Äpplemarknaden i Kivik 2023

Kiviks äppelmarknad hyllar det svenska äpplet

En av Sveriges största årliga skördefestival drar snart igång igen. Vi pratar förstås om Äppelmarknaden i Kivik som varje sommar sätter det svenska äpplet på en piedestal.

När är Äppelmarknaden i Kivik? Marknaden går år 2023 av stapeln den 30/9-15/10. En av de stora höjdpunkterna på äppelmarknaden är avtäckningen av den stora äppeltavlan, och när man prisar årets Guldäpple och Äppelkung. För bara några år sedan år sedan var det 30-årsjubileum och då var det lite extra med många festligheter. Räkna med detsamma 2023 då många vill glömma Coronaviruset och allt annat elände och se framåt. Vad bättre än att göra det med en hälsosam festival för att fira äpplen?

Inträdet brukar kosta runt 120 kronor för 2 dagar. Inträdet för barn under 15 år är dock gratis.

Observerat att Äppelmarknaden flyttat upp från Kiviks hamn till Svabesholms Kungsgård.

Ungefärliga öppettider:

10:00-00:00

Bilder från Äppelmarknaden i Kivik

Det allra bästa är dock alla ljuvliga äpplen som erbjuds i olika former, som till exempel den magiska äppelmusten.

Den första äppelmarknaden i Kivik (som ligger i natursköna Österlen i Skåne)  anordnades i oktober 1988 (den lär dock ha tjuvstartat ett år innan då man firade 30-årsjubileum 2017). Den är en årlig hyllning av det mycket nyttiga svenska äpplet.

Äpplen har odlats i tusentals år och har en lång och rik historia. De anses ha sitt ursprung i Centralasien och spreds senare över hela världen av handelsmän och upptäcktsresande. Äpplen har värderats för sin näringsvärde och hälsofördelar, samt deras mångsidighet i matlagning och bakning.

Utöver deras hälsofördelar har äpplen spelat en viktig roll i kulturella traditioner och folklore runt om i världen. De är ofta förknippade med höst och skördetid och är en symbol för visdom, kunskap och frestelse i många kulturer. Totalt sett är äpplen en näringsrik och mångsidig frukt med en rik historia och kulturell betydelse.

Äpplen innehåller fibrer, vitaminer och antioxidanter i överflöd. Ät mycket äpplen och besök äppelmarknaden i Kivik om du har vägarna förbi. Du kommer inte ångra dig.

Några hälsoeffekter av att äta äpplen:

 • Att tugga på ett äpple ökar salivproduktionen som förebygger tandsjukdomar och minskar bakterienivån i munhålan.
 • En studie visade att de som regelbundet dricker äpplejuice löper mindre risk att drabbas av Alzheimers.
 • Äpplen tros också skydda mot Parkinson.
 • Enligt det amerikanska cancerinstitutet så kan ett dagligt intag av äpple minska risken för cancer i bukspottskörteln med upp till 23 %.
 • Äpple minskar också risken för att man ska drabbas av diabetes.
 • Äpplen är bra mot det dåliga kolesterolet.
 • Äpplen är bra för hjärtat.
 • De motverkar gallsten.
 • Och har i urtider använts för att lindra diarréer.
 • Äpplen avgiftar levern.
 • Och stärker immunförsvaret.
 • Och hjälper individen att gå ner i vikt, och behålla den.

I ljuset av detta är äppelmarknaden i Kivik Sveriges i särklass viktigaste marknad. Skriv gärna en kommentar här nedanför om du varit där och vad tyckte om marknaden.

2 svar på ”Äpplemarknaden i Kivik 2023”

Rätta priset!
Inte 1000 kr för 2 dagar – skräm inte bort folk 🙂

haha Tack Erik! Det blev en nolla för mycket där.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: