Tips på nyttigt godis – och recept på en riktig hälsobomb bland godsaker

Trader Joe´s 72% Dark Chocolate
Mörk choklad är nyttigt godis

Hur målinriktad man än är med sin träning och/eller sin diet är det viktigt att man ibland får bryta mönstret och unna sig något onyttigt. Försök i alla fall med målsättningen att 80 % av alla veckans måltider är nyttiga. Och om du känner att du verkligen inte vill stoppa i dig något riktigt onyttigt finns det exempel på lite mer hälsosamt godis som innehåller riktig näring, och är sprängfyllt av nyttiga ämnen.  Nedanstående tips på godsaker är faktiskt så nyttiga (även om de är kaloristinna) att de rekommenderas att äta ofta. Tänk dock på mängden. Det blir lätt så att kalorierna skenar iväg.

Många har förresten fått för sig att istället för att äta något av nedanstående godis fulla med nyttigheter att det är bättre att äta kalorisnåla former av godis (som gelégodis med nedsatt socker, etc.), men det är inte bara mängden kalorier som definierar vad som är nyttigt respektive onyttigt!

Alla former av syntetiskt godis innehåller massor av färgämnen och konserveringsmedel och smakförstärkare som är onyttigt för kroppen. Ju mer näring kroppen får ju mer effektiv blir den dessutom på att såväl förbränna fett som att bygga muskler!

Nyttigt godis

Nötter innehåller massor av bra ämnen för kroppen. Ät gärna en handfull nötter som kvällsmat eller mellanmål. Undvik dock rostade nötter! De ska vara så naturliga som möjligt.

Torkad frukt är också nyttigt för kroppen, men passa dig för mängden kalorier även med dessa.

För dig som gillar att dippa är yoghurtdipp med morotsstavar ett mycket gott och bra alternativ!

Dipp gjord på avokado (guacamole) är också mycket nyttigt!


Mörk choklad utan socker är också ett bra exempel på en form av godis som bevisats innehålla antioxidanter. Mjölkchoklad med massor av tillsatt socker räknas dock inte som nyttigt, men är ändå ett bättre alternativ än till exempel smågodis.

Recept på mycket enkelt och nyttigt godis när suget slår till

Honeycomb
Honung är hälsosamt i små mängder

Jag brukar se till att ha en burk med riktigt fint kakao och en burk närodlad honung samt ekologisk lättmjölk hemma. När suget efter ”något gott” blir för stort blandar jag ihop ingredienserna (ett par matskedar kakao och en matsked honung samt några droppar mjölk) i en mugg och äter den härliga chokladröran med sked. Ha inte för mycket mjölk i bara, då blir röran lite för lös (såvida du inte föredrar flytande). Tips! Den nyttigaste, och godaste, honungen kommer från Nya Zeeland och heter Manuka.

Ren kakao innehåller massor av antioxidanter, och framförallt magnesium som vi ofta har lite för lite av kosten annars (vissa hävdar att ett starkt chokladsug kan bero på magnesiumbrist).  En matsked kakao innehåller för övrigt under 30 kalorier. Om du håller på att försöka gå ner i vikt snabbt kan alltså denna enkla röra komma väl till pass när suget blir outhärdligt.

Undersökningar har visat att det finns ämnen i kakao som är så hälsosamma att de motverkar bland annat stroke, diabetes, hjärtsjukdomar och till och med cancer! I vanlig choklad är dock dessa ämnen inte lika framträdande, och i vissa fall helt frånvarande i framställningen.

Lämna gärna dina tips på nyttigt godis!

Ett svar på ”Tips på nyttigt godis – och recept på en riktig hälsobomb bland godsaker”

Hade ingen aning om att mörk choklad var nyttigt!
Jag som älskar det… får börja äta mer av det 😀

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: