Symptom på depression hos män

När man pratar om depression pratar man ofta om kvinnors depression (eller rättare sagt, det är mest kvinnliga journalister som skriver om det riktat mot en kvinnlig publik). Denna mentala börda som Churchill refererade till som sin ”svarta hund” är dock inte könsbunden. Låt oss ta en närmare titt på några av de vanligaste symptomen på depression och hur de yttrar sig hos män. Ofta är symptomen de samma hos båda könen, men det patienten i huvudsak kommer till läkaren med och upplever som sitt största problem skiljer sig ofta åt.

Deprimerad man i ett mörkt rum

Vanliga symptom på depression hos män

Utmattning är ett vanligt symptom hos män. Ofta är de så utmattade att de även uppvisar psykomotoriska symptom, eller att de rör sig, pratar och tänker långsammare än tidigare.

Ryggont och magont är vanliga symptom. Förstoppning eller diarré och andra magproblem i kombination med kroniska smärtor är något som ofta går hand i hand med en depression. Läs om fysiska symptom på depression.

Irritation, särskilt i kombination med att man känner sig ledsen och nedstämd (och fastnar i ett negativt tankemönster som man helt enkelt inte orkar bryta på egen hand) är vanliga emotionella symptom på depression hos män. Detta medför också kraftiga koncentrationsproblem.

Ilska och utåtriktad fientlighet är också något som är ”typiskt” för män när de mår dåligt. De kanske känner på sig att något är fel, men istället för att ta itu med det så projicerar de och överkompenserar genom att visa sig ”kraftfulla utåt” i sin ilska.


Ofta refererar män till sin depression som ”det är bara stress” eftersom det är mer socialt accepterat för män att erkänna för sin omgivning att man är stressad, till exempel på grund av hög arbetsbelastning. Att man konstant känner sig stressad kan dock vara ett tecken på en klinisk depression, men det kan också vara en del av orsaken. Dessutom har undersökningar visat att långvarig stress kan orsaka förändringar i kroppen och hjärnan, som i sin tur banar vägen för en depression. Om man konstant känner en inre stress, som om man tappat bort ”off-knappen” är det läge att uppsöka läkare och ta itu med problemet.

Att självmedicinera med alkohol eller droger är något som är avsevärt vanligare hos män jämfört med kvinnor. Läkare anser att detta beror på att kvinnor är mer benägna att prata med vänner om sina problem, men enligt de klassiska könsrollerna ska en ”riktig man” ta itu med sina egna problem.

Erektionsproblem och andra sexuella störningar, som att man tappar lusten, är också vanliga symptom. Dock anser inte läkare att erektionsproblem är ett symptom på depression om det är det enda symptomet. Ofta följer det med som en del av ett kluster av symptom.

Självmordstankar är förmodligen lika vanliga hos båda könen, men faktum är att, i Sverige, 70 procent av alla självmord begås av män (källa: mind.se).

Att man sover för mycket eller för lite. Till exempel är ”vargtimmen”, fyra på natten, som Ingmar Bergman skrivit så mycket om en är ”klassiker” i sammanhanget. Vaknar man ofta vid denna tidpunkt med tankar som rusar åt olika håll kan det vara ett tidigt tecken på stress/depression. Andra sätt som depression kan påverka sömnen är att man aldrig känner sig utvilad hur mycket man än sover, eller att man inte kan somna på kvällen hur lite man än sov natten innan. Sömntabletter (den narkotikaklassade sorten) är för övrigt en katastrofal lösning då de kan förvärra eller utlösa en latent depression.

Läs också: saker du inte bör säga till någon som är deprimerad och därför blir man deprimerad.

%d bloggare gillar detta: