Pulsklocka GPS – bästa pulsklockorna just nu – bäst i test 2024

Utbudet av prisvärda pulsklockor och andra fiffiga sportklockor är 2024 bättre än någonsin. Visserligen har smarthpones bidragit till att intresset för pulsklockor svalnat något. Men samtidigt är det för otympligt för en seriös löpare att fästa en mobil vid armen. En dedikerad pulsklocka är det bästa valet. Apples senaste klocka, Apple Watch Series 9 eller Ultra 2 är också riktigt bra! Den får massor av nya funktioner för den som är intresserad av att vara ”high tech” med sin hälsa. Bäst för motionärer, kanske främst då löpare, är emellertid det fördjupade samarbetet med NIKE. Tillsammans har de sedan tidigare lanserat den ultimata löparklockan: Apple Watch Series  eller NIKE+. Mer om dessa nedan. Går att köpa på Netonnet.

Apple Watch Serie var lite av en revolution och 6 erbjöd sömnmätning, längre batteritid, pulsoximeter (som mäter syresättningen i blodet, en mycket revolutionär och viktig uppfinning, om den fungerar som den ska, i dessa Covid 19-tider när man mäter syret i blodet på patienter för att avgöra om de behöver respiratorvård eller inte. Det vore fantastiskt om Apples kommande klocka kunde på ett tillförlitligt sätt mäta syrenivån i blodet), S6-chipp och en ny funktion för att se över bärarens mentala hälsa. Den sistnämnda funktionen skulle också kunna innebära en smärre revolution då tekniken utvecklat ett system som, i kombination med dess pulsmätare, kan upptäcka panikångestattacker (som ofta yttrar sig som akuta andningsproblem, och många gånger leder till onödiga besök till akuten).

De senaste generationerna är mycket snabbare och kraftfullare vilket möjliggjort det för Apple att skapa den ultimata hälsoklockan. Bland annat håller klockan koll på ditt hjärta via en optisk hjärtsensor och meddelar dig om det skulle vara så att du bör uppsöka läkare för kontroll (om den upptäcker avvikelser). Den kan även utföra EKG. Dessa båda två helt banbrytande funktioner för en klocka är godkända av erkänt hårda FDA (amerikansk hälsomyndighet).

Apple watch series 3 NIKE

Apple Watch Nike+

 • Inbyggd GPS (den kräver alltså ingen iPhone för att kunna användas som träningsklocka).
 • Höjdmätare vilket registrerar löprundans höjdskillnader och mäter hur mycket energi du gör av med beroende på lutning etc.
 • Suverän skärm som gör det tydligt att läsa information även i starkt dagsljus.
 • Slitstarkt armband tillverkat i fluorelastomer
 • Appen Nike+ Run Club.
 • Tydlig översikt över din viktigaste data i träningen.
 • Simtålig.
 • Kostar ca 5000  SEK (den är dyr, men betänk dock att den också kan användas till så mycket mer än att bara vara en löparklocka då det är en smart-watch i grunden). Finns i flera olika typer av armband.
Apple Watch Gen 9 Nike

Apple Watch Series 9 nyheter

 • Batteritiden är förbättrad
 • Samarbetet med bland annat NIKE fortsätter, vilket innebär unika urtavlor, appar och armband från Nike.
 • Ett nytt S9 SiP-chip som ger bättre prestanda och funktionalitet.
 • En ny dubbeltrycksgest som gör det enkelt att öppna appar och kontroller.
 • En ljusstarkare skärm som är lättare att se i starkt solljus.
 • Snabbare Siri lokalt på enheten för att använda och logga hälsodata.
 • Precisionssökning för iPhone som gör det lättare att hitta din telefon.
Apple Watch series 4 2018

Apple Watch allmän info

Apple har utvecklat såväl sin hårdvara som mjukvara med fitness-industrun i åtanke. Apple Watch blåser helt enkelt konkurenterna ur vattnet, då deras klocka är så mycket mer avancerad jämfört med vanliga pulsklockor.

Apple Watch sport-modellen kommer i flertalet olika modeller. Om dess funktioner för fitness och hälsa:
Äldre artikel:
Sedan Series 2 har den en inbyggd GPS, som bland annat underlättar mätning av hastighet och distans.

Den är byggd i ett material som är 4 ggr starkare än stål.

Appen ”breathe” påminner, och hjälper till, bärare om vikten av att stanna upp i stressen och djupandas.

Den uppfyller branschens krav på en så kallad ”simmar-klocka” och är vattentät upp till 50 meters djup.

Att vara aktiv och vältränad handlar om så mycket mer än att bara löpträna och/eller lyfta skrot i gymmet. Därför håller klockan reda på alla olika sätt du rör dig på, som om du går i trappor, tränar på löpband, är ute och går med hunden, etc. Den uppmuntrar dig regelbundet att röra på dig, särskilt om du suttit stilla under en längre period.

Aktivitets-appen ger dig en visuell överblick över hur aktiv eller inaktiv du varit under dagen. Den visar hur mycket kalorier du bränt under dagen, hur många raska aktivitetsmoment du utfört, och hur mycket du suttit jämfört med hur mycket du stått under dagen. Den anger även tydliga mål som du bör utföra under dagen (till exempel att du inte ska sitta för mycket utan att resa på dig).

Varje vecka kan du sätta nya mål för hur aktiv du vill vara (10000 steg om dagen rekommenderas, allra minst 5000) och hur många kalorier du vill förbränna.

Den inbyggda workout-appen ger dig information om till exempel din hastighet, hur långt du sprungit/cyklat, kalorier, etc. Självklart kan du även sätta tydliga, nya mål för varje dag/vecka i denna app.

Klockan har en inbyggd sensor som känner av din puls i såväl vila som när du rör på dig.

Klockan har en inbyggd accelerometer som mäter antal steg och kroppsrörelser för att ge dig information om exakt hur mycket du förbränt under dagen. Att få ett sådant exakt värde är viktigt för många då de flesta individer överskattar hur mycket de förbränner under ett dygn.

Apple Watch är årets pulsklocka

Ha i åtanke att med tiden kommer den bli alltmer avancerad. Bland annat håller Apple på att utveckla teknik som gör det möjligt för klockan att utöver mäta pulsen (som den redan kan göra) mäta blodtryck och andra blodvärden. Till och med blodsocker i den nära framtiden om ryktena stämmer.

De bästa pulsklockorna 2024 – alternativ till Apples Nike-klocka

apple-watch-nike
Apple Watch Nike+

Fler bra pulsklockor

Bäst i test är enligt sajten Techradar Fitbit Charge, följt av Garmin Vivosmart och Huawei Band Pro.

Vår personliga favorit de senaste åren har varit NIKE Sportwatch GPS. Apple Watch Nike+ är dock i alla avseenden (bortsett från priset) en överlägsen klocka för den som vill använda den i sin löpträning.

Så här skrev vi om NIKE Sportwatch GPS: ”Snyggare och mer praktisk pulsklocka får man inte (och behöver man inte) för pengarna.  Denna pulsklocka har alltså en inbyggd GPS (TomTom) som kartlägger dina löprundor, den mäter din hastighet, tar pulsen (om du köper till ett pulsband) och synkroniseras med Nikeplus.com där du kan sätta upp en profil som sparar alla data du behöver för att nå så bra resultat som möjligt med din löpträning.  Den har dessutom bara tre knappar samt en stor display. Den funkar dock bara tillsammans med NIKE-appen, eller NIKES programvara för hemmadatorn.  Nikes forum och hjälpmedel (som ett roligt belöningssystem) online är dock bäst i klassen så detta är inget minus i vår bok.”

Nike sportwatch var bästa pulsklockan förra året

Denna pulsklocka kan även kombineras med Nikes +förberedda träningsskor. Dessa gör det även möjligt att sammanställa data inomhus där GPS-mottagarna vanligtvis inte fungerar. Dessutom är det ju ett litet extra plus i kanten att Nike + Sportwatch med GPS faktiskt är riktigt snygg! De flesta pulsklockor brukar tyvärr se ganska omoderna ut eller så är de designade i en så ”futuristisk” stil att det bara ser löjligt ut.

Denna pulsklocka finns att köpa i välsorterade sportbutiker och på nätet. Det lönar sig i de allra flesta fall att köpa denna typ av produkt online. CDON är den webbutik vi föredrar att handla denna typ av produkt från.

Fler Bäst i test klockor 2024:

Garmin Fenix 7: Den mest avancerade klockan från Garmin med funktioner för multisport, topografiska kartor, solcellsladdning och mer. 

Coros Vertix 2: En robust klocka med lång batteritid, avancerad träningsanalys och inbyggd barometer.

Polar Grit X Pro: En tålig klocka med avancerade navigationsfunktioner, träningsanalys och militär standard.

Garmin Forerunner 955: En lätt och bekväm klocka med avancerade funktioner för löpning, triathlon och fitness. 

Coros Apex Pro: En lätt och kompakt klocka med lång batteritid, avancerad träningsanalys och inbyggd barometer.

Polar Vantage V2: En premiumklocka med avancerade funktioner för löpning, cykling och simning. 

Äldre bäst i test klockor nedan (köp den begagnade på tex blocket):

Garmin Fenix 2 sportklocka

Enligt bäst-i-test.se var Garmin forerunner 235 det bästa valet i längden i fjol. Detta motiveras bland annat med att den är lätanvänd och har en inbyggd GPS. Bästa budgetval enligt samma sajt är Polar M400.

Sajten test.se har valt Garmin Fenix 2 som det bästa pulsklockan för ett par år sedan. Tidningen Mobil hade samma testvinnare i slutet av februari 2014.

Denna sportklocka har en mängd funktioner, kanske för många för den vanlige hobby-löparen. Den tillgodoser dock alla behov som multisportare, alpinister och andra äventyrare kan tänkas ha – med fiskekalender, mån- och solinformation, etc. Priset ligger på dock mellan 2900-4000 SEK. Dessutom är den handen på hjärtat riktigt ful.

Garmin GPS-klocka

Ansedda sajten bäst-i-test.se publicerade förra året ett större test av pulsklockor (de rekommenderar samma modeller för 2015). Den löparklocka som är utrustad med GPS som de anser vara allra bäst är Garmin Forerunner 210. Denna pulsklocka vars främsta köpargument är den snabba GPS:enar har även fått mycket bra betyg i olika internationella ”bäst i test”-undersökningar. Den kostar cirka 2000 SEK online.

Om du känner att det är onödigt att ha en klocka med inbyggd GPS så fick finska löparklockan Suunto Quest det högsta betyget av bäst-i-test. Den är en lätt och snygg klocka som även fungerar bra för vardagen. Funktionerna för att mäta träningen är mycket avancerade och den visar bland annat intensitet och hjärtfrekvenszoner i realtid. Kostar cirka 1500 SEK på nätet.

Löparklocka utan GPS

Varför ska man använda en pulsklocka i sin träning?

Den stora fördelen med att använda sig av en pulsklocka i sin löpning är att den ger väldigt bra motivation till att ge sig ut i spåret och att bättra på sina resultat varje gång man springer. När det handlar om att nå resultat i sin träning kan man aldrig underskatta betydelsen av att man är tillräckligt motiverad!

Tips på bra löpskor. 

Det går förstås även att få liknande funktioner genom att använda sig av till exempel Nikes app Runkeeper i kombination med en smart phone som iPhone. Problemet är dock att dessa mobiler känns lite otympliga och det är ingen höjdare för träningen om man blir störd av samtal eller sms. I alla fall inte om man är seriös i sin ambition att uppnå goda resultat.

%d bloggare gillar detta: