Google räknar kalorier och listar näringsvärden automatiskt vid en given sökning

Google breder som bekant ut sig i fler och fler nischer och visar bland annat automatiskt kartor när man söker ett ortnamn, mini-biografier när man söker på en kändis och så vidare. Nästa stora tillskott i sökjättens stora portfolio av tjänster blir att man kommer servera sina användare av sökmotorn näringsinformation för över 1000 olika livsmedel (databasen kommer kontinuerligt att utökas)!

Du kan till exempel skriva in frågor av typen ”hur många kalorier innehåller ägg?”, ”hur mycket salt är det i tomatsoppa?”, ”hur mycket socker är det i päron?” i Googles sökmotor och snabbt få ett översiktligt svar. Även vanliga maträtter och alkoholdrycker etc. kommer ingå i databasen. Däremot kommer man inte inkludera varumärken, som till exempel ”Heinz bönor” eller ”McDonald’s”.

Redan den 31/5 2013 började man rulla ut denna tjänst i USA. Det är oklart när den kommer till Sverige, men det brukar inte ta värst lång tid.

Hur fungerar det?

Klicka på bilden nedan för att få en bild över en engelsk sökning (från en amerikansk IP-adress) på hur mycket kolhydrater äpple innehåller. Google serverar en bild på äpple i högerspalten samt anger inte bara mängden kolhydrater i ett äpple utan också vilka andra typer av ämnen som äpplet innehåller, och i vilka mängder.

Vi gillar detta initiativ då man snabbt får ett korrekt svar på sin sökfråga. Dock ger Google inte samma fördjupning som Nyttigt.eu eller liknande sidor, med egna artiklar om till exempel äpplets långa historia som medicinalväxt, etc. Det handlar alltså inte om att Google försöker roffa åt sig ”marknadsandelar” som många kritiker hävdar. Denna tjänst är snarare skapad för att göra det enklare för kunderna till deras söktjänst.

Detta är inte första gången som Google gör livet enklare för hälsointresserade med specialfunktioner. Man har tidigare skapat fiffiga funktioner och på annat sätt stött den allmänna hälsan. I skrivande stund så har Google som exempel implementerat en funktion som slussar självmordsrelaterade sökningar till sidor som kan stötta individen.

%d bloggare gillar detta: