33 vägar till ett inre lugn

Harmonisk kvinnaDet kanske är att ta i att säga att svensken är mer stressad än någonsin. Det gäller att ha lite perspektiv. Februarikrisen 1942, när Tyskarna hotade med invasion om vi inte tillät dem transportera trupper genom riket, eller våren 1350 när Digerdöden svepte genom landet och tog med sig uppskattningsvis 50 procent av befolkningen var, hur man än vänder och vrider på det, mer stressigt än att vara ”ständigt uppkopplad”…

Den ökade stressen är dock ett stort samhällsproblem som under inga omständigheter ska förringas. För det står klart att den nya tekniken, ökade krav på arbetsplatsen, domedags-journalism, långvarig ekonomisk kräftgång och en allmän demontering av samhällets skyddsnät har lett till att vi känner oss mer stressade än på väldigt länge. Mer stressade än vad vi gjort sedan man regelbundet började ta den ”mentala pulsen” på befolkningen. Så vad kan man göra för att lugna ner sig, för att hitta någon form av inre lugn?

33 vägar till inre frid

 1.  Identifiera vilka av dina krav på livet som är helt orimliga och gör dig av med dessa krav.
 2. Reflektera över och förstå skillnaden mellan det du ”behöver” och det du ”vill ha”. Det leder till en onödig inre stress att gräma sig över saker man vill ha, som man egentligen inte behöver.
 3. Bestäm dig för att leva inom ramarna för det du har råd med. Kreditskulder äter upp det inre lugnet som en påtänd Pacman.
 4. Lyssna regelbundet på lugnande musik.
 5. Det som vi drar oss mest för att göra är nästan alltid det vi som allra mest behöver göra. Allt detta, som vi skjuter framför oss och vägrar ta tag i, samlas som ogräs i våra innersta skrymslen tills inget annat kan växa.
 6. Hör av dig oftare till dina vänner och din familj.
 7. Inse att du inte befinner dig i tidsnöd. Den moderna tiden hyllar talesättet ”lev varje dag som om den vore den sista”. Detta är, när man verkligen tänker efter, en fullständigt galen devis som bara leder till mer inre stress.
 8. Enda orsaken till att tiden finns är att inte allt som hänt och kommer hända ska hända samtidigt. Dagar, timmar, minuter och sekunder är bara en imaginär struktur. Ju mindre du låter dig hetsas av tiden ju bättre.
 9. Oroa dig aldrig för saker och ting som ligger utanför din kontroll.
 10. Problemet är inte dina problem, utan hur du förhåller dig till dina problem.
 11. Att tänka positivt är bra, men nyckeln till allt ligger i ens handlingar. Det är dina handlingar, och inte dina intentioner, som definierar dig.
 12. Träna hela din kropp regelbundet.
 13. Promenera utomhus minst 20 minuter varje dag.
 14. Fokusera dina tankar på en sak i taget, som en koncentrerad solstråle genom ett förstoringsglas. Då kan du uträtta storverk och minimera stressen över att du inte känner dig produktiv. 
 15. Var här och nu, inte i dåtiden eller framtiden, vars skeenden du ändå inte kan kontrollera.
 16. Acceptera dina tillkortakommanden.
 17. Acceptera att livet som oftast är hårt och inte sällan ett hårt och tråkigt slitande.
 18. Sov tillräckligt och inse att det är bara du som kan avgöra hur många, eller hur få, timmar sömn du behöver.
 19. Inse att inre oro endast handlar om negativ visualisering.
 20. Skriv ner de bästa råden du någonsin läst, som verkligen talat till dig, på en bit papper som du tittar på dagligen.
 21. Skriv ner allt du har att vara tacksam för dagligen. Detta gör att du fokuserar mer på det positiva än det negativa i ditt liv.
 22. Skriv ner dina rädslor på ett papper som du bränner upp.
 23. Gör detsamma med saker som du känner är stora stressmoment i ditt liv.
 24. Inse att det alltid kommer finnas mer att göra, men att det som är gjort är färdigt.
 25. Koppla ner dig från nätet regelbundet och stirra på himlen eller naturen, eller slut bara ögonen och tänk på just ingenting.
 26. Sakta ner, känn efter var spänningarna i kroppen ligger. Fokusera på att slappna av i just dessa områden.
 27. Drick varma drycker regelbundet.
 28. Ta regelbundna varma bad.
 29. Stäng av all elektronik i din närhet och känn hur kroppen slappnar av.
 30. Andas in genom munnen och ut genom näsan – långsamt.
 31. Jämför dig inte med andra.
 32. Inse att du inte kan förändra andra människors beteende, bara hur du förhåller dig till deras beteende.
 33. Sakta ner, ät långsammare, gå långsammare, gör allt lite långsammare.
Fysiska symptom på ångest och stress.
Tips på stresshantering.
%d bloggare gillar detta: