Vad ska man göra om man är deppig? 10 sätt att bli av med depression

Deppig jyckeVi har tidigare skrivit en uppskattad artikel om tio saker man inte bör säga till någon som är deprimerad. I denna artikel tänkte vi skriva om tio saker man kan göra för att må lite bättre om man känt sig deppig en längre tid.

10 saker du bör tänka till kring om du känner dig deppig

  1. Var aktiv och rör mycket på dig. Många upplever en lång promenad som den bästa dagliga medicinen när man känner sig nere. Se också till, om möjligt, att röra på dig ute i dagsljus då detta också påverkar vår sinnestämning.
  2. Otaliga undersökningar har också pekat på att dieten, vad vi äter och hur mycket vi äter (många som är deprimerade går ofta upp eller ner kraftigt i vikt) kan göra underverk för den som är deprimerad. Få lite inspiration av dessa kostråd.
  3. Avdramatisera ordet ”depression”. Det finns så mycket negativa föreställningar kring begreppet depression. Tänk mer på ditt humör som ”lågt”, som att du är lite ”nere” vilket känns mindre skrämmande och som något mer tillfälligt.
  4. Acceptera att du mår dåligt, acceptera dina tillkortakommanden, att livet inte gått den väg du tänkt dig, att någon svikit dig eller vad det än är som äter på ditt sinne. Att acceptera är att ta det första steget framåt.
  5. Utveckla intressen. En hobby, eller en aktivitet (gärna i grupp) hjälper ofta till att bryta gamla mönster och leder vägen mot något nytt. Huvudsaken är att man gör något man gillar, som man går upp i så mycket att alla andra tankar skingras, om så bara för en stund.
  6. Samla ihop alla dina problem i en lista och gör en ”action-plan” för att åtgärda dem. När vi samlar ihop såväl stora som små problem och ser till att göra oss av med dem ett efter ett så blir känslan som uppstår att likna med en reptil som ”ömsar skinn”. Alla problem kanske inte går att lösa, men vi refererar återigen till nummer 4 i denna lista, att man måste acceptera det som man inte kan kontrollera. Det vi dock alltid har kontroll över är vår inställning till situationen vi befinner oss i hur tung den än må vara. Vi rekommenderar boken ”Livet måste ha en mening” av Viktor Frankl, som var en av få överlevande i nazisternas koncentrationsläger. Han utvecklade en ny form av terapi baserat på vad han upplevde i koncentrationslägren. Det är en mycket tankeväckande bok.
  7. Försök att vara social och umgås med vänner och familj även om det känns som det tar emot. För de allra flesta hjälper det att umgås med andra människor när man är deppig.
  8. Att tänka positivt må låta som en irriterande klyscha för den som är deprimerad. Men negativa tankar förgiftar fort ett sinne och forskning visar att deprimerade människor tenderar att förminska sina talanger, sina bedrifter och fina kvaliteter. Läs mer om hur viktigt det är att tänka positivt.
  9. Undvik självdestruktiva beteenden som du tror får dig att må bättre. Många äter mer när de är deppiga, söker tillfälliga sexuella kontakter, dricker mer alkohol, shoppar för pengar de inte har, etc. Dessa beteenden förstärker bara depressionen.
  10. Var realistisk i dina förhoppningar och förväntningar på livet. Många som är deprimerade tror att de måste ha de dyraste prylarna, den snabbaste bilen, en partner, hög lön, eller ett ”äventyrligt”, ”filmiskt” liv. Handen på hjärtat, måste man tillåta livet att i perioder bara lunkar på och är ganska händelselöst, och att inte alla kan få allt. Vi säger inte att du ska ge upp dina högtflygande drömmar förstås, utan helt enkelt tona ned de höga förväntningarna lite och fokusera på det du har i motsats till det du inte har.Observera att om du är kliniskt deprimerad, om du känner en total, förlamande hopplöshet och det kanske till och med gått så långt att du överväger självmord, så finns det alltid hjälp att få! Ta genast kontakt med vården, och om du känner någon som du misstänker är allvarligt deprimerad tveka inte att ringa sjukvårdsrådgivningen på 1177. Där finns det sjuksköterskor som man kan svara på frågor och komma med råd på hur du ska göra, dygnet runt, året runt.

Läs om några troliga fysiska symptom för ångest/depression.

Ett svar på ”Vad ska man göra om man är deppig? 10 sätt att bli av med depression”

Punkt 3, 4, 8 & 10 handlar i princip om att acceptera sin situation och försöka se ljust på den i alla fall. Man behöver inte lura sig att allting är ljust hela tiden. Ibland är det mörkt. Ledsamhet, sorg, irritation, besvikelse, svek, tristess osv. är alla naturliga känslor som borde få lika stor rätt att ta plats som alla andra känslor. Snarare är det andra människor, utanför en själv, som borde acceptera att man är nere ibland. Ingen behöver trolla. Dåligt mående kommer OCH GÅR. Det blir bra igen, förr eller senare. Tills dess är det okej att känna sig nedstämd.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: