Tips på hur du kan uppmuntra dig själv att äta nyttigare


Det råder en större medvetenhet än någonsin om näringslära och vad som är bra och dålig mat. Vi är i stort sett väldigt medvetna om vilka matvaror som är dåliga för vår kropp och vilka som är nyttiga. Vi vet också att för gå ner har det inte så stor betydelse hur vi äter (många kolhydrater och lite fett, eller mycket protein och lite kolhydrater, etc.). Huvudsaken är att vi förbränner mer än vad vi gör av med för att gå ner i vikt.

Samtidigt har det heller aldrig funnits ett så hälsosamt och varierat utbud av hälsomat i butikerna. Det finns mat för laktosintoleranta, glutenfri kost, yoghurt med nyttiga bakterier, grönsaks-shottar, fullkornspasta, etc.

Problemet är dock för många att de trots sina kunskaper om bra och dålig mat, och trots det fina utbudet av bra livsmedel ändå fortsätter att äta onyttigt, och för mycket – mot bättre vetande.

Tips på hur man uppmuntrar sig själv till att äta bättre – och gör det till en vana

Se alltid till att ha färsk mat hemma i kylskåpet. Om du alltid har färska grönsaker, kött, mejeriprodukter och örter till hands kommer det att kännas mycket mer inspirerande att ställa sig vid spisen istället för att ringa efter en pizza eller dra fram en portion färdiglagad mikromat ur frusen. Dessutom finns det numera många bra tjänster som kör hem färska grönsaker och kött till dörren en gång i veckan.

Förkovra dig i näringslära och håll dig uppdaterad på de senaste rönen genom böcker, tidningar och bloggar. Detta kommer att göra så att du omedvetet blir mer motiverad till att äta och leva nyttigt.

Det är ett urgammalt råd att man ska göra storkok. Men det har alltid fungerat och kommer alltid fungera. Människan följer av sin natur minsta motståndets lag. Inget konstigt med det, men problemet är att denna lag ofta leder till närmaste snabbmatsställe…

Investera i snygga och roliga köksredskap och verktyg. Detta är också mycket inspirerande och motiverande för matlagningslusten.

%d bloggare gillar detta: