Fiskpedikyr – om den nya trenden inom fotvård

Doktorfiskar
För dig som inte hört talas om fotvård genom fiskpedikyr kan det hela kanske framstå som helt bisarrt, men faktum är att metoden att stoppa ner fötterna i ett vattenbad och låta småfiskar ”äta” (det bör noteras att firrarna inte har några tänder) upp döda hudpartiklar från fötterna är en växande trend i Sverige. Garra Rufa-fiskarna gillar inte att tugga i sig levande hudvävnad så det är ingen fara för att du ska få någon form av skräckartad Piraya-upplevelse under behandlingen.

De små fiskarna som på latin heter Garra Rufa (de kallas också för Doktorsfiskar och sägs kunna lindra psoriasis) knaprar, nafsar och suger bort döda partiklar från fötterna och efteråt är de förmodligen mjukare och renare än vad du upplevt dem sedan du var nyfödd!

Du kan köpa fiskpedikyr online till dig själv eller ge bort som en present 

Letar du efter en udda present till din hälsointresserade vän? Beställ presentkort på fiskpedikyr via till exempel Liveit.se (de erbjuder tjänsten i Stockholm, Malmö och Västerås)

Fakta fiskpedikyr

Garra Rufa, eller Doktorsfiskar, kan bli upp till 8 centimeter långa som fullvuxna. Ursprungligen kommer de från Turkiet (och omkringliggande områden) men föds nuförtiden upp i flera delar av världen, som Israel och Asien.

I Turkiet har man, uppskattas det, använt denna fotvårdsmetod i över 400 år. Sedan USA slog upp sitt första ”fiskspa” 2006 har intresset spridit sig över hela världen, så även till Sverige. Fiskspan finns inte bara i Stockholm, Göteborg och Malmö utan har även spridit sig till en hel del mellanstora orter som Karlstad och Uppsala.

Hur känns fiskpedikyr?

Upplevelsen är mycket behaglig och kan liknas vid att stoppa ner fötterna i bubblande champagne!

Hur mycket kostar fiskpedikyren? De flesta salonger brukar ta cirka 250-300 kronor för ungefär 20 minuters behandling upp till 100 kronor för längre behandlingar.

Är metoden farlig? Kan fiskpedikyr sprida sjukdomar?

Teoretiskt, ja, men rädslan härstammar från en engelsk studie som varnade för att behandlingen kan föra över infektionssjukdomar. Sedermera fick man efter mycket kritik (kritikerna menar att det inte är mer riskabelt med fiskpedikyr än att till exempel besöka offentliga badhus) gå ut och förtydliga att riskerna är mycket låga. Huvudsaken är att etablissemanget som utför fiskpedikyren följer de hygieniska riktlinjerna. Vi har bara kunnat hitta ett enda dokumenterat fall i världen där smitta överförts i samband med fiskpedikyr. Socialstyrelsen avråder inte från att testa på behandlingen och bedömer den således som riskfri. Fiskpedikyr är inte farligt.

Är du mer inne på traditionell fotvård läs denna artikel.

 

%d bloggare gillar detta: