Så minskar du risken för att drabbas av cancer – sju viktiga faktorer

Cancer
Den amerikanska hjärtorganisationen har publicerat resultatet av en stor studie av en undersökning på 13, 253 män och kvinnor. Om man följer organisationens checklista med sju viktiga punkter så minskar man risken att drabbas av cancer med upp till 51 procent! Låt oss ta en titt på listan.

Sju viktiga faktorer för att minska risken att få cancer

  • Var fysiskt aktiv. Läs mer om varför det är så viktigt att träna regelbundet.
  • Gå ner i vikt om du är överviktig och se till att behålla din matchvikt.
  • Ät en hälsosam kost, med mycket frukt, grönt och fibrer.
  • Se till att hålla dina kolesterolnivåer i schack (kost, motion, rökning)
  • Se till att göra allt för att hålla blodtrycket nere (faktorer som påverkar är kosten, sömnen, fysisk aktivitet, stress etc.).
  • Detsamma gäller dina blodsockervärden (dåliga värden hänger ofta samman med övervikt).
  • Rök inte.

Även små steg framåt minskar cancerrisken

Ju fler punkter man uppfyller i ovanstående checklista ju mindre risk är det att man drabbas av cancer. När forskarna jämförde patientjournaler hos dem som bara uppfyllde tre av riktlinjerna i listan upptäckte man att det förekom 25 procent mindre cancerfall hos denna grupp jämfört med de som inte uppfyllde en enda punkt.

Vilken punkt på listan är den enskilt viktigaste? Enligt forskarna är det tveklöst rökning som är den största boven i det sorgliga dramat. Samtidigt är det viktigt att man har ett helhetsperspektiv på sin hälsa, och försöker uppfylla så många av punkterna som möjligt. De hänger ihop.

De flesta punkterna i listan är ganska givna. Minska sockerintaget, ät mindre mättat fett, fimpa cigaretten och lämna soffan. Men vad räknas som bra nivåer vad det gäller kolesterolet? 

Enligt en av forskarna bakom rapporten så ska man testa sina kolesterolvärden redan i 20-årsåldern så man enklare kan följa det. Det totala kolesterolvärdet ska understiga 200 och det ”goda” kolesterolet HDL ska vara högre än 50. Ditt ”dåliga” kolesterolvärde, LDL, ska helst understiga 130.  Det bör noteras att detta med kolesterolvärden, och dess påverkan på hälsan (och vad som påverkar värdena) är lite kontroversiellt inom läkarvärlden. Prata med din husläkare för mer information kring dina kolesterolvärden och vad som påverkar dem.

Blodsockernivåerna mäts vid en allmän hälsokontroll (de mäts nuförtiden i värdet p-glukos), och riktigt höga värden får man normalt sett bara när man har diabetes. Diabetes typ 2 uppstår allt oftare (alltfler unga får det också) hos vuxna, svenska individer, som en följd av att man är överviktig.

Andra riskfaktorer

  • Forskning visar att en rad giftiga ämnen fastnar i vanligt inomhus-damm och inte minst barnen är extra känsliga för dessa gifter. Att hålla rent (med miljövänliga rengöringsmedel…) i hemmet är därför viktigt.
  • Alkohol är cancerogent, särskilt för kvinnor (det har visat sig att kvinnor som dricker mycket alkohol i större utsträckning drabbas av bröstcancer). Drick därför med måtta.
  • Olika typer av mediciner har också visat sig öka risken för cancer. Använd bara mediciner när det är absolut nödvändigt för hälsan. Alltför många äter rutinmässigt olika typer av mediciner som påverkar hormonerna i kroppen och det är svårt att veta vilka effekter detta kan ha på kroppen längre fram. 
%d bloggare gillar detta: