Spenat gör dig verkligen starkare!

Bild på Karl Alfred

Kommer ni ihåg Karl Alfred vars muskler växte när han åt spenat? Verkligheten är förstås inte lika spektakulär, men sanningen är den att spenat verkligen är en supergrönsak för musklerna.

Nya undersökningar visar att en skål spenat om dagen gör musklerna mycket mer effektiva. Forskarna har upptäckt att om man äter 300 gram spenat reducerar det syreförbrukningen av muskler i träning med så mycket som 5 procent. Effekten är så kraftfull att den uppnås redan efter tre dagar.

Hemligheten är inte järnet i spenaten, utan nitrat som finns i spenat i överflöd. Doktor Eddie Weitzberg vid Karolinska Institutet hävdar att ämnet är som ”bränsle för musklerna”. För att man ska uppnå en effekt bör man äta minst en tallrik med råa spenatblad dagligen (200-300 gram).

Grönsaker i allmänhet (rödbetor!) och gröna bladgrönsaker i synnerhet innehåller mycket nitrat. Ät alltså mycket spenat, sallad och ruccola!


Fler hälsofördelar med spenat

Spenat

  • Sedan tidigare är det också känt att nitrat skyddar mot magsår.
  • Spenat motverkar cancer.
  • Vissa hälsofördelar med spenaten blir faktiskt mer potenta efter att den tillagats (andra inte), så ät den regelbundet, såväl rå som tillagad. 
  • Välj ekologisk spenat eftersom den påfallande ofta besprutas med ett ämne som inte försvinner ens efter sköljning i vatten.
  • Spenaten stärker såväl synen som skelettet. 
  • Dessutom innehåller den ämnen som skyddar huden.
  • Den gröna lilla godingen har också visat sig motverka högt blodtryck, förstoppning och högt blodsocker.
  • Dessutom innehåller den ämnen som är bra för hjärnan och nervsystemet samt immunförsvaret.

Näringsvärde Spenat

Den nyttiga spenaten har ett mycket bra näringsvärde och innehåller bland annat rikligt med C-vitamin, A-vitamin, B9-folsyra, E-vitamin, B6 och B2. Den innehåller dessutom en hel del kalium, kalcium, magnesium och järn. Energinivån är mycket låg och spenat innehåller bara 18 kcal per 100 gram.

Läs tips på att bygga muskler.

Källa: Science Daily.

2 svar på ”Spenat gör dig verkligen starkare!”

Det ska vara NITRAT som är nyttigt!

NITRIT är misstänkt cancerframkallande!

Jösses, vilken miss!

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: