Kamelmjölk innehåller massor av näring och sägs bota sjukdomar och föryngra huden

Kamel på Bronx Zoo
Kamelmjölk är nyttigt

Kamelmjölk har plötsligt blivit i ropet och det kommer garanterat snart att finnas olika produkter baserade på kamelmjölk att köpa lite överallt.

Så vad är grejen med kamelmjölk? Är det nyttigt? Är det någon skillnad mot vanlig mjölk?

Kamelerna bor i världens kanske hårdaste terräng som präglas av såväl stark kyla som extrem värme – en ökenvärld med kronisk brist på mat och vatten. Kamelmjölken måste därmed vara extra rik på näring för att kunna hålla nyfödda kameler vid liv!

Den smakar ungefär som komjölk men är lite saltare. Näringsvärdet är dock mycket bättre jämfört med komjölk. Kamelmjölken innehåller massor av spårämnen och vitaminer, antioxidanter och tio gånger så mycket järn som vanlig mjölk. Den innehåller dessutom mycket kalium och proteiner, samt låga mängder fett och laktos. En människa kan leva enbart på denna mjölk under en lång tid. Faktum är att vissa forskare hävdar att kamelmjölk till och med är nyttigare än bröstmjölk.

Kamelmjölkens fett innehåller dessutom AHA-syror som är bra för huden och slätar ut rynkor. Bland annat sägs det att självaste Kleopatra badade dagligen i kamelmjölk för att hålla huden ung. Räkna alltså med att snart kunna köpa tvålar, hudkrämer och andra hudvårdsprodukter baserade på fett från kamelmjölk.

Mjölken sägs också vara potenshöjande och allmänt bra för att förbättra sexlivet. Araberna har länge betraktat kamelmjölken som en naturlig afrodisiaka. Beduinerna anser att det är viktigt att kamelens diet består av specifika ökenväxter för att dess mjölk ska frambringa de rätta hälsofördelarna.


Ost gjord på kamelmjölk är nyttigare än ost från komjölk och tillverkas på ett speciellt sätt så att den går att äta även om man är laktosintolerant. Dessutom innehåller den väldigt lite kolesterol.

Förpackningar med kamelmjölk
Kleopatra badade i kamelmjölk för att hålla huden ung

Det finns de som hävdar att de läkande effekterna av kamelmjölk är så potenta att den bland annat kan hjälpa till att bota bland annat magsår, hepatit c, diabetes, cancer, Crohns sjukdom och tbc. Det återstår dock massor av forskning för att bevisa (eller motbevisa) dessa spektakulära påståenden. Men helt klart är att näringsvärdet är mycket bra. Om detta råder det ingen tvekan.

Det utförs för närvarande forskning på unika ämnen i kamelmjölken som motverkar infektion. Tanken är att man i dessa ämnen ska hitta ledtrådar till effektiva mediciner mot infektionssjukdomar och cancer.

Men, innan vi springer man ur huse för att köpa ett paket kamelmjölk och tvål och andra produkter gjorda på kamelens mjölk bör vi vara helt på det klara med att det finns starka marknadskrafter i bland annat Dubai och Förenade Arabemiraten som vill lansera mjölken över hela världen. Och varje gång västvärlden står inför en ”ny” hälsoprodukt är det lätt hänt att det spårar ur och det kritiska tänkandet kraschar totalt.

Samtidigt har FAO (FN:s livsmedelsorganisation) flaggat för att man vill se en spridning av kamelmjölk till såväl USA som Europa på grund av dess höga näringsvärde, samt, förmodar jag, hjälpa vissa U-länder att få igång en exportmarknad mot väst.

Har du smakat kamelmjölk? Skriv gärna en kommentar nedan om vad du tyckte!

Källor: Dailytelegraph, Landsbygdens Folk, New-ag.info

15 svar på ”Kamelmjölk innehåller massor av näring och sägs bota sjukdomar och föryngra huden”

Hej !

Har sett ett TV-inslag med en seriös människa som talade om kamel-
mjölk ——– kamel creme / lotion – ….

Vänligen upplys mig om ni vet något om detta ! ! !

Lena Davidsson

Det kan ha varit reportaget i TV4 med Sebastian Lindström. Googla honom.

Jag har bott i MÖ i en längre tid och ofta varit ute i öknen där jag hos kamelskötare fått eller köpt färsk kamelmjölk.
Den smakar utmärkt, ungefär som vanlig komjölk.
Betr näringsinnehåll så födde vi upp en veckogammal kattunge på den mjölken.
Och den växte upp till att bli en helt normal och frisk katt.

Kamelmjölken motverkar även benskörhet. Något för oss i Norden. Jag är intresserad av att sälja mjölken (i pulverform) och krämerna i Sverige, men vet inte om det finns ett kundunderlag. Hört att den säljs färsk i Göteborg på Bellevue och undrar så var de får mjölken ifrån. Någon som vet? Katharina (Malmö)

Hej, Katharina. Intressant fråga. Hoppas någon läser detta och kan hjälpa dig!

Hej, jag behöver kamelmjölk, kan du berätta var kan jag köpa kamelmjölk i Stockholm? Tack

Hej!
Mig veterligen finns inte kamelmjölk att köpa i Sverige (ännu). Den enda kamelmjölkfarmen i Europa finns i Holland. Där kan man beställa och få transporterat hit i fryst form (är utmärkt) eller i pulver (smakar inte lika gott). Det är dock dyrt, se http://www.kamelenmelk.nl. Lycka till

Nej inte kamelmjölk. Cleopatra badade i åsnemjölk!!
Och den hjälpte inte henne – för hon var inte särskilt vacker. Det är bara i filmer hon är det.

Men kamelmjölk är nyttig att dricka – och den lär ’hålla sig’ i 30 – 40 dagar tack vare högt C.vitamininnehåll. Om det gäller i Sverige, det vet jag inte.

Jag har druckit som litet barn och som vuxen(2013) . Den är jättegott och hälsosam. Kommer ihåg att man också använder mycket när man är sjuk tex magsjuk, malaria osv.

Hej! Jag undrar om man kan få köpa kamelmjölk i Sverige? Snälla kära folk skriv till mig.

Hej!
Du som vill ha kamelskött i Sverige kan du då beställa hos mig var du bor i Sverige och jag befinner mig i Göteborg.
När det gäller Kamelmjölk och andra kamel produkter kommer första leveransen till Sverige från 1 mars 2016 och du kan beställa hos mig också.

Hej!
Jag gillar dricka kamelmjölk när man mjölkade direkt från djuret då är mjölken värm p.g.a kroppstemperatur och har skum som smakar gott. I Somalia behöver du inte ens lägga mjölken i kylskåpet, det går bra att ha rumstemperatur, mjölken blir bara godare.
Jag uppväxt med kamelmjölk och jag tycker kamelmjölk är bäst mjölk som finns.
Har ursprung somalisk etnicitet och vi älskar kameler. Anledning är att kameler kan vara utan vatten över en månad. Djuren är perfekt det områden som Somalier bor så som Somalia. D-jabuti, Ogaden som är en del av Etiopien idag och ENFD ägas av somalier och är en del av Kenya. Den sidan av kenya som är närmaste till Somalia. För tiden brukar folk förflytta sig där det regnar för att få bete för djuren. Kameler har bidra till att vi har fått så stor mark som vi har idag.
Kamelskötare är vältränade människor för att de är tvungna att går med djuren långa sträckor sedan dricker dom kamelmjölk varje dag. För i tiden det var vanligt att kamelskötare levde endast kamelmjölk ibland tom många år. Nomadbarn växer upp med kamelmjölk blir stora och starka.

Kamelmjölk finns att köpa på MixFood på Rosengårds centrum i Malmö 🙂

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: