Mat som bränner fett -livsmedel som man bör äta respektive inte äta för att gå ner i vikt

Harvard-universitetet i USA har precis släppt en ny rapport om vad man ska äta när man vill gå ner i vikt, såväl som mat som man ska undvika om man inte vill lägga på sig några extra kilon. Forskarna vid Harvard analyserade matvanor och sambandet mellan viktuppgång/viktnedgång på flertalet studier om mat som pågått under flera år. Baserat på vad forskarna kom fram till rekommenderar man att man undviker respektive lägger till nedanstående mat till sin kost:

Mat som gör att vi går upp i vikt – respektive mat som bränner fett

Skippa juicen och det stora scone brödet (eller vitt bröd överlag för den delen) till frukost. Den vanliga frukostkombinationen juice och en stor scone har visat sig leda till viktuppgång, förmodligen för att den innehåller för många kalorier som inte mättar tillräckligt vilket gör att man äter för mycket till lunch. Harvard rekommenderar istället att man äter yoghurt till frukost.

Undvik pålägg på brödet. Såväl skinka som ost på brödet leder till att man lägger på sig extra kilon. Använd istället skivat kalkonbröst eller grönsaker som pålägg.

Blåbär
Mat som bränner fett

Blir du hungrig mellan måltider ät blåbär till mellanmål. Dessa finns även att köpa i torkad variant i svenska butiker nuförtiden. Blåbär underlättar fettförbränning.

Undvik att äta chips. En studie fastslog att potatischips är en av de största fetma-bovarna.

Byt ut läskedrycken mot en lightvariant. Detta leder till snabb viktnedgång.

Ät grönsaksrätter då och då till lunch. Maträtter som innehåller tre eller flera serveringar grönsaker leder till ökad fettförbränning. Grönsaker innehåller inte bara en massa näring som är bra för din hälsa utan också fibrer som mättar länge.

Det finns vissa ”förståsigpåare” bland svenska dietister som på fullaste allvar hävdar att man ska undvika bananer när man vill gå ner i vikt. De har förstås helt fel. Bananer underlättar viktminskning. 

Mandelnötter har i undersökning efter undersökning också visat sig vara mycket bra att äta regelbundet om man vill bli av med det överflödiga fettet. Ät två nävar om dagen.

Drick vatten och undvik söta sportdrycker som innehåller för mycket kalorier.

Ät inte för mycket kött. Undersökningar visar att de som äter rött, fett kött varje dag ofta väger mer. Ska du äta mycket kött till middag bör du istället skippa kolhydratkällorna.

Ät aldrig, eller mycket sällan, söta efterrätter som glass och kakor. Denna typ av mat innehåller på tok för mycket kalorier och mättar inte tillräckligt.

När det gäller saker man unnar sig bara för att det smakar gott, som godis, kakor, söta läskedryck, etc. så har det visat sig att alkohol är ett av de livsmedel som är minst benägna att lägga sig runt midjan. Fira därför gärna dina framgångar vad det gäller att gå ner i vikt med ett glas vin istället för en skål med glass.

%d bloggare gillar detta: