Solbränd – tips på att undvika och behandla solbränna

Solbränd man
Undvik att bli solbränd då detta skadar huden

Det är, som alla vid det här laget borde veta, ingen bra idé att sola så länge att man hinner bli solbränd. När man bränt huden så det uppstår en rodnad och sveda har huden tagit skada av en överexponering av UV-strålar. Vill det sig riktigt illa bildas det även smärtsamma blåsor när man bränt sig i solen. Enligt hudläkare kan man löpa en större risk att utveckla hudcancer om man bränner sig ofta.

Tips på hur du behandlar huden om du blivit solbränd

Huden reparerar sig själv så småningom efter en solbränna, men många gånger behöver man lindra svedan. Om du bränt dig i solen bör du först och främst se till att dricka mycket vatten. En bra fuktighetsbevarande kräm som hjälper till att kyla ner huden är också ett viktigt tips. Aloe Vera är en mycket bra salva som kyler ner huden, återfuktar den och hjälper till att läka flagningar. Läs mer om olika produkter med Aloe Vera

Ett spanskt husmorstips är att doppa en trasa eller handduk i vinäger och försiktigt badda det onda området. Enligt vissa slutar det svida direkt.
Om din solbränna är riktigt allvarlig, och ser ut och känns som regelrätt en brännskada bör du uppsöka läkare för råd.

Som ett led i din behandling av huden efter en solbränna bör du också undvika att utsätta huden för sol tills den läkt helt. Bränd hud är mycket känslig för ytterligare exponering av solen.

Du bör också förstås använda en bra solkräm om du av någon anledning inte har något annat val än att befinna dig i solen under längre perioder. Hjälp också till att skydda huden med hjälp av kläder och huvudbonader.

En solbränna är dock inte odelat negativ. Enligt många experter kan det vara bra att bli lite lätt solbränd då och då eftersom detta leder till att huden bygger upp ett naturligt skydd mot solstrålarna. Men att bli solbränd på gränsen till en brännskada är aldrig att rekommendera under några omständigheter. Det är helt enkelt inte värt riskerna.

%d bloggare gillar detta: