Så undviker du att bli utbränd

Utbrändhet, eller rättare sagt, utmattningssyndrom som det heter i skrivande stund ökar i Sverige igen.

Utbränd manVad man kallar detta handikappande tillstånd må ändras hela tiden, men det är bara semantik. För de som drabbas av utbrändhet är det ett levande helvete. Det känns, när man är mitt uppe i det, som om det kommer vara för evigt. Det gör det inte.

Symptom på att man börjar bli utbränd är ofta att man har svårt att andas, sova, och att ens lägga sig ner och vila under dagtid känns obekvämt. Man befinner sig i ett konstant spänningstillstånd och det känns som om man kan tappa kontrollen vilken sekund som helst, att man rentav kommer falla ihop och dö. Denna ångest, denna konstanta klump av ”spöket i garderoben känsla” i magen är handikappande för de sociala relationerna, för jobbet, självförtroendet och livskvaliteten överlag. Fysiska symptom på ångest. 

De vanligaste tipsen för att man ska undvika utbrändhet brukar inkludera yoga, meditation, intensiva träningsscheman, långa löppass i skogen, att man för en dagbok där man skriver ner sina rädslor (för att på så sätt ”få kontrollen” över dem), mediciner, dieter, andningsövningar, kurser i stresshantering, etc. Det är dock sällan ett eller flera av dessa ”botemedel” hjälper till att lösa problemet.

Det krävs en mer övergripande plan för att ta sig ur det negativa mönstret. En plan rotad i vila och återupptäckandet av att livet är till för att lekas!

Tips på hur man tar sig ur ett utmattningssyndrom

Försök att så ofta som möjligt ha roligt, även när du gör någonting som känns som ett ”nyttigt måste”. Istället för att räkna kalorier och mäta dina framsteg i löpspåret, dra samman dina vänner på intressanta middagar där ni tillsammans lagar god men nyttig mat och diskuterar livet.

Hitta någon form av träning som är lika mycket lek som rörelse, som att spela innebandy, kasta frisbee, vad som helst som gör dig glad samtidigt som du arbetar med musklerna och lungorna.

Överlag, ägna dig åt aktiviteter som gör dig genuint glad. Att hitta tillbaka till barnet inombords påskyndar läkandeprocessen.

Börja med att införa regelbundna tupplurar under dagen och sov ordentligt under natten.  Sov minst 8 timmar under natten, undvik oregelbundna sömntider. Att man får tillräckligt med sömn är minst lika viktigt som att man äter en bra kost. Särskilt när man är utmattad.

Undvik alla former av nyhetskanaler och stäng av alla banners och ljud etc. på din mobiltelefon. Telefoner, surfplattor och datorer som uppdaterar dig så fort det hänt något nytt i världen, oavsett om det rör sig om att en vän på Facebook checkat in på en restaurang i Arboga, eller att det skett en katastrof på andra sidan jordklotet är en källa till stress som forskningen precis börjat förstå vidden av. Så mycket information som sköljer över oss nu är det omöjligt att undvika hjärndöd genom drunkning. Koppla ner, koppla av!

Sluta med, eller skär ner, intaget av stimuli som kaffe, nikotin, alkohol och socker. I synnerhet kaffe bidrar till den där gnagande känslan av ängslighet, myror i benen. Många upptäcker inte hur mycket koffein faktiskt påverkar dem förrän de slutar dricka kaffe (koffein i sig är dock inte onyttigt).


Tveka aldrig med att gå till läkare. Det finns hjälp att få och söker man hjälp i de tidiga stadierna så kan det räcka med en kortare sjukskrivning och att man gör några mindre förändringar i sitt livsmönster för att man ska må bättre igen. I vissa fall, när man befunnit sig i en extrem stressituation under en längre tid kan det krävas sex månaders sjukskrivning, eller mer, för att man ska hitta tillbaka till sig själv. För vissa individer kan det till och med ta flera år innan de är helt återställda. Ofta beror det på att de inte velat acceptera att något i deras liv är uppåt väggarna fel, och att de kört på utan att bromsa ner.

”Jag tillät inte mig själv att ha roligt. Jag sov aldrig. Jag drack kaffe hela dagen samtidigt som jag stirrade på skärmar. Jag konsumerade skräckpropaganda via nyheterna som övertygade mig om att slutet var nära … Nu tillåter jag mig själv att ha roligt i allt jag gör. Världen är en lekplats, mitt arbete är min lek, och livet är en åktur. Och vet du vad? Jag mår 100 procent bättre än vad jag någonsin trodde jag skulle göra. Jag hittade tillbaka till mitt normala jag”.  Charlie Hoehn om sin väg in i och ur utbrändhet. Läs hans historia här.

%d bloggare gillar detta: