fast mitt emellan där. Så jag tar en 5-10 min warmup och sen styrketräning.

Ville bara förklara en del hur det ligger till, skönt att skriva av sig lite och få folk att förstå att jag faktiskt kämpar för att gå upp i vikt. Men folk verkar tro att jag vill vara spinkig att jag har valt att se ut så här och då är det förstås tillåtet att förolämpa mig.

Nåja, tänkte kolla om det är bra för mig att ta tex Gainer pro? Vet inte riktigt hur det är med vilken ålder och sånt för det där, men jag tror säkert det blir mkt mkt lättare att gå upp i vikt. Och om jag bara kommer upp över 70 kg kommer jag bli skitglad.

Tacksam för svar 🙂

Jocke. Vikten kommer med åldern. Och att springa är suveränt för kroppen. Att man kan vara smal och ändå få lite kulmage är inte ovanligt. Naturen kan vara lite elak på det viset. 🙂 Men är man 16 år är man fortfarande inte färdigväxt, så fortsätt träna, och ät rätt och mycket så kommer det garanterat ordna sig. Jag skulle inte rekommendera Gainer Pro, det är trots allt pulvermat. Näring ska om möjligt (vissa som tränar extremt mycket behöver Gainers pga att de helt enkelt inte har råd med alla kalorier annars) alltid vara så naturlig som möjligt! Det ger bäst resultat. Lycka till och behåll tålamodet!

Åsa: Först och främst ska han gå och göra en enkel läkarundersökning för att kolla upp att allt står rätt till, så inte viktnedgången har andra orsaker. Vad det gäller att träna är man aldrig för smal, eller för tjock, för ung eller för gammal för att sätta igång! Han kan börja med att göra armhävningar hemma i hallen och behöver inget dyrt gymkort för att lägga på sig muskler. Han kan till och med göra armhävningar nästan varje dag, där han gör några fler repetitioner fler för varje pass. Sedan måste han börja äta bättre förstås! Han måste börja se sin kropp som ett redskap, en maskin som rostar ihop och går sämre om den får för dåligt bränsle. Den mentala inställningen till maten och träningen och kroppen är A och O.

Tjenare!

Jag är en kille på 19 år som alltid har haft svårt att gå upp i vikt. Har läst några av dina kommentarer och för att vara helt ärlig så börjar jag bli riktigt trött på alla som säger ”det kommer med åren” eller ”kroppen väljer sin egen vikt, det är dumt att tvinga den till en annan”. Är man 19 år, 182 cm lång och väger 50-55~ kilo så är det ju något som inte stämmer? När jag träffar folk så är det första de frågar ”Äter du inte mat om dagarna???”, men det roliga är att det spelar ingen roll. Jag hade en period för ca ett år sedan då jag regelbundet gick på gym och tränade. Jag blev hungrigare, jag åt mer, men jag ökade ingenting i vikt. Så det känns som om det inte spelar någon roll om jag trycker i mig mycket eller lite mat, jag står stilla på samma vikt ändå.

Jag själv kan ingenting om sådant här, men jag kan tänka mig att det funkar som så att när jag tränar regelbundet på gym så gör jag av med mer energi och därför äter jag mer, och det jämnar på så sätt ut sig. Visst kanske min muskelmassa ökar lite, men det är ju inte märkbart på vikten, jag vill liksom ha lite underhudsfett. Detta är ingenting jag tror kommer med åren.. Och även om det gör, så när? Jag vill kunna gå med bar överkropp utan att behöva skämmas över att jag är så smal.

Detta är inget ”hat-inlägg” eller liknande, jag behöver bara skriva av mig lite. Det jag dessutom undrar är om det skulle hjälpa att köpa någon sorts gainer som är specificerad på viktökning och äta detta i samband med träning? Det kanske ger en sådan effekt att den energin jag får i mig av gainern fyller i den luckan jag gjort av med under träningen, och det jag sedan äter (i matväg) går direkt till viktökning? Men som sagt så kan jag ingenting om detta. Min plan är att träna kanske 2/3 gånger i veckan (gym) och spela golf 2/3 gånger i veckan, då detta är något jag brinner för. Jag äter en bra frukost, lunch och middag, men är som sagt väldigt sugen på att använda mig av någon gainer eller dylikt för att gå upp lite i vikt.

Tack för att du läste (vilket jag hoppas du har gjort) och jag hoppas på ett svar! :]

Hej, Robin! Jag förstår din frustration. Jag tycker helt klart att du kan pröva med gainer. Fortsätt träna med vikter, och se till att du verkligen sliter i gymmet (eller hemma med kroppsövningar) 3-4 gånger i veckan, och ät så mycket du kan även om det tar emot och du inte är så hungrig. Lycka till!

Jag tyckte själv att jag var för smal förut. Var 16 år, vägde kanske 62kg och var 185 lång. Nu har jag gått upp till 74 och är 187 och är 17 år. Har tränat på gym 2-3 ggr i veckan och tänkt på att äta mycket. Har ökat rätt rejält i muskler. Ville bara säga att det går och ett tips är att äta ofta! ät stora mellanmål mellan huvudmålen. Jag har aldrig gillat att äta speciellt mycket på morgonen men på kvällen är det lättare.

Hej ,
jag väger 49, 70 kg och är 1,72 cm lång och ska då väga 64 om jag inte har rätt ?. jag har mycket mat problem och vill komma upp i den vikten då jag inte får några former på kroppen och folk retar mig och kallar mig Pinnen. det är inte kul och folk tror jag har Anorexia (stavning). jag trivs inte heller med mig själv eftersom att jag inte utvecklas. vad ska jag göra ?

tips börja styrketräna du kommer både bli starkare och äta mer vist du bräner mycket också men du får muskler och blirr biffig istälet för att bli normalstor av fett.
själv har jag styrketränat i 2 månader nu och har ökat från 48 kg till 53 kg.
och i bänkpress har jag ökat från att ta 35 kg till att ta 43 kg 🙂 finns inget att förlora

Hej jag är en 19 åring tjej som väger 42kg och min längd är 165cm
jag går bara ner i vikt aldrig upp i vikt. Jag är jätte orolig min vikt nu,vad ska jag äta?

Hej, Amal. Det är jättesvårt att veta exakt vilka råd man ska ge dig annat än att du helt enkelt måste äta mer än vad du förbränner. Vissa perioder i livet är det dock väldigt svårt att styra vikten hur man än försöker. Men som sagt…ät mycket, och försök äta energirik mat (nötter, olivolja, lax, etc) även efter att du känner dig mätt. Men försök inte att gå upp i vikt genom att äta onyttig mat som innehåller mycket socker och/eller dåligt fett. Det är inte värt det. Om det är till någon tröst så var min förra flickvän lika lång som dig men vägde ännu mindre, och hon var hur frisk som helst. Och hon slutade bry sig om sin vikt efter ett tag. Hon accepterade helt enkelt sin kroppstyp och mådde mycket bättre efter det!

Hej!
Jag är snart 22 år, har alltid varit smal, väger ca 45 kg och är 167 cm lång.
Har inte brytt mig om detta innan, eftersom jag alltid varit såhär och inte haft några problem.
Men nu har min mens börjat krabba, kan inte ta p-piller för då får jag konstant mens! (har testat ett par olika)
Jag är nästan alltid trött (sover minst 10 timmar innan jag är utvilad) och har ofta ont i huvudet.
Nu den senaste tiden har jag också börjat få mer finnar än innan (har alltid haft finnar men nu sprider de och sig och ökar)

Jag skulle gärna vilja öka kanske 10 kilo och få lite kurvor, men jag vet inte hur jag ska göra, det finns inte mycket hjälp för en smal här ute i världen :/

Kan ingenting om kalorier osv.. hoppas någon kan ge mig lite hjälpsamma tips 🙂

Hejsan!
Jag hade precis samma problem som de flesta jag har läst här inne har.
mellan 15-18 års åldern hade jag vikt problem , jag va fast på 60 kg och vääägrade rubbas ner eller uppåt.
Jag käkade mcdonalds i en hel vecka och vikten rubbades inte . jag prövade allt !

Idag väger jag 78 kg och mitt knep var att jag en dag insåg att gym måste vara lösningen även om folk skriver att det inte funkar.

Ett tips .. ( ska förklara på enkelt ”språk” så alla förstår ”
Träna små omgångar , te.x om du kör hantlar så kanske du bara lyfter vikten där 2-3 gånger.

Jag valde att köra 4 gånger på varje vikt till en början..
Första rundan körde jag med svaaga vikter te.x 3-4 kg.
För att värma upp musklerna så du inte vaknar upp dagen efter med en arm som knappt går att lyfta.
Andra rundan ökade jag till 7-8 kg
Tredje rundan till kanske 10-12 kg
Sista rundan la jag på så mkt vikt som jag MAX kan lyfta
te.x 15-20 kg
och detta lyfte jag kanske bara 4-6 gånger. det är meningen!
så va inte rädda!

Ju mer vikter desto mer muskelökning så enkelt är det, och ni som har lite underhuds fett ska vara glada . jag hade också det tro mig.
Man såg varenda blodådra på min kropp nästan.
Men när ni har lagt på er musklerna sen så kmr ni vara glada över ert underhuds fett ;).

Tänk på att äta mkt Cashiew nötter och gå in på gymgrossisten och köp hem gainer som har både kolhydrater och protein . en shake består av typ 1600 kalorier .. ta 2 sånna om dagen kanske 3. som ”mellanmål” om ni inte ökar i vikt med demma redskapen så borde ni kontakta läkare.

hoppas detta hjälpte. MVH Robin

Tack Robin!

Jag har haft problem med smalhet förr. Vägde 60 kg på 181 cm, men nu väger jag 81 kg och är nöjd. Mina tips för att gå upp:

1. Man måste helt enkelt pressa i sig mat, jag vet att ni är proppmätta och illamående. Men kläm i några tuggor till varje dag, VARJE tugga räknas i längden! Ha som mål att ALLTID äta mer än ni brukar varje dag.

2. Träna inte för MKT. Har man problem att få i sig energi så är det inte så bra att träna typ 5 dagar i veckan helt plötsligt. Ni kommer behöva massa kalorier då för att kunna bygga muskler. Risken är stor att ni hamnar på kaloriunderskott och tappar vikt istället. Träna inte så många gånger i veckan, träna TUNGT när ni gör det. Det ska vara så tungt så att ni endast orkar runt 8 upprepningar. Glöm inte att köra hårt, svettas ni inte när ni gymmar så tar ni inte i tillräckligt. TÄND till!

3. Ät mat som är kalorität. Det är tyvärr oftast onyttig mat, men tyvärr för någon som har extremt svårt att gå upp i vikt så är det nästan omöjligt att få i sig tillräckligt med kalorier genom att äta grönsaker och vatten. I en kortare period när ni ska upp i vikt så får man helt enkelt äta lite onyttigt. Sen när man kommit upp sig i vikt och hungern ökat så bör man förstås äta nyttigare mat. Ett tips är mat som är täta på kalorier men inte enormt mättande, t.ex. drycker. 1 liter röd mjölk är t.ex. 600 kalorier, då får man i sig proteiner också.

Vad gäller löpa så är det ju förstås väldigt nyttigt och något som man självklart bör gör om man vill. Men om det leder till kaloriunderskott så kommer det ju innebära att du tappar vikt och att musklerna växer väldigt lite av styrketräningen.

All jag skrivit är säkert som att svära i kyrkan för kostexperter. Var medveten att denna strategi inte är det ultimata för kärl och sånt. Men för vissa som lider mkt av smalhet är det enda vägen.

Suveräna tips Micke! Det finns liksom ingen annan utväg än att göra som du skriver.

Hej, jag väger allt från 36-38 och är 1,54 lång. Jag har alltid vart smal men nu när jag varit i ett förhållande i en längre tid vill jag gå upp i vikt såpass mycket så att jag kan bli gravid. Det är verkligen svårt och jag är jätte ledsen över min vikt.. Snälla hjälp mig..

Hej! Tacksam för svar; jag är en tjej på 15 år, är 168 cm och väger 40 kg. Jag mår jätte dåligt pga min kropp för jag är verkligen för smal! Har typ inga kurvor och blir mobbad för min vikt i skolan… Anorexiaanna brukar jag kallas, också sugröret/ tändstickan. Jag skulle göra allt för att se normal ut. Har fått massa tips här och i år ska min dröm fanimej bli verklighet! Har du några tips? Borde jag gå till en läkare och få hjälp? Snälla hjälp mig!

Juste glömde en relevant sak; jag äter mest av alla mina kompisar och äter seriöst en kladdkaka och en marabo mjölkchocklad varje dag! Har alltid varit jättesmal fast jag äter så mycket! 🙁 anna

Hej, Anna. Jag tycker definitivt du ska gå till en läkare eller kurator och prata ut lite om hur du känner det. Det finns inte fler tips än vad som redan finns i artikeln och kommentarerna tyvärr. Vissa har helt enkelt svårt att gå upp i vikt precis som andra har svårt att gå ner i vikt. Det brukar dock hända mycket med kroppen när man blir äldre. Men detta är nog en klen tröst för dig att höra. Som sagt, sök upp läkare och/eller kurator och lycka till!

Hej!
Jag har alltid varit kort(enligt min mening) 1,70cm och smal.
Jag har alltid vägt runt 50kg, fram tills för 3-4 år sen då jag gick ner till 42kg.
Jag började styrketräna för 3 månader sen och har gått upp 6kg.
Men har nu stannat på 48kg och kommer inte längre, jag är jävligt dålig på att äta, jag brukar äta 3 mål om dagen, frukost, lunch och middag. och jag har försökt äta lite frukt och risifrutti mellan mina tre mål men ändå inte gått upp i vikt.
Jag tänkte därför prova olika Gainer/protein drinkar.
Kör sedan 1 vecka tillbaka, Whey-80 till frukost, middag och innan sängdags varje portion är 3dl mjölk och 1dl pulver. Creatine Monohydrate 1 och ½ tsk med 2-3dl vatten under träning eller till frukost på vilodagar. Gainer Pro efter träning 2dl pulver blandat med 4dl mjölk. har inte gått upp något men känner mig starkare och kan lyfta mer vikter än vad jag kunde för en vecka sen, mina bröst muskler har blivit större och armarna har blivit någon större. och aptiten har blivit något större dom dagar jag tränar. men som sagt inget som märks på vågen. skall tilläggas att jag tränar ca. 2-3 dagar i veckan i 30-45min. som ensamstående pappa så finner jag ingen mer tid att träna.
är det någon som har erfarenhet angående dessa Gainer som kan bekräfta om dom fungerar eller om det rent av är skadligt att använda dessa när man lider av undervikt?

Hej jag är en snrt 18 årig tjej som väger 46kg och är 164 cm lång. Ända sedan jag var ca 7 år så har jag alltid haft 1 eller 2 kg extra. Men när jag kom in i puberteten ökade vikten mer och mer och tillslut vägde jag 67kg!! Jag gick ner till 52kg på lite mer än ett år. Jag har hållt vikten sedan dess men nu har jag gått ner ännu mer. Jag har tidigare haft lite problem med ätstörningar till och från och att gå upp i vikt känns ganska svårt psykiskt. Jag är väldigt mat- och hälsofixerad och äter nyttigt och tränar löpning mycket. Jag vägde som minst 44,5kg men har sedan dess gått upp 2kg. Jag har börjat äta mer protein och kolhydrater samt ta med mig nåt att äta till skolan eftersom jag knappt äter skolmaten. Har också börjat styrketräna vilket ochså har hjälpt :). Men flera kg återstår och jag vet inte riktigt vad jag ska göra. Min mens har jag inte haft sen i somras.Allt känns bara jobbigt.
När jag äter mycket så får jag ångest och känner mig ofräsch och jag är så rädd för att jag ska tappa kontrollen och istället gå upp för mycket..

Ni som säger att ni äter mycket och inte går upp i vikt.. Äter inte mycket. Äter du mer kcal än du gör över med så går ni garanterat upp i vikt :). Och varför inte gainer pro eller liknande? Utmärkt komplement till MYCKET mat. Styrketräna med tunga fria vikter. skippa maskiner överlag.
1. Träna hårt
2. Se till att äta mycket och näringsrik mat

Att springa 1 mil om dagen och sedan gå till gymmet och göra 300 repetioner i någon dålig maskin kommer varken få dig att bli muskelös eller gå upp i vikt….
mvh

hej jag är en tjej på 16 år och är ca 168 cm lång, jag väger bara 46 kg och har verkligen tröttnat på att vara så smal.
för ett tag sen fick jag min första mens (sen i somras) och har innan det varit hos skolsyster för att kolla ryggen så att den inte blir sne när jag växer, på undersökningarna så kollar man vikten och längden och så klart ryggen. När man är klar med undersökningen så får man en kommentar från skolsyster : du har alltid varit en väldigt smal person ser jag (hon säger det när hon har ögonen fästa i journalen). det var som om mitt tålamod hade nått botten och jag bestämde mej för att gå upp i vikt för att också få lite mera former på kroppen. har försökt att äta lite mera mat än vad jag redan gör ,mina kompisar blev jätte förvånade när dom såg hur mycket jag äter.
men nu skulle jag vilja gå upp i vikt ganska fort för att jag har verkligen tröttnat på min kropp nu. om någon har ett förslag på mat man kan äta? hur många ggr bör man äta på en dag? (äter 3-4 ggr per dag) och lite tipps om hur man ska orka psykiskt och lite tipps om vilka tillskott man kan ta 🙂 skulle vara jätte glad om jag fick svar ! 😀
ps. har en häst så jag tränar en hel del också.

@Emma
Du kan slänga iväg ett mail till H8T3Br33D@hotmail.com så kan ja tipsa om lite gainers jag använder som har hjälpt mig.

Mvh// Magnus

Robin.
Hur länge har du tränat?

Kille, 19, 186 cm lång, 64,6 kilo, Jag har vägt över 65 kilo under en jul haha. Men jag håller med, Att vara för smal är för jäkligt, Mest för att alla tror att man valt det själv genom att strunta i maten, Fastän man äter som man ska. Ibland har jag inte lust med kolhydrater utan kör bara på riktigt mycket fett, Då hör man genast en kommentar från vem som att Du måste äta. Folk verkar också tro så fort jag nämner att jag går på en diet tror folk att jag menar att jag försöker hålla min nuvarande vikt! Jag ser väldigt bra ut på bild iafl, hah, Men jag förstår verkligen hur det känns på sommaren och man skäms över att man är lång och smal, folk lägger märke till en direkt, Bättre på vintern då biffar jag upp mig med vinterjackor, Det är mest överkroppen jag vill lägga vikt på. Men visst det är aldrig roligt att höra ”kolla spinkan”, Eller lägga märke till att folk glor direkt på din kropp.

Men är det inte värsta, Att ifall man ätit massa godsaker, tårta, kladdkaka, kakor osv under en hel dag, Så blir man sugen på en sallad så får man genast folks fördommar om att man måste vara anorektiker om man bara äter sallad.

Nåväl! Enough said about that! Jag ska köra på att äta tungt var tredje timma, blir till att lägga mycket tid på sin vikt, Sen kommer jag köra på berikningspulver från apoteket, strikt LCHF kost, Mycket vatten och grädde ( som jag älskar att dricka rakt ur 40 % of course), Och styrketräning.

Om jag måste äta potatis och kolhydrater för att gå upp i vikt så får det vara så, Tänker inte dra ner på min hälsa för att gå upp i vikt., (har precis börjat med LCHF så får fortfarande vänta på resultatet)

Väga mig en gång i veckan, inte springa eller konditionsträna så mycket så att jag blir svettig utan bara lätt andfådd..

Hmm vad mer, Nä det är nog allt som behövs göras för att gå upp i vikt, Tid och pengar men hoppas det blir värt det, Kan inte vara lättare att gå ner i vikt om man är överviktig, men billigare och tidssparande.

Hej jag är en kille på 13 år. Jag är 1.63 lång o väger bara cirka 37-40 kg. Tror att jag är underviktig för när jag var två år fick jag gluten och mina föräldrar märkte inte det föränn några månader… Har försökt med att gå up i vikt i 2 år nu… Tränar och springer ganska mycket, käkar MER än alla andra och sover ganska bra. Men ändå inget! Har hållt på så i två år nu som ja skrev och det är väldigt frustrerande. Har kommit lite i puperteten (kulorna större, lite hår här o var, men dock inget med rösten…) kommer det komma nu längre in i puperteten eller kommer jag vara spinkig resten av livet?:/…

Hej
Jag är 20 år, 187 cm lång, väger 55 kg. Jag äter massor (mycket mer än alla mina vänner) och går inte upp i vikt. Eftersom jag jobbar på cafe blir det dessutom en hel del bullar och glass. Jag tränar en hel del (springer 4-6 ggr/vecka och går på gym) eftersom jag är noga med att leva sunt. Jag vill gå upp i vikt men inte sleva i mig onyttigheter och inte gå upp ”för snabbt” så att det sätter sig på fel ställen. Mina vänner kommenterar att jag ser lite väl smal ut och min familj är orolig för att jag fått anorexia (jag har gått ner i vikt ganska snabbt det senaste året).
Jag känner mig lite kluven och vet inte riktigt hur mycket jag bör, eller vill väga. Förnuftsmässigt så inser jag att jag borde väga mer… Någon som känner igen sig eller kan tipsa om råd? Mvh Lina.

Hej! Jag är 24 år, 161 cm lång och väger 39 kg, jag har alltid varit smal, men brukar normalt ligga runt 44 kg strecket. För 8 månader sedan fick jag barn, gick upp ca 15 kg under graviditeten och hade verkligen hoppats på att få nehålla lite utav det, men 10 dagar efter förlossningen var jag nere på 44 kg igen! Nu efter 8 månader väger jag alltså bara 39 kg, vilket jag tycker är otroligt jobbigt. Jag vet själv att jag stressar en hel del nu när jag är hemma med bebisen och bränner nog ganska mycket energi på att leka, bära barn och fixa här hemma. Men jag skulle så gärna vilja ha lite tips på vad man kan ha hemma som går snabbt att laga till och som innehåller mycket kalorier, sånt som man liksom kan äta samtidigt som man är på språng! Tack 🙂

Hej jag är en tjej på 14 år, väger 42-43 någonting. Jag har det ganska jobbigt på grund av min kropp. Jag klättrar 3 ggr i veckan och äter lika mycket som alla mina kompisar men ändå är jag smal som en pinne! Jag vågar inte visa mig i bikini för dem som inte är mina allra närmaste kompisar p.g.a. att jag ser ut som jag gör. Jag skäms varje gång någon säger att jag är smal. Nästan varje gång jag har tights så är det någon som kommenterar. Det är inte roligt och jag vill verkligen inte vara så här smal!
Vad ska jag göra?

Hej!
Jag är en 13 årig tjej som undrarnågra saker:

1. Jag är som sagt 13 år, ca 156-157 cm lång och väger ungefär 34-36 kg. Är jag underviktig?

2. Om jag är det, finns det några speciella tips för min ålder om man ska gå upp i vikt?

3. Bör jag söka upp läkare?

Tacksam för svar 🙂

Tjenare folks,

Jag är 26 år, 176 lång och har alltid vart smal i kroppen. Jag har gymmat sen jag va 16 år men aldrig blivit riktigt biffig. Max har jag vägt 70 kilo men utan att anstränga mig så väger jag 64, det verkar vara min matchvikt.

Så nu vill jag upp på över 70 kilo igen, kanske ända till 75, och det kommer bli ett hårt jobb. Men kanske finns det någon här som vill tävla lite? =) Det brukar sporra mig iaf. Hör av dig till patrik.temperani[snabela]hotmail.com så kör vi!

Lycka till folks,

Hej!
Jag är en tjej som är 17 år väldigt smal, väger 47 kg och vill gå upp i vikt men tycker det är väldigt svårt. Jag äter normalt som mina kompisar som väger ca 5 kg mer eller nått, plus jag äter en hel del godis!
Om jag ska börja gå upp i vikt med hjälp av att äta mera godis och fett, då ökar väll risken för diabetes? Är det inte farligt att börja morgonen med muffins och ostburgare? jo man går upp i vikt men kanske får diabetes efter en vecka? :/
Jag vill inte få massa dåligt fett på mig, som runt magen, under hakan osv. Jag vill gå upp i vikt och öka min muskelmassa, få en bra form på kroppen helt enkelt. Hur mycket ska jag ungefär äta och vad ska jag äta, för att inte riskera diabetes men gå upp i vikt? och före och efter träning? Jag planerar att börja träna styrke ca 2-3 ggr i veckan. Vilket protein pulver rekommenderar du för mig som är tjej och just ska börja träna? Jag vill då inte bli smalare av att träna så att man ser benig och kantig ut hehe utan mer massa på kroppen bara men inte så att jag är onyttig! blev mycket skrivet och kanske lite flummigt men jag är jätte tacksam för svar! 🙂

Hej, Linnis. Jag rekommenderar verkligen inte att du försöker äta upp dig med ”muffins och ostbugare”. Ät normal mat, träna på och ha lite tålamod. Sådana här förvandlingar tar ofta mycket lång tid. Ibland flera år. Jag rekommenderar inte dig som vill gå upp i vikt att använda proteinpulver då det är väldigt mättande utan att det tillför mycket kalorier. Ät som sagt normal husmanskost och träna på.

Hej!
Jag är 14 år och är cirka 172 centimeter lång och väger bara 45 eller ibland 46 kilo. Jag äter omkring 3 måltider och 5 eller 6 mellanmåler. Ibland så skippar jag frukosten vilket jag vet är dumt, men all mat som man vanligt vis ska äta på frukosten är jag så sjukt trött på! Alltid samma sak… gröt, mackor, skinkmacka, flingor och ägg. Men brukar ändå tvinga i mig frukost.

Jag har läst mycket om att gå upp i vikt. Att man inte ska äta onyttigt fett utan nyttigt fett som finns i nötter, olja osv. Jag brukar äta en handfull med nötter en gång i veckan och använder så mycket olja jag bara kan i maten. Men jag kan inte säga att jag inte äter onyttigt fett för det gör jag i massor. Inte bara för att jag är tvungen till det utan för att jag gillar det också.

Men oavsett vad jag äter onyttigt som nyttigt fett, massor som otroligt massor med mat så går jag aldrig upp i vikt. Min pappa är och har alltid varit smal och min bror är också smal men inte min mamma direkt.

Jag började gymma för ett halvår sen och har fått lite mer muskler på ben och armar. Jag gör övningar till benen och rumpan som är ett pass på 8 minuter varje dag. Det har hjälpt lite men inte så mycket att det syns ifall man kollar snabbt.

Jag har fått min menstrulation för ungefär 2 år sedan. Men den är väldigt förstörd pågrund av min smalhet. Men har alltid haft stora bröst vilket jag inte förstår. För bröst består bara av fett och muskler. Men har inte tränat dom musklerna så de består bara av fett. De flesta smala människor har ju inte bröst just för att deras fett inte fäster på kroppen.
Då undrar jag hamnar allt fett jag äter där eller hur? Kanske är det generna.

Mitt BMI ligger på 15.5.

Förlåt för mitt långa inlägg men vill bara att ni ska ha lite koll så ni kan svara över huvudtaget.

1. Finns det något annat jag kan göra för att gå upp i vikt?

2. Ska jag vänta tills jag blir äldre eller fortsätta kämpa med vikten?

3. Bör jag söka upp en läkare?

4. Något annat du vill kommentera om det jag gör eller ska göra?

Är så otroligt otroligt tacksam för ett svar!! Jätte jätte tacksam.

Tack på förhand!

hej jag har haft anorexi i ca 2-3 år, men är nu frisk. Idag väger jag ca 47 kilo till min längd på 166 cm. Mina föräldrar är jätte stränga vad det gäller att jag måste upp till minst 52 kilo, innan jag får börja träna. Väger jag för lite som jag gör nu?, min kropp har just börjat fungera, (mens) osv. Är det inte möjligt för mig att börja träna lite styrka och kondition, och samtidigt äta lite mera? och på så sätt bygga muskler och gå upp i vikt av det. Jag har stått still på min vikt jag har nu ett tag, och jag längtar efter att få börja träna igen! Och det känns som att mina föräldrar börjat överdrivit det här med min vikt nu, eftersom jag vägde så pass lite förut.

Vet inte riktigt hur jag ska göra nu, har ni något tips?
tacksam för svar.

Hej ni alla har stora problem men vad sägs om mitt problem det är värst!

Jag är snart 15 år om 3 månader och jag växer inte jag är 153 cm lång och jag väger 40!!!! SNÄLLA HUR KAN JAG GÅ UPP I VIKT OCH VÄXA jag vill dessutom få en vuxen kropp nu mina kompisar och kusiner är yngre än mig och har en kusin i 9 års åldern hon väger mer än mig och är längre och har fått ungdom kropp.!! jag har barn kropp fortfarande hjälp mig att få i ordning snälla!!!!

Hej, Gizem. Det går tyvärr inte att ge mer tips än vad som redan finns i artikeln och kommentarer. Om du verkligen lider av detta bör du istället ta kontakt med kurator eller skolsköterska. De kommer visserligen säga samma sak, att alla är olika och att man växer i olika takt. Vad de kan hjälpa dig med är att istället prata med dig om hur du kan förhålla dig till detta utan att du ska behöva vara ledsen för det.Lycka till!

Hej, Johanna. Jag tycker det du säger låter vettigt, men vad du bör göra är att ta med dina föräldrar till en doktor som kan ge mer klara besked om vem som har rätt eller fel i frågan.

Hej och tack för ditt inlägg Lilita! Jag tror det är många unga tjejer som kan känna igen sig i det du skriver.Jag tycker du är helt på rätt väg. Du äter bra och tränar utan att gå till överdrift.
Bröststorlek i förhållande till midja är mycket beroende av generna. Man får inte direkt större bröst som tjej för att man styrketränar, och all fett i maten hamnar absolut inte i brösten.
Vad det gäller din vikt är det bästa du kan göra att fortsätta äta och träna och se vad som händer när du blir äldre. Enda anledningen för dig att uppsöka läkare är att det kan vara väldigt lugnande att få höra från en doktor att ”du är helt normal och behöver inte oroa dig”.

Jag är ledsen om detta kanske inte var mycket till hjälp för dig. Men vissa saker i livet går helt enkelt inte att förändra! Det gäller bara att lära sig att acceptera. Själv skulle jag gärna vara både yngre och längre men det går inte att kämpa emot naturen. 🙂 Ju tidigare man inser detta ju bättre rustad är man för livet och kan fokusera på andra viktigare saker.

Ps. Det finns ingen lag på att man måste äta frukost direkt man gått upp. Vänta någon timme tills du känner dig hungrigare, då kan du också få i dig lite mer mat på morgonen än vanligt.

Hejsan, jag är en tjej på 20 år 170 cm lång och väger 49 kg. Vill mer än gärna gå upp i vikt o se fyllig ut o lite kurvor hade inte skadat. Jag har läst mycket om att börja träna o massa gainer, men vet inte om det är rätt för mig.

Asså jag tycker ni ska vara glada för att ni är smala. Jag är 15 år och är bara 1,52 och väger 50 kg!! och jag stör mig på min midja jag tycker jag är skit tjock, det e typ fett så att man kan ta tag i det! Och sen smyg äter jag godis hela tiden, jag kan inte hjälpa det. Jag vet att jag måste sluta men det går inte! någon som har ett bra tips på hur man kan sluta smyg äta? ett tag åt jag bara frukt men sen läste jag på en sida att det inte är bra för kvinnor att äta mycket frukt för att man blir tjock av det. Men jag dansar en gång i veckan, och försöker ta promenader så ofta jag kan. Snälla hjälp mig vill gärna gå ner fort och få en fin midja till bikinin… =:D

Hej jag är snart 14 år gammal, jag väger ca 37 kg och är 162 cm lång. jag har VÄLDIGT smala ben och har försökt, försökt och försökt att gå upp ivikt, ag har varit hos dietisten, hos doktorn men jag går aldrig upp i vikt.

det är jobbigt ibland när vissa retar mig för det, kallar mig för spinkis, stirrar och en massa mer. hallå!? när en överviktig kommer då säger man inte oj vad tjock du är, men när jag kommer säger alla oj vad smal du är.

jag blir ledsen då!

har ni några tips hur man kan göra för att få ”tjockare” lår och ben?

hej hanna. jag är också väldigt smal. folk brukar också säga elaka saker till mig. de tror kanske inte att man blir ledsen, o inte tänker sig för innan de säger mågot sånt. så bara skaka av dig de dumma kommentarena o keep head up high.
har du provat något av de som står i artikeln / inlägget här?
gainer kan du annars prova. men inte mer än kanske 2-3 månader. stort lycka till o skriv om de är något mer du undrar över 🙂

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: