Att spela trummor förbränner lika mycket kalorier som att utöva elitidrott

Enligt en undersökning från England krävs det lika mycket uthållighet av en trummis i ett rockband som det gör för en fotbollsspelare i The Premiership. Forskarnas slutsats är att det krävs en ”otrolig uthållighet” för att spela trummor. Rocktrummisar överlag är otroligt energiska och dryper av svett under konserterna då de dessutom som oftast spelar i mycket varma miljöer.

En timmes konsert för en trummis kan förbränna så mycket som 400-600 kalorier. Trummisen för Blondie, Clem Burke, deltog i ett experiment som pågick i åtta år. Han kopplades upp mot instrument som mätte hans puls, syreupptagningsförmåga och mängden mjölksyra i blodet. Under ett framträdande låg hans puls i genomsnitt mellan 140 och 150 hjärtslag i minuten. Som högst låg han på 190 hjärtslag i minuten, vilket är helt jämförbart med en elitidrottare.

Skillnaden mellan till exempel professionella fotbollsspelare och trummisar i ett rockband är att fotbollsspelarna har match en till två gånger i veckan – en trummis i ett rockband spelar i princip varje kväll under långa perioder…

En professionell engelsk fotbollsspelare spelar ungefär 40-50 matcher per år, under en tolvmånadersperiod. En trummis spelar i genomsnitt 90 minuter, 100 konserter per år. Det är inte konstigt att överviktiga rocktrummisar är sällsynta…

Ett litet barn som lirar trummor

I Gloucester har man byggt ett ”Trumlabb” som regelbundet testar professionella trummisars fysik. Detta är den första anläggningen av sitt slag i världen. Man hoppas att resultaten av undersökningarna ska leda till att man får in överviktiga ungdomar och barn som inte är intresserade av att sporta i alternativa fettförbrännande program. Detta är kanske något som svenska myndigheter och skolor borde ta i beaktning. Det är inte alla som gillar att sporta sig i form.

Här kan du läsa om andra, lite mer traditionella sätt att gå ner i vikt på.

Tips på tidernas bästa träningslåtar.

Clem Burke[Uppdatering 2013] Clem Burke har förärats en hedersutmärkelse av universitet vid Gloucestershire för projektet ”The Clem Burke project” som genom utförlig forskning i labbmiljöer har bevisat vilken exceptionell fysik som krävs för att spela trummor på hög nivå, och hur regelbundet trummande kan leda till såväl fysiskt som mentalt välbefinnande.

Källa: BBC News

Läs om lugnande musik.

Om forskning inom musikterapi.

4 svar på ”Att spela trummor förbränner lika mycket kalorier som att utöva elitidrott”

Hej! Roligt inlägg, då jag själv är trummis. Isåg faktiskt inte att man kan förbränna så mycket kalorier av att sitta på en stol och veva med armarna. Förbannat mycket roligare än att gå på gym är det i alla fall =) Bra blogg, jag läser den med jämna mellanrum. / Sanna

Keep banging that drum, Sanna. 🙂

Har nyss spelat ca. 1 timma trummor (snabb musik) och jag kan säga så mycket som att jag är svettigare nu än jag vart någon gång på en idrottslektion.

Go drums!

Dock tränar ju elitidrottsmän förutom matcherna, 1-2 gånger om dagen..

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: