Det är hur mycket du äter som spelar roll – fördelningen av proteiner, kolhydrater och fett är mindre viktigt


De senaste åren har det blivit väldigt populärt i vissa kretsar att hävda att viktuppgång beror till stor del på måltidens fördelning mellan kolhydrater, fett och protein.

Den nya studien från Pennington är dock väldigt imponerande bevis för att den gamla kalorier-in-kalorier-ut truismen ”det är hur många kalorier du får i dig sammanlagt oavsett vad du äter som har störst betydelse för din vikt” alltjämt gäller.

Forskarna mätte vad deltagarna i studien åt, hur mycket de åt och hur mycket energi de förbrukade i en väldigt strikt kontrollerad miljö. Denna typ av rigorösa kontroll är mycket ovanlig, och faktum är att de allra flesta viktstudier endast förlitar sig på deltagarnas egna rapporter om vad de ätit och hur mycket energi de förbrukat, osv.

I studien lät man mer eller mindre ”fängsla” 25 försöksobjekt under 12 veckor. De fick dagligen äta cirka 1000 kalorier mer än vad de behövde för att hålla vikten. Måltidernas totala kaloriinnehåll utgjordes av 5, 15 eller 25 procent proteiner.

Föga förvånande gick samtliga deltagare upp i vikt, även om de som åt minst protein gick upp minst i vikt. Det mesta av viktuppgången hos alla deltagare var förstås fett, även om de som åt medelmycket eller mycket protein även la på sig en del muskelmassa. Gruppen som åt väldigt lite protein förlorade istället muskelmassa vilket är värt att notera.

Resultatet av denna undersökning understryker alltså att det inte är en god idé att äta vare sig för mycket eller för lite protein, och att man ser väldigt lite skillnad i resultat vad det gäller att äta medelmycket (cirka 15 procent av det totala kaloriintaget) eller väldigt mycket (25 procent) proteiner.

Studien pekar också på att man inte går ner i vikt automatiskt bara genom att hålla till sig till en diet med väldigt mycket proteiner, såvida man inte samtidigt skär ner på den totala mängden kalorier.


Kvaliteten på vad du äter påverkar också förstås din framgång om du vill gå ner i vikt. Det är lättare att dra ner på antalet kalorier om man äter massor av grönsaker, frukter, fullkorn, etc. eftersom de är mättande. Samtidigt kan det av samma anledning vara svårare att gå upp vikt med den typen av diet.

Källa: The Atlantic, 5 januari, 2012.

Ett svar på ”Det är hur mycket du äter som spelar roll – fördelningen av proteiner, kolhydrater och fett är mindre viktigt”

Problemet med studien är att den inte säger något om vad vikten egentligen beror på. Kolhydrater binder vatten, protein innehåller färre kcal per gram än fett vilket gör att man blir tyngre, etc.

Om man gör en så detaljerad studie, varför inte ta chansen och plocka fram detaljerad data såsom muskel- och fettprocent.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: