Vattenmelon – hälsofördelar och kalorier, etc.

Vattenmelon
Vattenmelon är en gurkväxt som ursprungligen härstammar från södra Afrika. Nuförtiden är Kina och USA de största producenterna av vattenmelon. Det är osäkert när man först började odla vattenmelon men mycket talar för att man gjorde det i områden runt Nilen för minst 3000 år sedan. Det går att odla vattenmelon i Sverige, men då krävs växthus eller drivbänk.

Vattenmeloner är populära inte bara som mellanmål eller efterrätt utan också som en ingrediens i sallad, drinkar med vodka, och smoothies.

Så nyttig är vattenmelonen

Vattenmelonen består av 6 procent socker och 92 procent vatten (dessutom är vattenmelonen lätt urindrivande) och är en mycket bra källa för bland annat C-vitamin, citrulin (som vidgar blodkärlen och ökar prestationsförmågan), lykopen och betakaroten.

Enligt en amerikansk undersökning så är melonens mjukgörande effekt på blodkärlen så effektiv att sex skivor vattenmelon motsvarar en Viagra. Vattenmelon är inte bara bra för erektionen utan anses dessutom kunna höja sexlusten, och är bra för prostatan. Citrulin är dessutom bra för kroppens immunförsvar, hjärtat och anses vara fördelaktigt för de som lider av diabetes 2.

Under lång tid ansågs tomat vara kungen av lykopen, men nu vet man att det är vattenmelonen som innehåller mest lykopen. Detta ämne anses kunna skydda mot cancer (som prostatacancer), och minskar risken för att man ska drabbas av åderförkalkning.


Kalorier i vattenmelon

Det finns bara 34 kcal per 100 gram i vattenmeloner, 7, 5 g kolhydrater, inget fett och 0,6 g protein. Den stora mängden nyttiga ämnen i kombination med den låga mängden kalorier gör detta till en av de nyttigaste frukterna som finns.

Ett tips är att göra en smoothie med vattenmelon. Mixa en stor bit vattenmelon med blåbär, hallon och turkisk yoghurt (söta ev. med lite honung). Denna smoothie är rena hälsobomben, och innehåller samtidigt väldigt få kalorier. Den är ett mycket bättre val än pulverdrycker om man vill uppnå en säker och effektiv viktminskning.

Den berömde romerske läkaren Galen (som bland annat var läkare åt kejsaren Aurelius) hade följande att säga om vattenmeloner:

”Vattenmelonens natur är ganska svalkande och innehåller en hel del fukt samtidigt som den innehåller renande kvaliteter, vilket betyder att de också är lätt vattendrivande och passerar lättare genom tarmsystemet jämfört med kalebass eller annan melon. Du kan själv upptäcka de renande effekterna; bara gnid dem lite mot smutsigt hud. Vattenmeloner tar bort följande: fräknar, utslag i ansiktet, och epidemisk spetälska, för den som lider av dessa åkommor”.

%d bloggare gillar detta: