Lightläsk kan vara farligt för kroppen på flera olika sätt

Olika sorter av light-läskFörmodligen underlättar lightläsk viktnedgång (även detta är dock kontroversiellt). Men hur bra är det för kroppen att dricka mycket lightläsk egentligen?

I en studie som pågick i 11 år, utförd av Harvard, på 3000 kvinnor, hittade forskarna ett samband mellan lightläsk och njurproblem. De som dricker mycket lightläsk löpte dubbelt så stor risk att drabbas av njurproblem. Njurarna började ta stryk när kvinnorna drack fler än två lightläsk om dagen. Man såg ingen ökad risk för njurproblem när man tittade på grupper av kvinnor som föredrog drickor sötade med vanligt socker.

Resultatet av stor amerikansk undersökning, baserad på en population av över 250000 individer, publicerades i början av 2013. Forskarna hittade ett starkt samband mellan ett regelbundet intag av artificiellt sötade drycker och depression. Enligt forskarna så löper den som dricker fyra glas lightläsk eller juice med sötningsmedel en tredjedels större risk att drabbas av depression. Det är dock inte säkert att det är sötningsmedlen i sig som skapar depression. Till exempel kan det vara så att de som är benägna att dricka mycket lightläsk sedan tidigare lider av övervikt eller diabetes. I undersökningen noterade man också att de som drack fyra koppar kaffe om dagen minskade risken att drabbas av depression med upp till 10 procent. Läs mer om kaffe och hälsan.

Enligt en undersökning på ett sjukhus i Australien så blir man fortare berusad om man dricker cocktails med lightläsk. Detta har att göra med att den sockerfria lösningen underlättar för alkoholen att snabbt gå in i blodet.


Trots att lightläsk inte innehåller något socker så är de väldigt sura, med ett PH på 3,2. Vuxna som dricker tre eller fler lightläsk om dagen har sämre tandhälsa.

Enligt en undersökning utförd i Minnesota så upptäckte man att vuxna som dricker minst en lightläsk om dagen löpte 34 % större risk att drabbas av metabolt syndrom.

Källor: DN, Todayhealth.com

%d bloggare gillar detta: