Mediciner är effektiva för dig som vill fimpa

Askkopp och pillerburkEnligt amerikanska smittskydds- och sjukdomscentret (CDC) så vill 68,8 % av alla amerikanska rökare sluta för gott. Samtidigt som man presenterade dessa siffror fastställde man dessutom att tobak ligger bakom 1 av 5 dödsfall i USA.

I Sverige räknar man med att cirka 8 av 10 vill sluta röka, och 8000 svenskar dör årligen i förtid på grund av cigarettrökande. Det är i ljuset av dessa skakande siffror en tröst att det faktiskt finns metoder och mediciner som fungerar.

Mediciner som är effektiva för den som vill sluta röka

I skrivande stund, juni 2013, finns det tre godkända läkemedel, i USA och Europa, för detta syfte. Dessa inkluderar nikotinplåster, tuggummin och inhalatorer. När vi pratar mediciner så är det främst den antidepressiva medicinen bupropin och varenicline som gäller. Dessa mediciner dämpar nikotinets effekt på hjärnan.

Läs om de dramatiska förändringarna som snabbt sket i kroppen när du slutar.

I en studie tittade man på dessa mediciners effektivet jämfört med placebo (sockerpiller). För att medicinen ska räknas som framgångsrik så ska individen som tar den sluta röka under minst 6 månader.

I studien visade det sig båda medicinerna ovan (samt några som fungerar på liknande sätt, men ännu inte är godkända inom EU) var effektiva. De som fick riktig medicin i experimentet var 80 % mer benägna att lyckas med att sluta röka jämfört med gruppen som fick placebo. Allra bäst resultat fick de som kombinerade medicinen med till exempel nikotintuggummi eller nikotinplåster.


Medicinerna, precis som alla andra mediciner, kommer dock med biverkningar (som sömnproblem, viktuppgång, muntorrhet, etc). Men med tanke på att man inte behöver äta dem värst länge samtidigt som studier faktiskt visar att man kan förlänga livslängden med så mycket som tio år om man slutar röka kan det ju helt klart vara värt ett försök!

Källa: http://healthland.time.com/2013/05/31/confirmed-licensed-medications-are-effective-for-quitting-smoking/

Ett svar på ”Mediciner är effektiva för dig som vill fimpa”

STOPP, STOPP, Nyttig. Du som röker o läser detta, tro inte ett ord om att det är ”såå svårt att sluta röka”. Det är mkt starka ekonomiska intressen som styr sluta röka- affärerna, diverse terapier och piller och liknande och som ska vara riktigt dyrt för att göra verkan.
Sluta röka-industrin och staten, apotekskedjorna, skattefinansierade föreningar m. fl. ska förtjäna sitt uppehälle på din ångest att inte kunna sluta röka.
Du som är rökare, förlåt dej själv att du började röka; reklam är avancerad djup-psykologi och svår att stå emot. Men, om du går på samma nit igen och tror att det är svårt o dyrt att sluta röka, då får du skylla dej själv. Jag f.d. storrökare vet.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: