Ny medicin mot överaktiv blåsa

KissnödigEn läsare tipsade oss om att det under året godkänts en ny, och tydligen relativt effektiv, medicin mot överaktiv blåsa. Medicinen, som heter Betmiga, hjälper de som känner ett behov av att behöva kissa ofta och/eller lider av trängningar och trängningsinkontinens.

Betmigas aktiva ämne är mirabegron som verkar avslappnande på urinblåsans muskelceller. Medicinen antas också öka blåsans kapacitet och påverkar hur blåsan dras samman. Detta leder till ett mindre behov av att urinera överlag, och minskar också antalet oönskade urineringar.

Som alla mediciner har dock även Betmiga biverkningar. De vanligaste rapporterade biverkningarna är urinvägsinfektion och takykardi (hög puls). Överlag är dock biverkningarna för Betmiga få och lindriga.

Från och med den 23 maj 2013 beslutade läkemedelsverket att ”Betmiga depottabletter ska vara subventionerat och ingå i högkostnadsskyddet endast för de patienter som provat men inte tolererar antikolinergika.”

Myndigheterna tror att cirka 365000 kvinnor och 100000 lider av överaktiv blåsa. Besvären blir dessutom värre med åldern och leder i många fall till försämrad sexuell hälsa, depression och att man isolerar sig.

Överaktiv blåsa är med andra ord en folksjukdom och många lider i det tysta. Dela gärna med dig av denna artikel (även om du inte har problem själv) då det är svårt för de lidande att få till sig informationen i media som hellre skriver om Zlatan, Ufos och nipslips. Mörkertalet är stort då många drar sig för att uppsöka läkare, och de som gjort det har många gånger fått höra att det bara är att bita ihop då det inte finns effektiva mediciner mot överaktiv blåsa och trängningsbesvär, eller så har de fått mediciner vars biverkningar varit värre än själva sjukdomen. Men nu finns det alltså ett lovande alternativ.

Har du testat Betmiga? Lämna gärna en kommentar här nedanför med dina tankar kring medicinen.

Källor: FASS, läkemedelsvärlden.se

11 svar på ”Ny medicin mot överaktiv blåsa”

Jag har regelbundet tagit betmiga mer än två år. Det har haft en viss godartad effekt,men dessvärre har det påverkat hjärtrytmen med oregelbundna slag och ibland överhoppade slag. Vid ett tillfälle blev jag via vårdcentralen skickad till akuten, men under tiden där hoppade hjärtat tillbaks till normala slag o. låg puls. När jag frågat läkare om ev betmigas påverkan i detta har svaren varit undanglidande. Jag har därför sedan två veckor självmant slutat ta dessa tabletter, med följd att träningarna blivit fler. Hjärtrytmen har därmot blivit bättre. Hans

Tack för feedback Hans!

Hej! Har samma erfarenhet. Man får välja ”pest eller kolera”. Fortsätter trots allt med Betmiga.
Må väl! Per

Betmiga fungerade bra mot trängningarna och jag har ätit den i nära två år, men jag fick dessvärre skyhögt blodtryck av Betmiga. Min läkare har försökt med många olika blodtryckssänkande mediciner och åtgärder, men när inget annat hjälpte, och trycket fortsatte stiga, provade jag avsluta behandlingen med Betmiga. Efter 18 timmar var mitt blodtryck normalt och efter 36 timmar hade jag för lågt blodtryck (jag medicinerade då fortfarande med blodtryckssänkande medicin). Nu har jag normalt till lågt blodtryck utan någon blodtryckssänkande behandling. Har gått till Xatral för problemen från blåsan.

Hej
Har haft Betmiga nu i nio veckor och trängningarna har minskat och blåsan är betydligt lugnare, dock har jag upplevt biverkningar i form av torra ögon och håravfall. De torra ögonen går att kupera med ögondroppar, men håravfallet går så vitt jag vet inte att göra något åt. Har testat extra vitaminer (Priorin, Hårkontroll) utan resultat. Har tidigare även provat Vesicare och upplevde exakt samma biverkningar av dessa. Överväger nu att helt sluta med dessa preparat och återfå mina täta trängningar och de problem som hänger ihop med detta.
Carina

Har tagit Betmiga sen 4 månader tillbaka,tyckte det var bättre i början. Men nu är det ingen skillnad,jag springer på toa nästan en gång i halvtimmen och kissar mycket. Dessutom börjat bli tunnhårig pga att jag tappar så mycket hår. Trodde inte mitt håravfall berodde på medicinen. Det känns mer som att jag kan sluta med denna medicin då den ej hjälper.
Sabina

Har ätit Betmiga under en period nu. Trängningarna har minskat drastiskt MEN
jag har fått biverkningar som inte är roliga. Magtarmproblem som uppblåshet och illamånende samt ständig huvudvärk. Pest eller kolera!!!!

har prövat betmiga utan någon effekt,har överaktiv blåsa efter en stroke,får nu botox i blåsan som håller i 6 månader

Har precis börjat med Betmiga, ätit 4 dagar nu. Trängningarna har minskat, men jag har fått ångest. Äter Voxra (antidepressiv medicin). Oklart om ångesten beror på medicinen eller inte. Har dock mått bra psykiskt det senaste året.

Hej. Jag har fått betmiga på recept, men ej vågat testa än, pga. alla olika biverkningar jag läser att detta kan ge..
En läkare på kvinnoläkarna sa att jag kunde ta en tablett då å då, men hjälper det verkligen då?

Hej! jag har i många år intagit Betmiga 50 mg depottabletter pga trängningsinkontinens . Fick under många år bara rådet att göra knipövningar som inte hjälpte . För 6 år sedan blev jag opererad för framfall och fick då veta att min bottenmuskel i underlivet var av på 2 ställen. Ja då förstår jag, sa läkaren som opererade mig ,varför dina övningar inte hjälpte.Jag gissade då på att det hände vid förlossningen av mitt barn nr 2 eftersom det kändes konstigt efter den förlossningen . Förstår inte varför det inte gjordes någon undersökning efter förlossningen,( nu är min dotter 45 år.) ( Tycker det är fel att jag inte erhåller högkostnadsskydd eftersom medicinen kostar ca 3.300 /år. )Enl. läkaren är det för sent att operera bristningarna som uppstod för länge sedan. Betmiga hjälper i 2-3 timmar men jag är alltid orolig när jag är på teater och när jag går till kyrkogården eftersom det inte finns toalett i närheten. Fick visst håravfall och högt blodtryck efter Betmiga men då jag också intar Gabapentin ,Levaxin och Kalcipos vet jag inte vad orsaken är. Fick 2019 veta att ja g också drabbats av Kollagen Kolit trots att jag skött mig och alkoholintaget är närmast försumbart och rökningen upphörde för mer än 20 år sedan. I 20 års åldern drabbades jag av Morbus Bechterew och intog en hel del mediciner mot den.Idag har jag ingen känning av MB men fått höra att mina problem kan bero på intaget av läkemedel.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: