Trötthet och dess vanligaste orsaker

Trötthet
Ständig trötthet påverkar livskvaliteten

Att man upplever trötthet påfallande ofta är en av de vanligaste orsakerna till att man besöker vården. I de flesta fall ligger det inte en allvarlig underliggande sjukdom bakom tröttheten, utan det brukar visa sig att den har sitt ursprung i osunda beteenden. Trötthet är för övrigt oerhört subjektivt. Vissa har inga problem att hantera den, medan andra blir håglösa och i det närmaste deprimerade när de känner sig trötta. Om du tycker att du känner en stark trötthet flera gånger i veckan (kanske till och med dagligen) föreslår vi att du först och främst försöker identifiera och åtgärda orsaken själv innan du uppsöker läkare.

6 vanliga orsaker till att man känner sig trött

Först och främst bör man kolla upp biverkningarna av eventuella mediciner som man äter. Just trötthet är en mycket vanlig biverkning hos en hel uppsjö av mediciner. Till och med sömnmediciner har, ironiskt nog, trötthet under dagen som en av sina vanligaste biverkningar.

En annan mycket vanlig orsak till trötthet är att man helt enkelt är uttorkad. Till och med om man är milt uttorkad blir man snabbt seg i tanken och får koncentrationssvårigheter. Torra läppar är ett säkert tecken på att man fått i sig för lite vätska (men då är det redan för sent). Enligt läkare vi pratat med är det påfallande många människor som får i sig för lite vätska under dagen och känner sig trötta och hängiga som en följd av detta.


Informationsstress leder också till trötthet. Om du har som ovana att ständigt kolla mobilen eller surfplattan hela dagen ända fram till det är dags att släcka ljuset och sova så håller du hjärnan i konstant arbete vilket gör att du inte får en lika djup sömn. Dessutom avger dessa manicker så kallat ”blått ljus” som man misstänker kan leda till en minskad produktion av kroppens naturliga sömnmedel melatonin.

Att man tränar för mycket är en relativt vanlig orsak till att man upplever tröttheten som kronisk. Försök att sprida ut dina träningspass under dagen, och experimentera med att hålla ett lite lugnare tempo ett tag. Glöm heller inte bort att du eventuellt behöver ta viloveckor då och då.

Stress är den kanske vanligaste orsaken till trötthet. Såväl inre som yttre stress sliter oerhört på kroppen. Alla som någon gång haft en panikattack vet hur extremt trött man känner sig efteråt. Det behöver dock inte gå så långt som att man får en panikattack för att stressen ska leda till en riktigt djup trötthet. Är man riktigt uppe i varv i princip hela veckan kan det jämställas med att man går omkring i ett tillstånd av ”panik” mest hela tiden. Många som befinner sig i detta uppskruvade läge upplever det nästan som om de är ”för trötta för att sova” på kvällen. Läs om stresshantering här.

Järnbrist är en mycket vanlig orsak, främst då för unga kvinnor, till att man känner djup trötthet. Det räcker med ett enkelt litet blodprov på närmaste vårdcentral för att kontrollera dina järnnivåer.

%d bloggare gillar detta: