Bantningsmedel – dessa finns på marknaden idag – men nya piller är på väg

Bantningsmedel

Det finns idag fyra stora läkemedel för bantning i Sverige:

  • Alli som hindrar en fjärdedel av fettet du äter att absorberas av kroppen. Alli är receptfritt och finns att köpa på nätet. Det har varit en hel del debatt om Alli senaste tiden då många upplever att biverkningarna är så kraftiga att även detta receptfria läkemedel mot fetma egentligen borde vara receptbelagt.
  • Contrave/Mysimba (utvecklades efter att man dragit tillbaka Reductil från marknaden) som påverkar signalsubstanser i hjärnan och ger en mättnadskänsla. Mysimba är en mix av 2 sedan tidigare godkända läkemedel, Bupropion (mot depression) och Naltextron (används vid beroendebehandling).
  • Xenical som minskar upptaget av fett i tarmarna.
  • Lepigen, som ökar energin och dämpar aptiten.

Såväl Reductil som Mysimba och Xenical är receptbelagda bantningsmedel, och ges endast till personer som anses vara i stort behov av dem.


Men saken är den att i slutändan finns det inga mirakelpiller, operationer eller andra medicinska genvägar för en långvarig viktminskning. Det går inte komma undan att om man vill gå ner i vikt och behålla vikten krävs det en omläggning i kost, en mentalt ny syn på mat som bränsle. Det är förstås också att rekommendera att man rör på sig regelbundet även om fettförbränning genom motion inte är ett måste för att gå ner i vikt.

Kommande bantningspillret Fexarmine

En ny sorts bantningsmedel har utvecklats. Detta verkar på så sätt att det skickar ut samma sorts signaler som hjärnan skickar ut efter att man ätit mat. Det riktigt revolutionerande med det nya pillret inte löser upp sig i blodet utan blir kvar i tarmarna. Där ligger det kvar och skapar illusionen av en måltid, vilket bland annat ger färre biverkningar. Hittills har forskningen på Fexarmine utförts på möss, men man har nu inlett studier på människor.

Om victoza

Det vetenskapliga magasinet The Lancet publicerade 2011 resultatet av en stor studie på en ny medicin mot fetma. Läkemedlet som innehåller det verksamma ämnet Liraglutid ska injiceras en gång per dag. Personerna som ingick i studien över det nya bantningsmedlet gick i genomsnitt ner 7,2 kilo på 20 veckor, vilket gör detta bantningspreparat dubbelt så effektivt jämfört med andra mediciner för att påskynda viktnedgång som då finns på marknaden.

Intressant att notera att de som fick Placebopreparat (”falska” sprutor) gick trots allt ner 2,8 kilo under dessa 20 veckor.

När den väl släpptes fick den namnet victoza och den skrivs i huvudsak ut åt patienter med diabetes 2, och är således, trots sin relativa effektivitet, inget alternativ för alla.

%d bloggare gillar detta: