Uppnå din drömkropp – jobba med specifik målsättning!

Fixa drömkroppen med målsättning

Jakten på idealkroppen pågår året runt för en stor del av svenskarna. De tränar alla muskler i kroppen med alla former av träningsredskap som finns. De varierar genom att löpa i snabbt tempo, långsamt tempo, man går med i ”boot camps” och tränar som amerikanska marinsoldater, spelar tennis eller innebandy och väljer konsekvent trappan istället för hissen. Folk gör armhävningar i hallen, betalar tusentals kronor för ett gymkort, lyfter kettlebells, hänger i stänger och hugger ved gratis. Svenskarna svettas mindre floder för att bränna så mycket kalorier som möjligt samtidigt som de försöker bygga muskler. ”Din kropp är ditt tempel” är inte längre något man bara ser broderat på väggdukar, det är den nya folksporten.

Svenskar späker sig, fastar, ägnar sig åt näringstajming, testar dieter med mycket kolhydrater och dieter med mycket protein och fett, och mäter och väger sig och tappar snart nog både ork och sug. Tränings- och bantningsmetoderna kommer och går, kilona består.

Nyckeln till ALLT

Stege mot himlenEn träningsguru för Hollywood-stjärnorna fick en gång frågan ”varför lyckas alltid filmstjärnor att förvandla sina kroppar så snabbt?” Hans svar satte huvudet på den berömda spiken ”För att ett kontrakt på 50 miljoner dollar motiverar dig”.

Det är jobbigt att gå ned i vikt, det är tufft att träna samtidigt som man har familj och/eller jobb. Ett stort problem är att man vill för mycket för snabbt. Motivationen räcker inte riktigt till att bära upp drömmen om idealkroppen. Att hålla motivationen vid liv blir således den kanske enskilt viktigaste aspekten (och detta gäller alla former av mål).

Det är kanske lättare att lämna sin bekvämlighetszon och uppnå stordåd när man har ett stort filmkontrakt  i fickan, men det går alltid att hitta vägar att avleda hjärnan från att följa minsta motståndets lag, och hitta den inre motivationen med hjälp av en bra, strategiskt utformad, målsättnings-plan!

Den absolut viktigaste aspekten i jakten på drömkroppen

Om du vill uppnå din drömkropp måste du se till att du ständigt är motiverad. De flesta framgångsrika människor bemästrar målsättning och deras målsättningsstrategi är deras hemliga vapen, oavsett om det gäller sociala, ekonomiska eller fysiska prestationer (elitidrottsmän är mästare på bra målsättningsmetoder).


Se till att formulera ett specifikt mål (att du till exempel ska passa i din gamla studentkostym), och att målet är mätbart, att du ger dig själv en realistisk tidsrymd på hur lång tid det kan tänkas ta för dig att komma i form, och att du delar upp målet i delmål (gärna 12-veckors perioder).

Det allra mest effektiva tipset för att uppnå ett mål är att du skriver ner det på ett papper, och att du dagligen (gärna innan du stigit upp och precis då du lagt dig) tittar på målet, så du ständigt påminner dig själv om vad som måste göras för du ska kunna uppnå din målsättning. Det finns dessutom flera bra appar till mobilen för ändamålet. Läs fler psykologiska strategier om hur man uppnår sina målsättningar.

Förslag på hur du kan formulera målet för att uppnå din drömkropp:

Mitt mål: Se bra ut naken/uppnå min idealkropp.

Specifikt: Passa i den tajta tröjan/se fin ut i klänningen/passa i gamla kostymen.

Mätbart: Gå ner 20 kilo.

Strategier: Ät nyttigt, ät mindre och rör på dig minst en halvtimma om dagen!

Om du på detta vis ständigt påminner dig själv om ditt övergripande mål, och hur du ska uppnå det, så kommer dina chanser att lyckas att mångfaldigas! Jag lovar.

2 svar på ”Uppnå din drömkropp – jobba med specifik målsättning!”

Hej, Jag har inte typ ett mål som ” jag vill gånger 10 kilo ” men däremot så har jag liksom fett jag vill bli av med. Jag har gäddhäng, en liksom ” fluffig ” mage, tjocka lår osv och helt enkelt för mycket fett på vissa ställen enligt mig. Innan så brukade jag springa mellan 5km och 1mil varannan dag plus gympa i skolan men jag tröttnade på att springa eftersom att jag absolut inte hade någon motivation till det jag tyckte de var tråkigt före, under tiden och kände mig heller inte nöjd efter jag hade sprungit. Innan när jag var runt 13 så typ banta jag men nu så känner jag liksom att jag bara vill ta hand om mig själv. Jag vill tappa fett men jag vill också äta nyttigt och röra på mig för att må bra på insidan och för att minska riken för sjukdomar. Jag har bestämt mig att testa lite olika tränings grejer för att se vad som passar mig och vad som jag liksom kan tycka är lite kul. Nu ska jag testa friskis och svettis- armhövningar, squats, plankan osv men tappar man fett på armarna av att göra armhövningar eller blir man bara starkare? måste man liksom springa för att tappa fett?

Jag är otroligt tacksam för svar!
Mvh, Hanna

Hej, Cornelia. ”men tappar man fett på armarna av att göra armhövningar eller blir man bara starkare?” Om man förbränner mer kalorier än vad man gör av med, oavsett hur man förbränner dem, så försvinner det fett från kroppen. Man kan dock inte styra var kroppen tar detta fett från. Så man kan inte träna armarna för att bränna fett på armarna, eller träna situps för att bränna fett på magen. Det gäller bara att ha tålamod.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: