Aloe Vera produkter är bra för hälsan på många olika sätt

Aloe Vera
Aloe Vera

Aloe Vera är en växt som växer på många olika varma ställen och Aloe Vera används i massor av olika produkter; som till exempel gelé och krämer för huden, Aloe heat lotion för spända muskler, juice för magen, medel som stärker tänder och tandkött, läppstift för nariga läppar, nässpray, salva mot brännskador, etc.

Namnet Aloe är ett arabiskt ord för att beteckna arter som man kan använda i mediciniskt syfte, och Vera är latin för ”äkta”.

Att en växt skulle kunna ha så många läkande egenskaper som Aloe Vera verkar för fantastiskt för att vara sant. Vad säger vetenskapen då? Först och främst är många forskare lite skeptiska på grund av att det är svårt att lokalisera några unika aktiva ämnena i Aloe Vera. Men det har trots detta gjorts mycket forskning i ämnet och man har bland annat kommit fram till att Aloe Vera juice kan vara effektiv mot diabetes, att den skyndar på läkningen av sår, att den hjälper mot psoriasis, eksem och andra hudåkommor, etc. Det finns också stöd för att Aloe Vera är antibakteriell, att dess juice hjälper mot lös mage och att den stärker immunförsvaret.

Många av dessa läkande egenskaper kan dock tillskrivas växtens goda näringsinnehåll. Aloe Vera innehåller bland annat massor av vitaminer, mineraler och aminosyror som i sig är läkande. Du ska kanske därmed inte räkna med att Aloe Vera är ett mirakelmedel som innehåller ett okänt ämne som läker det mesta.

Vissa varnar för att många produkter med Aloe Vera är överraffinerade och därför inte fungerar som de ska. Om du vill använda Aloe Vera för att skynda på läkningen av sår och brännskador är det bästa att ha en planta hemma som du tar ett blad från vars vätska du applicerar direkt på såret.

Biverkningar av Aloe Vera är ovanliga men förekommer. Bland annat rapporterade läkartidningen för några år sedan att produkter med Aloe Vera (ursprung okänt) gett leverpåverkan och buksmärtor. Var därför försiktig med var du handlar dina produkter som innehåller Aloe Vera.

%d bloggare gillar detta: