Den mest populära maten på julbordet i olika delar av världen

Östeuropa, i områdena i och kring Polen, Litauen och Ukraina, så äter man sitt julbord på ett väldigt ritualiserat vis. Man äter till exempel tolv vegetariska rätter på julafton. Perioden innan julen fastar man. I många slaviska kulturer så är detta en tid då man hedrar sina döda och placerar ut mat åt dem.

I Ryssland, i likhet med ovanstående grannländer, är det också tradition att servera rätter som inte innehåller kött på julbordet. Är man troende så äter man enligt den ryska ortodoxa traditionen en gröt som heter Kutya. Den tillvekas av sädesslag som till exempel vete och innehåller bland annat vallmofrön och honung.

En traditionell julmiddag i Tjeckien består av friterad karp och potatissallad. Dessutom är man väldigt glada i olika typer av fint dekorerade julkakor. Kakorna som man inte orkar äta upp hamnar i granen.

Kalkonen är populär som julmiddag i flertalet länderI Storbritannien och på Irland består julmiddagen, som man serverar på sena eftermiddagen, av ugnsstekt kalkon, gås eller anka. Ibland serveras det även, som tilltugg, skinka, ugnssteka potatisar och ångade eller kokta grönsaker. En populär sås på julbordet är tranbärssås. Till efterrätt äter man ”Christmas pudding”.


I USA har man ett julbord som är väldigt influerat av det brittiska julbordet. Kalkonen eller rostbiffen står i centrum och grönsakerna man hittar på ett amerikanskt julbord är som oftast majs och gröna böner. Det är vanligt att efterrätterna som serveras vid ett amerikanskt julfirande reflekterar familjens etniska bakgrund. Exempel på vanliga amerikanska desserter efter julmiddagen är marsipan, sockerkakor, panettone, äppelpaj, morotkaka, etc.

Det finns en hel del regionala skillnader i hur ett amerikanskt julbord ser ut. Mest influerade av skandinavisk julmat är man i den övre mellanvästern där man till exempel serverar ”lutefisk”.

I Frankrike och många andra fransktalande länder så anordnar man révellion, en mycket utdragen middag, dagen före julafton och dagen före nyårsafton. Vanliga rätter inkluderar gås, gåslever, rökt lax, musslor, hummer, ugnsrostad anka eller kalkon. Till efterrätt äter man julkakan ”La Buche de noel” (julstubbe).

I Peru, som får exemplifiera det sydamerikanska julbordet, äter man kalkon stoppad med biff och jordnötter, dekorerad med färska körsbär och ananas. Kalkonen serveras med ugnsrostad potatis och äppelsås.  Till efterrätt äter peruanerna russin, mandlar, marsipan och gärna en kopp varm choklad.

Läs om hur onyttig respektive onyttig (med fokus på kalorier) vår svenska julmat är.

%d bloggare gillar detta: