Vad är viktigast för att uppnå hög ålder? Livsstil eller gener?

Vill du uppnå en hög ålder? Flera faktorer spelar in

Under flera år har många trott att generna är den viktigaste variabeln för en människa som uppnått en riktigt hög ålder. Den förhållandevis nya vetenskapsgrenen genforskning har haft en otroligt stark genomslagskraft i folks medvetande. I synnerhet då vad det gäller till exempel personliga egenskaper och livslängd. En rapport från Göteborgs Universitet för ett par år sedan födde dock en hel del hopp för alla människor vars föräldrar dog unga av sjukdom.

Undersökningen ”1913 års män” konstaterar att de män i undersökningen som drack måttligt med kaffe, levde med en god social standard, inte rökte och hade låga kolesterolvärlden under större delen av sin livstid hade allra störst chans att få fira sin 90-årsdag.

De genetiska förutsättningarna hos dessa män spelade en mycket mindre roll än ovanstående livsstilsfaktorer. [Vi har tyvärr inte läst undersökningen i sin helhet och ställer oss frågande till vad kaffe har med saken att göra?]

Tidigare studier om vad som avgör om en individ uppnår en hög ålder har konstaterat att livslängden är ärftlig till ungefär 10-20 procent. Kanske är undersökningen från Göteborg början på en lite reviderad syn på dessa höga siffror.

100-åringarna är dåliga förebilder på hur man ska leva till 100

Antisa KhvichavaHar man levt i 100 år så har man många visdomar om livet att dela med sig av, men inte nödvändigtvis vad det gäller hälsa. En undersökning från Yeshiva universitetet i Israel för några år sen visade att den grupp människor som lever till 95 eller längre har precis lika dåliga vanor som resten av befolkningen. De röker, dricker alkohol, får inte i sig tillräckligt med näring i kosten, och är dåliga på att träna.

Forskarna tror att dessa äldre individer har sällsynta gener som på något sätt, det är oklart hur, skyddar dem. Detta tror man förklarar hur någon som den Georgiska kvinna Antisa Khvichava kunde bli 132 år (hon dog 2012) trots att hon levde ett helt normalt liv hälsomässigt. Antisa själv hävdade dock, när hon nådde sin 130-års dag, att det berodde på att hon unnade sig en liten mängd Georgisk vinvodka varje dag…

Detta betyder inte att alla ska känna att det är fritt fram att leva lite hur som helst även om du har har nära släktingar som nått hög ålder trots slarvigt leverne. Det som inte dödade dem kan mycket väl döda dig.

Vilka faktorer tror du är viktigast när det gäller att uppnå en hög ålder? Skriv gärna kommentar nedan.

9 svar på ”Vad är viktigast för att uppnå hög ålder? Livsstil eller gener?”

Det är naturligtvis Fitness Caffè de menar;-) http://www.fitnesscaffe.se
Så mycket med antioxidanter borgar för ett lika långt liv som sköldpaddor lever!!

Ja, man ju alltid hoppas, Jens! 🙂

En kombination av goda gener men framförallt en sund livsstil. Vi vet idag att vi inte kan ändra våra gener men vi kan faktiskt påverka vårt genuttryck, dels genom dagliga val men idag också genom tillskott. Lever du sunt, äter bra och tar hand om hälsan kommer dina celler skyddas och därmed också generna att behålla ett så hälsosamt genuttryck som möjligt medan tvärt om händer om du lever ohälsosamt. Att uppnå en hög ålder för mig är inte intressant om jag inte har hälsan med mig, eller vad tycker ni?

Ett företag som forskat omkring 30 år på gener är Lifegen Technologies och de kan allt som är värt att veta om genernas uttryck. De har inte jobbat med produkter utan fram till nu endast med forskning och kartläggning av vårt mänskliga genom. http://www.lifegentech.com/

Bra inlägg!

Håller med till fullo, Sofia! Hög ålder i sig är inget att sträva efter om man är skröplig större delen av livet. Jag ställer mig dock lite sunt skeptisk till Lifegen technologies även om det är bra att de forskar på kalorirestriktion och livslängd. Det vore intressant att få lite mer forskning i detta ämne.

Det förstår jag, dock finns det extremt mycket studier gjorda av LifeGen som jag inte gått igenom. Vill du läsa mer om gener och åldrande kan du kika här http://www.ageloc.com/se-sv/source_one.shtml
Där finns en video (på engelska).
Ser fram emot att följa fler intressanta blogginlägg från er!

Tack för länken, Sofia. Ska läsa igenom den vid tillfälle!

Helklart gener…
Jag känner till personer som inte bryr sig om en hälsosam livsstil överhuvudtaget, utan snarare lever väldigt ohälsosamt och ändå varit frisk ända till gammal ålder. Medan det däremot varit personer som desperat levt en hälsosam livsstil på alla sätt, men ändå inte klarat sig bra alls. Jag tror nästan att allting handlar om gener.

Så sant Klas, även då jag definitivt tror att din livsstil spelar in en hel del. Men har du då sämre förutsättningar vad gäller gener så är det ju minst sagt uppförsbacke. Nu kommer produkter och nya teknologier som kan påverka vårt genuttryck så alla får bättre förutsättningar. Det tycker jag är spännande!

den positiva tanken är den viktigaste faktorn av att uppnå ålder, just likt som allt annat här i livet.
” I am able to think, therefore I exist.”
tänk på de…
själv har jag tänkt bli över 200 år, man får ju inte överdriva.
vem vill leva för alltid liksom?

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: