Vi mår som bäst vid stranden

Havet och strandenBrittiska forskare har jämfört hur folk upplever skillnaden mellan att vistas i sjö/havs-miljöer, lantliga miljöer och stadsparker. Den miljö som skänkte deltagarna i studien mest glädje var utan tvekan stranden.

Forskarna kunde konstatera att samtliga utomhusmiljöer skapar positiva känslor. Man mår bättre, känner sig lugnare och uppiggad efter att ha vistats i en naturmiljö.

Den miljö som skapar mest positiva känslor är alltså stranden, med lantliga miljöer på andra plats. Undersökningen utfördes på närmare 3000 individer i olika åldrar. I undersökningen var stranden den mest populära naturmiljön oavsett ålder, hur långt man hade behövt åka, närvaron av andra människor och valet av aktiviteter på plats.


Det är förstås någonting djupt rotat i oss som gör att vi är så attraherade av havet och sjön, men det är också så att många redan som barn åker med föräldrarna till kustorter på semestern och efter hand associerar havet och sjön med att vara ledig, leka och må bra.

Läs om bra solkrämer, samt om tips på vad man kan göra om man blivit solbränd.

De brittiska forskarnas konklusion blev: ”Det finns mycket data på hur det påverkar vårt välbefinnande att befinna oss i naturmiljöer, men vår undersökning tyder på att det är dags att röra sig bortom den typiska landet vs. staden-debatten och börja titta på vilka faktiska effekter som naturliga miljöer har på folks hälsa och välbefinnande.”.

De senaste åren har man börjat titta mer och mer på vilka kraftfulla effekter naturen har på vår hälsa. Läs till exempel denna artikel om hur naturen kan hjälpa till i läkningsprocessen. Eller som det gamla talesättet på latin lyder: Medicus curat, natura sanat: Läkaren behandlar patienten, naturen läker honom.”

Källa: British Psychological Society

%d bloggare gillar detta: