Mat som är bra för huden

Frukt och grönt är bra för hudenHuden är kroppens största organ och den skyddar oss mot väder och vind och skadliga organismer samt bidrar till att reglera vår vätskebalans och kroppsvärme. Hur vår hud mår påverkas av en lång rad faktorer, och den kanske enskilt viktigaste faktorn är vår kost.

 Mat som är bra för huden

ChokladMörk choklad är supermat för huden. Den gör huden mjukare och skyddar mot solen. En undersökning på kvinnor som fick i sig flavonoider motsvarande en normalstor chokladkaka per dag fick slätare hud och bättre skydd mot solstrålar. Läs tips på nyttigt godis som är bra för huden. Mörka bär är också bra för huden, men man måste äta större mängder av dem för att få en märkbar effekt.

Mandlar är frön (inte nötter) som innehåller Vitamin E som skyddar huden från solen. I en undersökning kunde man konstatera att de som fick i sig 14 mg E-vitamin om dagen (cirka 20 mandlar) fick en mindre allvarlig solbränna jämfört med kontrollgruppen som inte fick i sig extra E-vitaminer. Andra bra källor till E-vitamin är broccoli och jordnötter.

KamelKamelmjölk innehåller AHA-syror som slätar ut rynkor. Det förrförra årtusendets sexsymbols nummer ett, Cleopatra av Egypten, sägs ha badat i kamelmjölk dagligen.

Morötter innehåller bland annat mycket A-vitamin som hjälper till att hindra överproduktion av celler i hudens yttre lager. Dessutom reducerar Vitamin A utvecklingen av cancerceller i huden. Även mejeriprodukter, ost, mjölk och framförallt yoghurt innehåller mycket A-vitamin.

Linfrö innehåller mycket Omega 3 fetter som i en lång rad undersökningar visat sig skydda och vårda huden. Annan bra mat som innehåller mycket Omega 3 är feta fiskar som lax.

Sötpotatis är ett bättre alternativ än vanlig potatis och den innehåller bland annat mycket C-vitamin som är bra för huden. C-vitamin motverkar rynkor.

Tomater innehåller lykopen som är bra för hälsan på flera olika sätt (det är lykopen som färgar tomaten röd). Bland annat bekämpar lykopen fria radikaler som skadar huden. Allra bäst effekt får du av tomater som kokats. Vattenmelon är en annan ypperlig källa för lykopen (och som dessutom innehåller mycket vatten som är bra för huden).

Spenat är inte bara mat för dig som vill bli starkare. Dess rika innehåll av folater skyddar också huden. I en stor undersökning, som varade i 11 år, visade det sig att de som åt mycket mörka bladgrönsaker, som spenat, drabbades av hälften så många hudtumörer. Bladgrönsaker innehåller vatten som i sin tur innebär att huden håller sig tjockare och rynkar mindre.

Grönt te innehåller antioxidanter som är anti-inflammatoriska och motverkar cancer. Undersökningar har visat att om man dricker två till sex koppar grönt te om dagen så minskar man risken att få hudcancer samtidigt som hudskador orsakade av solen blir lindrigare.  Läs mer om te.

Den värsta maten för huden är bland annat salt, vitt bröd och socker. Undvik också att dricka mycket alkohol och kaffe som torkar ut huden.

Läs mer om att motverka rynkor samt tips om ekologiska hudvårdsprodukter.

3 svar på ”Mat som är bra för huden”

Hej. Jag undrar om skalade tomater också innehåller lykopen.

Det gör de Jennifer.

Innehåller tomatpure och skalade tomater lika mycket lykopen som färska eller innehåller något mer lykopen än fäska tomater, tacksam för svar från Jennifer. 🙂

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: