Alltid hungrig? Därför äter vi trots att vi inte är hungriga

Om man kan kontrollera sin hunger kan man kontrollera sin vikt. Problemet är förstås att det inte är så lätt att kontrollera hungern, och många gånger äter vi av anledningar som egentligen inte alls har med att göra att kroppen behöver mer näring. Det kan vara bra att skärskåda sig själv och identifiera varför man ibland är hungrig trots att kroppen fått all den näring den behöver.

Hungrig bebis

Vissa dietister delar upp hunger i två olika typer: ”munhunger (psykisk) och maghunger (fysisk)”. Munhungern är emotionell, man äter ofta för att trösta sig sig själv. Det är också när man tillfredsställt denna typ av hunger som man drabbas av dåligt samvete. Många gånger kan det dock räcka med att man tuggar på något nyttigt, som samtidigt kräver att man tuggar ordentligt – som en morot.

Olika anledningar till varför vi äter trots att vi inte är hungriga

För att vi är uttråkade och inte har något konstruktivt att sysselsätta oss med. Se till att hitta på någonting att göra, ta en promenad, eller vad som helst, men ät inte för att bota leda. Detta leder snabbt till övervikt.

Om man är stressad blir man ofta hungrig och äter något för att lugna ner sig. Det gäller att identifiera dessa falska hungerkänslor och inse att beteendet bara botar symptomen och inte själva sjukdomen.

Ibland äter vi bara för att det smakar gott. Vissa kan helt enkelt inte ha godsaker som kakor, eller glass hemma i kylen. De kan heller inte laga riktigt god mat i flera portioner eftersom de blir hungriga av längtan efter att uppleva smaksensationen och äter upp allt redan under samma dag. Strategin mot detta beteende är enkelt. Frys in den goda maten innan du hinner äta upp fler portioner än vad magen behöver, och ha inte godsaker hemma i skafferiet om du inte kan låta bli att äta upp dem.

Vissa äter för att lindra ensamhet. Det är nästan lite som en variant av den gamla klassiska ”om ett träd faller i skogen…”. ”Om ingen ser mig när jag äter går jag verkligen upp i vikt då?”. Ja, det gör du.

Ibland äter vi på grund av någonting som hänt i det förflutna. Till exempel att vår mor gav oss dåligt samvete över ”barnen i Afrika” om vi inte åt upp all tillgänglig mat.

Ibland misstolkar vi känslor som hunger

Ofta äter vi för att vi tycker att situationen dikterar att vi ska äta en viss typ av mat eller godis. Men vi är inte Pavlovs hundar. Det går att råda bot på detta beteende också.

Det är vanligt att vi förväxlar törst med hunger. Nästa gång du känner dig omotiverat hungrig, drick ett glas vatten och slicka i dig lite salt. Det hjälper ofta att dämpa hungern.

Bara för att magen låter, knorrar och puttrar, betyder det inte att du är hungrig. Det kan lika gärna betyda att du ätit något som magen inte riktigt tyckte att du skulle ha ätit. Eller att du är lite stressad, eller har sovit dåligt osv.

Det finns alltid en dold anledning till vårt beteende, och detta gäller även vad vi äter, hur mycket vi äter och när vi äter. Tips på bok som lär dig att du äter lika mycket med hjärnan som med magen.

%d bloggare gillar detta: