Om fästingar, fästingbett, TBE och borrelia 2023

Fästingar är ett större problem i länder med tropiskt klimat, men är ett problem även i Sverige. Forskarna tror att det förändrade klimatet kan göra att de blir ett ännu större problem i framtiden. I denna artikel går vi igenom vad man ska göra om man blir biten, vilka symptomen och behandlingarna är mot de vanligast överförda sjukdomarna, hur man skyddar sig, och så går vi genom allmänna fakta om fästingar, ger tips på bra appar till mobilen, etc. Fästing

Fästingsäsongen 2023

  • Vintern har varit relativt varm och man räknar därför med att fästingsäsongen kommer att bli lite mer besvärlig än vanligt (fästingarna vaknar till redan vid tre plusgrader förutsatt att de inte frusit ihjäl. Dock påpekar de flesta nuförtiden att man inte ska gå efter hur vintern var då parasiter påverkas inte huvudsakligen av hur vintern har varit – utan mest av aktuell väderlek.).
  • Redan i maj månad (det normala är annars att toppen infaller i juni) för 6 år sedan kom den första toppen av fästingar (många ser dock den första fästingen i mars/april). Fästingarna älskar nämligen milda vintrar och tidiga vårar. I år väntas maj eller juni bli ”toppen” eftersom det ändå varit relativt kallt under våren vilket saktat ner fästingarna något.
  • Det bästa, ur vår synvinkel sett, är således kalla vintrar med lite snö.
  • Fästingsäsongen brukar vara mellan april och oktober, men en mild vinter kan förlänga säsongen. Artikelförfattarens mor fick borrelia efter ett fästingbett en bra bit in i november för några år sedan. Enligt läkaren var hon ”förmodligen det sista konstaterade fallet i Värmland i år”.
  • De senaste åren har antalet smittade av TBE minskat (med vissa undantag, som exempelvis Värmland där antal fall ökat) även om man såg en ökning under förra årets rekordvarma sommar. Antalet TBE-smittade varierar helt enkelt kraftigt från år till år. Rådet är alltid att man vaccinerar sig enligt sjukvårdsupplysningens hemsida.
  • Tips: Fästingspray med effekt upp till 4 timmar hittas billigast här

Fästingbett kan överföra sjukdomar

Fästingarna sprider flera olika sjukdomar till människor och andra djur. Under en fästingkonferens i maj 2013 rapporterade forskare att fästingar bär på 17 olika sjukdomar som är smittsamma för människor. Här i Sverige är det vanligast att människor smittas av Borrelia och TBE, men det förekommer även fall av Harpest (på bland annat delar av Gotland och Bohuslän).

Tips: Skydda din hund och katt med denna effektiv produkt – billigast på svensktkosttillskott

Risken för att smittas av Borrelia av ett fästingbett är mycket låg, och särskilt om man hinner avlägsna fästingen från kroppen inom 48 timmar. Borrelia är en bakterie som man räknar med att upp till 30 procent av de vuxna fästingarna bär på. Borrelia behandlas med antibiotika. Inkubationstiden (från det att man blir biten tills sjukdomen bryter ut) är 1-2 veckor (3-32 dygn i extremfall).

Babesios är en relativt ny parasit som överförs via fästingar i Sverige. Mer omfattander studier har således inletts.  Dessa parasiter kan finnas i upp till 40 % hos alla fästingar på vissa ställen och de attackerar såväl människors som djurs röda blodkroppar och orsakar blodbrist och organsvikt. Symptomen på Babesios är influensaliknande symptom. Dessa brukar gå över på någon vecka, men parasiten kan finnas kvar i blodet efter ett år. Det är främst människor med bristande immunförsvar som drabbas hårt av Babesios.

Symptom på Borrelia är i förstaskedet en rodnad kring bettet som växer med tiden. Ofta kan hudrodnaden vara enda symptomet men det kan också uppstå sjukdomssymptom som ledvärk, muskelvärk och feber. En del drabbas också matthet, stelhet i nacken, ljus- och ljudkänslighet, problem med bihålorna, rethosta, smärta i skrevet, smärtor i samband med urinering, avdomnade händer och fötter, irritation, likgiltighet, minnesproblem, etc. Om man inte behandlar borrelia kan symptomen bli långvariga, och i värsta fall kroniska.

TBE är ett virus som leder till hjärninflammation. En tredjedel av alla människor som drabbas av TBE blir aldrig helt återställda. Det finns bara symptomlindring och inget botemedel, men det finns vaccination mot TBE.

Symptomen uppkommer mellan 1 till 3 veckor efter att man blivit fästingbiten och det vanligaste är att man får influensaliknande symptom som feber, ledvärk och huvudvärk.  Endast cirka 200 svenskar får TBE per år.

Allt om myggbett, getingstick och andra insektsbett. 

Appar till mobiltelefoner som kan vara till hjälp

För dig som använder en smartphone kan det vara bra att känna till att det finns en app till såväl android-telefoner som till iPhone som heter ”Fästingguiden”. Den har bland annat en karta till närmaste ställe där man kan vaccinera sig mot TBE, och kartor över riskområden (för fästingar med TBE, inte fästingar i sig).

En användbar app för hundägare är ”Fästinghjälpen” med guider på hur man tar bort fästingar från hunden, samt interaktiv karta där hundägarna markerat problematiska områden etc. Denna app verkar vara mycket uppskattad av de som har hund och har fått höga betyg i Itunes.

Andra hjälpmedel

Det finns snabbtest för Borrelia på apoteket. Dessa självtestester har dock fått kritik av läkare. Däremot har apoteket speciella fästingpincetter som kan vara bra att ha för den som är ute mycket i skog och mark. Myggmedel ger bara ett väldigt begränsat och kortvarigt skydd mot fästingar, men det skadar inte som komplement till heltäckande klädsel.

Hur undviker man att få fästingbett?

  • En bra förebyggande åtgärd är att helt enkelt klä på sig ordentligt när man går ut i naturen, med kläder och stövlar som håller de små parasiterna borta från kroppen.
  • Inspektera alltid din kropp när du varit ute och gått i skogen. Kamma genom håret noggrant och duscha.
  • Har du på dig vita kläder så är det enklare att se fästingarna när de kryper på dig.
  • Fästingarna hittas som oftast i markvegetation (undvik att gå barfota i högt gräs) och ibland i låga buskar.
  • Ta bort fästingen så fort den satt sig på dig eftersom ju snabbare du får bort den ju mindre risk är det att du smittas av någon sjukdom.
  • Enligt en svensk studie från 1998 på 100 kustjägare så fick, av de soldater som fått vitlökskapslar, 30 procent färre fästingbett.

Fästingspray med effekt upp till 4 timmar hittas billigast här

Så tar du bort fästingar

Avlägsna fästningen med en pincett, (gärna apotekets fästingpincett), eller naglarna. Ta tag om fästingens mundelar, så nära din hud som möjligt. Dra ut den i en rak rörelse om du använder dina naglar eller en vanlig pincett. Följ instruktionerna om du har en speciell fästingsborttagare. Om du behövt röra vid djuret under processen ska du direkt tvätta händerna under varmt vatten med tvål. Se också bifogad video längst ner i artikeln.

Fakta Fästingar (så på verkar Covid 19 ev. fästing-säsongen indirekt)

  • Det vetenskapliga namnet för fästingar är Ixodida.
  • Fästingar är ett samlingsnamn för en speciell grupp av små spindeldjur.
  • De vanligaste familjerna inom dessa spindeldjur är hårda respektive mjuka fästingar.
  • Den hårda fästingfamiljen har ett kitin-skal, och det är dessa fästingar som är vanliga i Sverige. I motsats till sina mjukare kusiner, som bara suger blod i högst några timmar, suger dessa hårdingar blod från sitt offer i flera dagar (upp till 12 dagar).
  • Vanlig i SverigeDen hårda arten Ikodes ricinus är mycket vanlig i Sverige (och övriga Europa), och den angriper däggdjur, främst hundar, katter och människor, men också fåglar och reptiler. Den lever av blod från sina värdar, och som så många andra parasiter kan den föra över sjukdomar som den bär på till sitt offer. Denna typ av vanliga fästing kan leva 1-6 år.
  • Honorna som precis sugit blod kan lägga tusentals ägg, och hon dör strax därpå.
  • Fästingarna genomgår fyra livsstadier och suger rikligt med blod för varje stadium. Hanens enda lott i livet är dock att para sig med honan (på till exempel hundar kan man ibland se att flera fästingar hakat på den större blodsugande individen, detta är hanar som försöker para sig med den blodsugande honan).
  • En mager fästing som inte fått något blod är inte längre än cirka 2 mm, men efter att den sugit i sig rikligt med blod kan den bli ungefär lika stor som en kaffeböna.
  • Det finns närmare 1000 fästingarter runtom i världen.
  • Fästingar sprider inte bara Borrelia och TBE, utan även (den mer sällsynta) blodparasiten Babesia.
  • Det finns inget som tyder på att fästingar skulle kunna sprida Corona-viruset.
  • Däremot kan fästingsäsongen indirekt påverkas av Covid 19-utbrottet eftersom det skapar störningar i vården, och färre vaccineras mot TBE (till exempel rullar det fästingbussar i vissa mer utsatta områden varje år, men det är oklart om dessa kan sköta verksamheten som vanligt i år).
  • Ett fästingbett gör sällan ont vilket gör det ännu viktigare att man regelbundet söker igenom kroppen om man varit ute i skogen.
  • När vi har stränga vintrar har vi färre fästingar i Sverige eftersom de är kallblodiga djur som måste krypa långt ner i marken för att skydda sig, men det spelar också in att vi har färre rådjur under kalla vintrar eftersom fästingarna använder rådjur och andra hjortdjur som värddjur.
  • Vanliga myter om fästingar är bland annat att det skulle vara en bra idé att plocka bort dem med hjälp av smör (nej, så är det inte), och ,hör och häpna, att de skulle kunna flyga, eller hoppa, på sina intet ont vetande offer.
  • I takt med klimatförändringarna, mildare vintrar och varmare somrar tror man att fästingproblemet kommer bli allt värre.
  • På engelska heter fästing ”tick”.

Källor: forskning.se, wikipedia, vårdguiden.se.

2 svar på ”Om fästingar, fästingbett, TBE och borrelia 2023”

Glöm inte att skriva om TBE, den går inte att bota men är farligare än Borrelia. Det finns ett vaccin men det är få som vet om att de borde ta det..

Det jag menade var att ta upp hur TBE smittar direkt, det spelar ingen roll att man rycker ut fästingen, det är redan försent. Det är helt vansinnigt att riskera att hamna i koma istället för att ta vaccinet…

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: