Att träna med hjälp av moderna tv-spel som kräver rörelse ÄR effektivt!

Att träna med moderna TV-spelet Kinect är riktigt effektivt!

Nu har ytterligare en undersökning fastslagit att det faktiskt kan vara en bra idé att köpa ett tv-spel till sina inaktiva barn. I alla fall om det är rätt typ av ”rörelsespel” som till exempel Nintendo Wii, eller ännu hellre Kinect.

Att spela datorspelet Wii och liknande rörelsekrävande spel kan vara en bra strategi för att motverka ett stillasittande liv hos barn, enligt en ny studie.

Amerikanerna undersökte förbrukningen av energi när barnen spelade tv-spel där själva speltypen går ut att man rör på hela, eller delar av, kroppen i motsats till att bara sitta i soffan och trycka på knappar. Det visade sig att energiförbrukningen hos de som spelade denna typ av rörelsespel brände kalorier motsvarande att gå på ett löpband 4,8 km/h. Barnen tyckte även att det var roligt och motiverande att spela denna typ av tv-spel, och detta gällde i synnerhet barnen med högst BMI.

Vården i USA har även framgångsrikt använt rörelsespelet Nintendo Wii vid rehabilitering av svårt skadade personer. Xbox Kinect som släpptes nyligen har dock klart förbättrad teknik och kräver inga handkontroller eller sladdar överhuvudtaget. Framtidens hemmaträning, och kanske också för vissa typer av rehabilitering, hör helt klart till Kinect och andra rörelsespel.

Det finns för övrigt inga spel till Kinect ännu som ens låter spelaren välja att sitta i soffan (vilket är möjligt med Nintendo). Vill man spela måste man faktiskt röra på sig. Så, det är helt klart ett tips för dig som vill köpa tv-spel till barnen, men är rädd för att de kommer få för lite med motion, att köpa ett Xbox 360 med Kinect som komplement.

Att träna med moderna TV-spel är en bra idé för alla åldrar

Det är dock inte bara barn som skulle må bra av att röra lite extra på sig i vardagen. Studier har visat att en stillasittande tillvaro förkortar livet avsevärt.

Det finns flera spel till Kinect (och ännu fler kommande titlar) som fungerar som personliga tränare i vardagsrummet. Fitness revolution till exempel innebär riktigt svettig träning (och kul).

Om du tror att du skulle tycka det vore lite mer motiverande att spela ett spel där du rör på dig framför tv:n jämfört med att gå ut och ta en promenad i brutalt svenskt väder så rekommenderar vi helt klart att du också tar steget in i framtidens teknik och hittar leken i rörelsen!

Betyg: ***


Källa: Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

%d bloggare gillar detta: