10 saker som du inte bör säga till någon som är deprimerad

Att vara deprimerad är tyvärr ett mycket vanligt tillstånd. Man räknar med att så många som en miljon svenskar någon gång under sin livstid drabbas av en mer eller mindre allvarlig depressionssjukdom.

Det är alltid svårt att veta vad man ska säga till någon som är nere och deprimerad. CBS har dock skrivit en lista med tio intressanta saker som man INTE ska säga till någon som är deprimerad. Ofta är det bästa att bara finnas närvarande som ett stöd. Man behöver nödvändigtvis inte säga någonting. Eller som Ronan Keating uttryckte det ”you say it best when you say nothing at all”.

  1. ”Det finns alltid någon som har det värre än du”. Detta är inte mycket till tröst när man tänker efter. Vad har det för betydelse om någon annan lider ännu mer? Vårt liv är vårt liv.
  2. ”Det är aldrig någon som sagt att livet ska vara rättvist”. Nehej? Och hur rättfärdigar detta att folk mår dåligt över att de råkat ut för en olycka, förlorat en närstående eller helt enkelt lider av brist på kemiska signalsubstanser?
  3. ”Sluta tycka synd om dig själv”. Detta är bland de grymmaste en ledsen människa får höra. Om man inte ens får tycka synd om sig själv… vem ska då göra det?
  4. ”Så… du är deprimerad? Är du inte alltid det?” Denna vanliga grymma kommentar behöver ingen förklaring till varför man ska undvika att använda sig av den….
  5. ”Försök att inte vara så deprimerad”. Om det inte vore ett mycket allvarligt ämne vore det nästan lite humor i hur dålig denna ”uppmuntran” är. Det är som att säga till en människa med ett spjut i ryggen att inte ”blöda så mycket”.
  6. ”Det är ditt eget fel”. Ingen människa gör sig själv deprimerad med flit.
  7. ”Tro mig. Jag vet hur det känns. En gång var jag själv deprimerad i flera dagar”. Vissa människor saknar alla former av empati. Den som lider av kronisk sömnlöshet får ofta höra ”det är väl bara att sluta ögonen och sova det?”. Bristen på en djup förståelse är stor vad det gäller abstrakta sjukdomar.
  8. ”Jag tror din depression är ett sätt för dig att skada oss”. Vissa människor tror att allt handlar om dem i alla lägen. Dessa individer är direkt farliga för den som lider av en klinisk depression.
  9. ”Har du inte tröttnat på allt det här ”mig, mig, mig-tjafset vid det här laget”? Som sagt. Brist på empati finns det överflöd av…
  10. ”Har du provat kamomill-te”? Okej, naturprodukter är bra. Vissa kan till och med vara effektiva mot depression. Men för guds skull. Man botar inte en allvarlig psykisk sjukdom med te. Om din vän sågar av sig armen stoppar du då blödningen med gröna blad?


Om man nödvändigtvis känner att man måste säga någonting till den som är deprimerad eller ledsen så rekommenderas det att man säger enkla fraser som sprider trygghet som ”Jag är här för dig. Du är inte ensam i detta”, ”du är viktig för mig”, ”vill du ha en kram?” och ”jag älskar dig”. Gör det inte svårare än vad det behöver vara helt enkelt. Undvik till alla pris att försöka analysera och förklara orsakerna till varför din vän är deprimerad. Det gör bara saken värre.

Läs: symptom på depression hos män.

 

%d bloggare gillar detta: