Blackout av alkohol? Därför drabbas vissa av minnesluckor när de dricker

Blackout
Minnesförlust vid intag av alkohol är inte ovanligt

Att man får minnesluckor när man dricker mycket alkohol är ett vanligt problem hos de som dricker mycket. Det är dock inte alla som drabbas av blackout i samband med att de dricker. Ny forskning sprider emellertid lite ljus på varför vissa inte kommer ihåg någonting efter en natts mer eller mindre hårt festande.

Enligt den nya forskningen är vissa individer helt enkelt mer benägna att drabbas av minnesluckor när de dricker alkohol. I en undersökning visade det sig att hjärnans respons vad det gäller minne och uppmärksamhet är annorlunda hos de som drabbas av blackouter när de dricker. Detta kan bero på att deras hjärnor helt enkelt fungerar på ett annorlunda sätt, eller underliggande orsaker, som till exempel att de har lägre nivåer av dopamin.


Experterna kallar minnesförlusten vid intag av alkohol för ”fragmentarisk blackout”. Dessa minnesluckor är som oftast helt harmlösa men i vissa fall kommer inte den som druckit ens ihåg att han eller hon ägnat sig åt riskfyllda beteenden som till exempel att de kört bil berusade, eller haft oskyddat sex med främlingar. För vissa är det så illa när de dricker mycket att deras minnesluckor snarare är att betrakta som ”kom-ihåg-luckor”, dvs. de har glömt mer av kvällen än vad de minns. Det är oklart om och hur hjärnan tar skada av dessa kraftiga minnesförluster.

Forskarna delade upp studenter i två grupper. Den ena gruppen hade en historia av att glömma saker och ting vid berusning. Det visade sig också redan vid ett mycket litet intag av alkohol att deras hjärnaktivitet förändras på ett annorlunda sätt jämfört med de som inte har problem med minnet i samband med berusning.

Vill du läsa studien i sin helhet bör du få tag i juninumret 2012 av tidsskriften: ”Alcoholism: Clinical & Experimental Research.” Det bör också påpekas, titeln till trots, att minnesluckorna inte har något med alkoholism att göra.

3 svar på ”Blackout av alkohol? Därför drabbas vissa av minnesluckor när de dricker”

Ytterst intressant. Läste för någon månad sedan om en annan studie där man fastslog att man är mycket väl medveten om vad man gör när man är berusad men att man helt enkelt inte bryr sig. Dvs, berusningen tar bort spärrarna. Frågan är om det även stämmer när man har minnesluckor på så vis att man är väl medveten om vad som sker när man är berusad men att man inte kan komma ihåg det efteråt.

Hej, Stefan. Ja, det är ett intressant ämne. Stilnoct, sömntabletten, verkar på samma (GABA) receptorer i hjärnan. Många som använder Stilnoct (sömntabletten) gör saker efter att de tagit tabletten som de inte kommer ihåg. Detta kan röra sig om till exempel att de beställer dyra kläder eller annat från Internet, saker som de egentligen inte har råd med (dvs, i ”ruset” så tappar de hämningarna). Men samtidigt skickar de efter kläder i samma storlekar och färger och stil som de normalt sett skulle gjort (drogen ändrar alltså inte preferenser eller grundbeteendet). Andra undersökningar visar att sömntabletter inte leder till att man somnar fortare men att man helt enkelt GLÖMMER BORT att man låg vaken…

Kan säga att man inte är medveten vad man gör när man kommer i det läget i ruset och man kan göra saker man inte vill eller kan tänka sig göra i vaket tillstånd och det är ingen ursäkt men det är så för många. Man går på autopilot skulle jag vilja säga en zombie effekt, du ser vaken ut men det är ingen hemma om jag säger så. Vilket i sin tur orsakar deppighet, osäkerhet. Det enda vettiga är att avstå från alkoholen vilket kan vara lättare sagt än gjort, dricker man inte så ofta så tänker man jag tar lite och så ska jag se till att det inte blir så mycket. Men det otäcka är att vissa människor tar chansen att jävlas med en sådan person för dom vet att dom inte kommer ihåg, vilket bara skapar mer rädsla och osäkerhet och inbundenhet hos denna person. Så vissa människor ska inte inta alkohol alls då de får minnesförlust. Även om du inte gör något under minnesförlusten så mår man dåligt för man vet inte om något hänt. Livet kan bli en mardröm, och jag förstår att en del då väljer den enkla vägen och tar till spriten.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: