10 riktiga anledningar till att gå ner 10 procent i kroppsfett 2017

Det finns en 10-procent-regel som anses vara en gammal sanning i fitnesskretsar, att det är först efter cirka 10 procent viktnedgång som andra människor märker någon riktig skillnad i en annan människas utseende. Men handen på hjärtat, folk bryr sig mindre om ditt utseende än vad du tror. Faktum är att du förmodligen själv bryr dig mindre än vad du tror. I denna artikel går vi igenom 10 riktiga anledningar till att gå ner i vikt, anledningar som ingen borde bortse från – oavsett ålder.

En mycket starkt bidragande orsak till att så många inte lyckas med att gå ner i vikt eller behålla den nya matchvikten under en längre period är att man inte är tillräckligt motiverad. De flesta försöker motivera sig att gå ner i kroppsfett av estetiska skäl, att man ska se mer attraktiv ut. Detta ger helt enkelt inte tillräckligt stark motivation i det långa loppet.

Gå ner i kroppsfett 2017 för hälsans skull

Själv hade jag låtit mig själv förfalla år efter år, ett till två kilo i taget och ”jojobantat” fram och tillbaka, fram och tillbaka. Varje vår tänker jag att jag jag ska se bra ut i tajt T-shirt, eller på stranden, men som ett brev på snigelposten kommer hungerkänslorna i det längre perspektivet (3-6 månader efter påbörjad diet) alltid tillbaka, alltid starkare än min vilja att se snygg ut på stranden och äter bokstavligen tillbaka sin plats kring midjan. Men sedan hände något, något som förändrade allt.

Jag gjorde min första läkarkontroll på evigheter, ren rutinkontroll, och det visar sig att jag har ett något förhöjt blodtryck. Inte tillräckligt för att äta medicin, men med tanke på att jag äter rätt, är knappt 40 år fyllda och promenerar en timme dagligen så hade jag väntat mig ett perfekt blodtryck.

Detta var dock en rejäl tankeställare, och sedan dess har jag inte haft några problem alls med att motstå hungerkänslor, och jag är 100 % säker på att för första gången i mitt liv kommer jag kunna hålla min matchvikt och motstå frestelsen att äta så mycket i perioder (som runt jul och semestern eller utlandsresan) att extra-kilona kommer tillbaka igen. Det är inte värt konsekvenserna i det långa loppet.

Hälsa är det mest motiverande som finns när det gäller att gå ner i vikt. I mitt fall krävdes det att läkaren kunde peka på något så konkret och mätbart som blodtrycket. I alla dessa år har jag försökt gå ner i vikt på felaktiga premisser, jag har försökt motivera mig med spegeln trots att jag faktiskt inte bryr mig om spegelbilden värst mycket inser jag nu. Däremot anser jag det vara minst sagt motiverande att minimera risken för stroke eller hjärtattack innan jag ens fyllt 50. Dessutom finns det inget motiverande i tanken på att ”leva länge”, men att istället leva så många friska år som möjligt – det är en motiverande tanke!

Men oavsett om ditt blodtryck, dina sockernivåer etc. är perfekta, vänta inte tills de hinner påverkas. Kom ihåg att för många individer räcker det med några extra ”trivselkilon” för att hälsan ska påverkas negativt, och det är sällan det syns i provtagningarna innan skadan redan är skedd.

Låt 2017 bli året då du går ner i vikt och behåller den nya vikten

Nedan hittar du 10 anledningar som är mer motiverande för att gå ner i kroppsfett än att ”se bra ut”

  1. Bättre blodtryck (som inte av inte kallas för ”den tysta dödaren”.)
  2. Förbättrad hjärthälsa och lägre kolesterolnivåer
  3. Minskad risk för att man ska drabbas av diabetes
  4. Förbättrat sexliv
  5. Mer energi överlag
  6. Bättre andningsförmåga
  7. En bättre nattsömn för de som lider av obstruktiv sömnapné (ett tillstånd som ofta förblir oupptäckt, och ett av de mest framträdande symptomen är att man aldrig känner sig utvilad när man vaknar)
  8. Mindre smärta för den som lider av artrit, ledsjukdomar och smärta i nedre delen av ryggen
  9. Minskad risk för cancer i tjocktarmen och bröstcancer
  10. En mer hälsosam gallblåsa

Läs våra artiklar om viktminskning. 


En amerikansk universitetsundersökning visar att de kardiovaskulära fördelarna med att gå ner cirka 10 kilo i vikt är mycket stora och håller i sig länge, även om man skulle gå upp några kilon igen. Samma undersökning visade också att även väldigt blygsamma viktnedgångar kan ha stora effekter på hälsan.

Det är också värt att notera att i undersökningen så lät man ena gruppen gå på en diet med lite fett samtidigt som den andra gruppen istället åt en kost med väldigt lite kolhydrater (kvinnorna åt 1200-1500 kalorier om dagen och männen 1500-1800). BÅDA GRUPPERNA FICK FÖRBÄTTRADE VÄRDEN (och värdena höll i sig flera månader efter undersökningen, även för deltagare som sedermera gick upp några kilon igen). Ät bra mat och mycket grönsaker, rör på dig, få i dig mindre kalorier än vad din kropp behöver så kommer du gå ner i vikt.

Båda grupperna i experimentet ovan gick ner i genomsnitt cirka 10 kilo, vilket motsvarade cirka 10 procent av deras totala kroppsvikt. De värdena som främst förbättrades var fyra nyckelvärden i form av hjärtats förmåga att pumpa blod, dess förmåga att slappna av, tjockheten i hjärtats muskelvävnad och halspulsåderns väggar. Det kanske mest intressanta var att läkarna som höll i studien noterade att de kardiovaskulära fördelarna inte visade sig direkt i samband med viktnedgången. Faktum är de största förbättringarna vad det gäller hjärtfunktionen visade sig först 12 månader efter att studien inleddes.

Annan forskning har visat att när kroppsfett samlar sig i levern så börjar människor uppvisa symptom på metabola sjukdomar, som till exempel problem med sockervärden, levervärden, etc.

10 kilo låter kanske mycket, men det är det inte. Att gå ner ett halvt kilo i veckan är lagom, och om du börjar redan första veckan 2017 så har du alltså nått målet redan i början av maj.

Observera också att för att så mycket som möjligt av din viktnedgång ska vara fett i motsats till muskler, som du inte vill bli av med, så bör du träna någon form av styrketräning då du går ner i vikt, samt inte ha för bråttom med viktnedgången. Det går lika bra att träna musklerna hemma. Kroppen vet inte om du gör armhävningar i hallen eller betalar 1000 kronor i månaden för att träna på en 100 000-kronorsmaskin med en flåsande PT i nacken.

Jag brydde mig visserligen, visade det sig, egentligen inte om att jag ständigt hade några trivselkilon, men det är viktigt att se till att hålla dem borta trots allt. Många av oss lever i en falsk trygghet, då vi inte ser direkt överviktiga ut. En ständigt växande hög av forskningsrapporter visar dock att det kan vara mycket farligare än man tror att vara ”lönnfet”. Du kanske inte har 10 kilo som du behöver gå ner, men de flesta av er som läser detta har förmodligen goda skäl att gå ner 10 procent av kroppsvikten.

Gå ner i kroppsfett för att din hälsa behöver det, inte din spegelbild.

%d bloggare gillar detta: